Dünya Ukrayna Kırım’da Rus donanmasını vurdu

Ukrayna Kırım’da Rus donanmasını vurdu

14.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’daki stratejik öneme sahip Sivastopol tersanesine düzenlenen saldırıda iki gemi yandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun önceki gece saatlerinde Sivastopol tersanesi ile seyir halindeki Karadeniz Filosuna ait gemilere saldırı gerçekleştirdiğini, tersanede onarımda olan 2 gemide hasar meydana geldiğini, 24 kişinin yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın 10 seyir füzesi ve 3 botla saldırıyı gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Rusya, hava savunma sistemlerinin 7 füzeyi düşürdüğü, devriye gemisi Vasily Bykov’un ise botları imha ettiğini duyurdu.

Karadeniz filosundaki gemilerin tamir edildiği Sivastopol Tersanesi, Rusya için stratejik bir öneme sahip. Tersanedeki yangınla ilgili sosyal medyada yer alan görüntüler büyük dikkat çekti.

'HARİKA HİKAYE'

Rus medyası, Rostov on Don adlı denizaltı ile büyük çıkarma gemisi Minsk'in hasar aldığını duyurdu.

Vladimir Putin'e 'korkak' dediği için hapse atılan Ukrayna'daki Rus yanlısı ayrılıkçıların eski komutanı Igor Girkin, Twitter hesabından denizaltının yok edildiğini yazdı. Girkin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın resmi açıklamasını ise 'harika hikaye' diyerek paylaştı.

Haberin Devamı

İŞGALDEN İKİ HAFTA ÖNCE KARADENİZ'E GİRİŞ YAPTI

Rusya uzmanı Rob Lee ise, Baltık Filosu'na bağlı Minsk gemisinin Rusya'nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden iki hafta önce Karadeniz'e ulaştığını hatırlattı. Rus ordusunun resmi televizyonu Zvezda'nın internet sitesi, 10 Şubat 2022 tarihinde 'Kırım'a hoşgeldin' başlığıyla yer verdiği haberinde Minsk'in de aralarında bulunduğu büyük çıkarma gemilerinin yer aldığı filonun Avrupa'nın etrafını dolaşıp 7 bin mil yol kat ettikten sonra Sivastopol'a ulaştığını belirtiyordu. Suriye Tartus'taki Rus üssünde mola verip Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçen söz konusu filo, Ukrayna işgalinin başlamasıyla Karadeniz'de kaldı. 

Rob Lee ayrıca, üste bulunan Rus savaş gemisi ve denizaltılarının vurulmasının koordineli bir füze ve insansız deniz aracı saldırısıyla gerçekleştiği iddiasının da dikkate değer olduğunu yazdı.