Dünya Netanyahu çark etti! Önce paylaştı sonra sildi

Netanyahu çark etti! Önce paylaştı sonra sildi

30.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze ve Filistin yerleşim birimlerine yönelik sert saldırıları sürerken, İsrail hükümetiyle ordu ve istihbarat birimleri arasında gerginlik yaşandı.

Netanyahu çark etti Önce paylaştı sonra sildi

Netanyahu, “X” hesabından yaptığı açıklamada “Başbakan, hiçbir şekilde ve hiçbir zaman Hamas’ın savaş niyetleri konusunda uyarılmadı. Bilakis askeri gizli servis şefi ve Şin Bet’in (İsrail’in yurt içi gizli servis örgütü) başkanı dahil tüm güvenlik yetkilileri, Hamas’a karşı uyguladığımız caydırıcılığın işe yaradığını ve bu örgütün uzlaşma arayışı içinde olduğu fikrini dile getiriyordu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ancak bu ifadeler, Netanyahu’nun savaş kabinesinde yer alan eski savunma bakanı Benny Gantz dahil mevcut ve eski müttefiklerinin tepkisine neden oldu.

Gantz, Netanyahu’nun sözlerini geri alması gerektiğini belirterek, “Savaştayken liderler sorumluluk göstermeli, doğru şeyleri yapmaya karar vermeli ve güçlerimizi onlardan talep ettiklerimizi yerine getirebilecekleri şekilde kuvvetlendirmeli” dedi. Eski başbakan ve şimdiki muhalefet lideri Yair Lapid de, Netanyahu’nun ilk paylaştığı mesajla “kırmızı çizgiyi geçtiği”ni kaydederken, “Sorumluluktan kaçınma ve suçu güvenlik birimlerine atma girişimleri, İsrail’in düşmanlarıyla savaştığı bir sırada İsrail ordusunu zayıflatır” ifadelerini kullandı. Netanyahu, bunun üzerine mesajını geri çekti ve özür diledi. X’ten ikinci bir mesaj paylaşan Netanyahu, ilk sözlerinden geri adım attı, “Hatalıydım” diyerek, açıklamalarının “yapılmamış olması gerektiğini” belirtti, “Bunun için özür dilerim” diye yazdı. Netanyahu, “Güvenlik birimlerinin tüm başkanlarına desteğim tam” dedi.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı, Hamas’ın 7 Ekim’de sınırı geçerek İsrail’in güneyinde düzenlediği saldırılarla ilgili olarak, istihbarat ve operasyonel başarısızlıklar konusunda sorumluluk almadığı gerekçesiyle kamuoyundan eleştiri topluyor. Ordu ve iç istihbarat servisi Şin Bet’in başındaki kişilerden maliye bakanına kadar üst düzey yetkililer başarısızlıklarını kabul ederken, Netanyahu henüz direkt bir sorumluluk üstlenmedi.

DİKKAT ÇEKEN SAPTAMA

İsrail insan hakları örgütü “B’Tselem”, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşın başlangıcından bu yana gerçekleştirdiği bombalamaların “insanlığa karşı bir savaş suçu teşkil ettiğini ve derhal durdurulması gerektiğini” ifade etti. Örgütün açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Gazze Şeridi’ndeki büyük yıkımın eşi benzeri görülmemiştir. İsrail’in Şeride binlerce mermi atmasının ardından yerleşim bölgelerinin tamamı yok edildi. Her bakımdan kapalı olan Gazze sakinlerinin başka bir yere sığınma imkânı yok. Gazze’de hiçbir güvenli oda, barınak veya korunaklı alan yok. Siviller hayatta kalma umuduyla dehşet ve korkuyla bekliyor. Bir milyondan fazla insan güvenli yer arayışıyla evlerini terk etti, bir kısmı kaçış yolunda, bir kısmı da sığındıkları yerlerde öldürüldü. Hamas gibi İsrail ve tüm dünya ülkeleri uluslararası insancıl hukuk hükümlerine uygun hareket etmekle yükümlü.”

Haberin Devamı

GAZZE'DE ÇARESİZLİK HAD SAFHADA

İsrail’in uyguladığı abluka nedeniyle zor günler yaşayan Filistinliler, hayatta kalma çabasında. Yeterli insani yardımın bölgeye ulaştırılamadığını belirten Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), İsrail ve Hamas arasındaki savaşla ilgili olarak derhal itidal çağrısında bulundu.

ICRC Başkanı Mirjana Spoljaric açıklamasında, “İnsanların çektiği acıların tahammül edilemez boyutlara ulaşmasından dolayı şok olmuş durumdayım ve çatışmanın taraflarını gerilimi düşürmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Gazze’deki siviller için İsrail birliklerinin başlattığı yoğun bombardımandan kaçacak güvenli yer olmamasının kabul edilemeyeceğini belirten Spoljaric, yeterli insani yardımın da şu an için mümkün olmadığını belirtti. ICRC Başkanı, “Bu, dünyanın tolore etmemesi gereken felaket boyutta bir başarısızlık” ifadelerini kullandı. Kızılhaç’a göre, Gazze’de binlerce aile derme çatma çadırlarda ya da açıkta çok az su ve gıda ile barınmak zorunda.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler, ablukası altındaki Gazze’de binlerce kişinin, kendi kontrollerinde bulunan yardım depolarına girerek un ve temel hijyen ürünlerini aldığını doğruladı. BM yetkilisi, bunun artan çaresizliğin ve kamu düzeninin bozulduğunun bir işareti olduğunu söyledi.

Öte yandan İsrail’in saldırıları da sürüyor. Filistin Kızılayı, İsrailli yetkililerden Gazze Şeridi’ndeki Kudüs Hastanesi’ni derhal boşaltmaları için uyarı aldıklarını açıklarken, hastanenin 50 metre uzağındaki hedeflere bile saldırılar düzenlendiği bildirildi. Gazze Sağlık Bakanlığı da, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere Filistinliler arasında ölü sayısının 8 bini aştığını duyurdu.

ABD, İsrail’in Hamas ile siviller arasında ayrım yapması gerektiğini söylerken, Papa Françesko da Ortadoğu’da ateşkes çağrısı yaptı ve “Durun kardeşlerim, savaş her zaman yenilgidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Netanyahu çark etti Önce paylaştı sonra sildi

Netanyahu çark etti Önce paylaştı sonra sildi

Netanyahu çark etti Önce paylaştı sonra sildi