Dünya NATO'dan nefes kesen paylaşım! Türk F-16'ları Romanya semalarında

NATO'dan nefes kesen paylaşım! Türk F-16'ları Romanya semalarında

07.03.2024 - 14:59 | Son Güncellenme:

NATO X sosyal medya hesabından Romanya semalarında 'intercept-önleme' tatbikatı icra edildiğini duyurdu ve çok sayıda fotoğraf paylaştı. Gövde gösterisinde Türkiye'ye ait F-16'lar öne çıktı.

NATOdan nefes kesen paylaşım Türk F-16ları Romanya semalarında

Rus ordusunun Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasıyla yeryüzü geri dönülemez şekilde değişti, dünyanın en büyük savunma örgütü NATO doğu kanadına on binlerce asker yığdı.

Haberin Devamı

NATO geride kalan iki yılda Kuzey Kutbu'ndan Karadeniz'e kadar olan hatta hava devriyelerini de artırdı, ittifaka ait jetlerle Rus savaş uçakları sıklıkla gökyüzünde karşı karşıya geldi. Tarihindeki en büyük tatbikatları gerçekleştiren NATO'nun son gövde gösterisi, Karadeniz kıyısındaki Romanya'daydı. NATO savaş uçakları, Ukrayna sınırına oldukça yakın konumda yer alan stratejik Fetesti hava üssünden arka arkaya havalandı.

NATOdan nefes kesen paylaşım Türk F-16ları Romanya semalarında

TÜRKİYE'YE AİT F-16'LAR ÖNE ÇIKTI

NATO X sosyal medya hesabından Romanya semalarında 'intercept-önleme' tatbikatı icra edildiğini duyurdu ve çok sayıda fotoğraf paylaştı. Romanya'daki gövde gösterisinde Türkiye'ye ait F-16'lar öne çıkarken, tatbikatta ev sahibi ülkeye ait F-16'ların yanı sıra bir C-27 nakliye uçağı da havalandı. Bir diğer NATO gücü Fransa ise tatbikata Rafale jetleriyle katıldı.

Haberin Devamı

NATOdan nefes kesen paylaşım Türk F-16ları Romanya semalarında

Resmi internet sitesinde 'Romanya, müttefik savaş uçakları için entegrasyon tatbikatına ev sahipliği yapıyor' başlığıyla sunulan bilgilendirmede, Türk F-16'larının muhtemel önleme senaryoları için acil şekilde kalkış yaptığı belirtildi. Kalkıştan sonra Türk savaş uçakları Romanya'ya ait F-16'lar ve Fransız Rafale jetlerine katıldı. Üç ülkenin uçakları Romanya'nın Karadeniz kıyısında birlikte uçtu.

Romanya donanmasından yüzbaşı Cornel Pavel, Balkan ülkesinin 2014'ten bu yana hava devriyeleri için sekiz NATO ülkesine ait jetlere ev sahipliği yaptığını ve şimdi Türkiye'nin de müttefiklere katıldığını söyledi. Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri'ne ait dört F-16 savaş uçağı Fetesti Hava Üssü'nde bulunuyor. Türk jetleri Mart ayı sonuna kadar NATO'nun hava devriyelerine katılacak.