Dünya Son dakika... Rus askerleri çekiliyor! İlk fotoğraflar geldi

Son dakika... Rus askerleri çekiliyor! İlk fotoğraflar geldi

13.01.2022 - 11:44 | Son Güncellenme:

Rusya'nın başını çektiği beş ülkeden 2 bini aşkın asker Kazakistan'dan ayrılıyor, Almatı'daki törende dikkat çeken iki isim vardı. Rus Bakan Şoygu da, çekilme takvimine ilişkin açıklamada bulundu.

Orta Asya'nın en büyük ülkesi Kazakistan'ı alt üst eden kanlı protestoları hızlı bir şekilde bastıran Rusya ve müttefikleri, askerlerini çekmeye başladı.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Rusya'nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) ülkelerinden 2 bini aşkın askerin Kazakistan'dan ayrılmaya başladığını bildiriyor.

Kazakistan'ın eski başkenti ve en büyük şehri Almatı'da düzenlenen törene, CSTO Genel Sekreteri Stanislav Zas ve CSTO komutanı Rus Korgeneral Andrey Serdyukov da katıldı.

Son dakika... Rus askerleri çekiliyor İlk fotoğraflar geldi

Kontrolünün kaybedilmesi üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Rusya lideri Vladimir Putin'den yardım istedi ve CSTO beş ülkeden askerleri hızlı bir şekilde Kazakistan'a sevk etti. Tokayev, hafta başında asayişin sağlandığını belirtip CSTO barış gücü askerlerinin çekileceklerini söyledi.

Son dakika... Rus askerleri çekiliyor İlk fotoğraflar geldi

ABD VE RUSYA KAPIŞTI

Hafta sonu gerçekleşen CSTO toplantısına katılan Rusya lideri Putin, bölgede renkli devrimlere izin vermeyeceklerini aktardı. Rusya'nın yanı sıra diğer CSTO üyeleri Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus Kazakistan'a asker gönderdi.

Haberin Devamı

Son dakika... Rus askerleri çekiliyor İlk fotoğraflar geldi

Rus birliklerinin Kazakistan'a ulaşması üzerine ABD tarafından yapılan açıklamalar, Moskova-Washington hattında yeni bir krizi tetikledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kazakistan'ı "Ruslar bir kez evinize girdi mi gitmelerini sağlamak bazen çok zor olabiliyor" diye uyardı. Moskova'nın yanıtı ise, "ABD evinize girdiğinde hayatta kalmak, tecavüze uğramamak ve soyulmamak zordur" oldu.

Son dakika... Rus askerleri çekiliyor İlk fotoğraflar geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Bu davetsiz misafirleri kapılarının eşinde bulan Kuzey Amerika yerlileri, Koreliler, Vietnamlılar, Iraklılar, Panamalılar, Yugoslavlar, Libyalılar, Suriyeliler ve daha çok sayıda şanssız insanın ekleyecek çok şeyi var" açıklamasını yaptı.

EN KANLI PROTESTOLAR

10 bini aşkın kişinin gözaltına alındığı ve onlarca insanın hayatını kaybettiği Kazakistan'daki protestolar, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1991'den bu yana en kanlı olay olarak kayıtlara geçti. Akaryakıt zamlarının ardından başlayan gösteriler kısa sürede kitlesel hale büründü ve ülkenin her şehrine yayıldı.

Son dakika... Rus askerleri çekiliyor İlk fotoğraflar geldi


Şiddet olaylarında kaç kişinin hayatını kaybettiği belirsizliğini koruyor. Kazak medyası, geçen hafta Sağlık Bakanlığı'na dayandırdığı haberlerde en az 164 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ancak Enformasyon Bakanlığı daha sonra bu bilgiyi yalanladı.

Haberin Devamı

Bir 'darbe girişimi'nin bertaraf edildiğini dile getiren Kazakistan yöneticileri, protestoların arkasında yabancı ülkelerin bulunduğunu söylüyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, barış gücünün ülkeden çekilmesinin 19 Ocak'ta sona ereceğini açıkladı.

Gösterilerin bastırılmasıyla Cumhurbaşkanı Tokayev'in önerdiği Alihan İsmailov parlamento tarafından geçici başbakan olarak onaylandı. 49 yaşındaki İsmailov, 2018-2020 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev yapmış, ayrıca 2019 yılında Askar Mamin'in kabinesinde başbakan yardımcılığı yapmıştı.

1992 yılında imzalanan anlaşmayla kurulan CSTO, Rusya, Kazakistan, Belarus, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'dan oluşuyor.