Dünya Yunan basını Suudi Arabistan'ın Türkiye hamlesini yazdı

Yunan basını Suudi Arabistan'ın Türkiye hamlesini yazdı

28.07.2023 - 13:22 | Son Güncellenme:

Yunanistan medyası Türkiye'nin bölgesel rolünü ele alan geniş çaplı bir analiz yayınlandı. Söz konusu analizde Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle yaptığı son anlaşmalar ve İsrail ile olan ilişkileri yer aldı.

Yunan basını Suudi Arabistanın Türkiye hamlesini yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yaptığı ziyareti Yunan basını mercek altına aldı. To Vima'da yayınlanan 'Erdoğan savunma anlaşmalarıyla nasıl Türkiye'nin Arap ülkeleriyle ilişkilerini yeniden kurmaya çalışıyor' isimli haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk ekonomisini desteklemek için bir 'kampanya' yürüttüğü belirtildi. Bu kampanyanın biri Türkiye ile Suudi Arabistan ile imzaladığı 'Ülke tarihinin en büyük savunma ihracatı sözleşmesi' olarak faturalandırılan İHA ve SİHA satış anlaşması.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Cidde'de Kral Selman ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya gelen Erdoğan, 200 Türk iş adamı eşliğinde Katar ve ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitti. Erdoğan'ın da belirttiği gibi, üçlü ziyaretin temel amacı bu üç ülke ile 'ortak yatırım ve ticaret faaliyetler' üzerineydi.

KİLİT KONU: BAYKAR

Ankara'nın ekonomik kazanımlar için Körfez ülkelerine ihtiyacını olduğunu ancak körfez ülkelerinin de petrol dışında farklı bir yatırım alanı aradığı için Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu belirten To Vima, Baykar'ın bu noktada kilit olduğunu yazdı.

İki ülke arasında drone operasyon eğitimi ve teknik destek de sağlayacak, anlaşmada Riyad'ın önceliği ortak üretim ve teknoloji transferi yönünde. Bu bağlamda anlaşmanın detaylarının önümüzdeki hafta Türkiye'de düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Yunan basını Suudi Arabistanın Türkiye hamlesini yazdı

'SUUDİLER AKILLICA BİR HAMLE YAPTI'

Baykar, geçtiğimiz günlerde Kuveyt Savunma Bakanlığı ile TB2 tedariki için 370 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Benzer bir anlaşmanın geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri ile müzakere edildiğine dair haberler var.

Öte yandan konuyla ilgili King's College London'da profesör ve Orta Doğu'ya odaklanan Londra merkezli bir stratejik risk analizi şirketi olan MENA'nın genel müdürü Andreas Krieg imzalanan anlaşmayla ilgili 'Suudiler, Türkiye'nin genişleyen savunma sanayisine yatırım yaparak akıllı bir hamle yaptı' dedi. Öte yandan Krieg bu sözlerini Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda bu alanda daha da güçleneceği düşündüğü için yaptığını söyledi.

EMIRATES ANLAŞMALARI

Türkiye ve Körfez ülkelerinin enerji, doğal kaynakların geliştirilmesi, uzay ve savunma işbirliği alanlarında 50,7 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladığını hatırlatan To Vima, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın son iki yılda ilişkileri tekrar normalleştirmek için önemli çaba sarf ettiğini belirtti. To Vima ayrıca 2017 yılında Katar-İran gerginliği sırasında Türkiye'nin Doha'nın tarafında yer aldığını hatırlattı.

Yunan basını Suudi Arabistanın Türkiye hamlesini yazdı

İSRAİL DETAYI

Arap ülkelerinin yanı sıra Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkilerini de geliştirmek istediğini belirten analizin devamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye geleceği ancak sağlık sorunları nedeniyle bu ziyareti ertelediği bildirildi.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın İsrail ile ilişkileri geliştirmek istemesinin en önemli sebebi olarak İsrail gazını Türkiye'den Avrupa'ya geçirmek olarak nitelendiren gazete, iki liderin görüşmesinde ticaret ve enerji konularının ele alınacağını yazdı.