Dünya Wagner yeniden diriliyor! Toplantıya Putin dahil iki kişi daha katıldı

Wagner yeniden diriliyor! Toplantıya Putin dahil iki kişi daha katıldı

29.09.2023 - 11:43 | Son Güncellenme:

Kritik toplantı yapıldı, liderlerinin ölümü sonrası adeta yok olan Wagner grubu Putin tarafından tekrar hayata döndürülmek üzere.

Wagner yeniden diriliyor Toplantıya Putin dahil iki kişi daha katıldı

2022 sonbaharında ilk kez ortaya çıkıp Wagner'i kurduğunu itiraf etti, hapishanelerden paralı asker topladı. Bakhmut'ta Ukrayna ordusuyla girilen amansız muharebe sırasında kameralar önünde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a ağza alınmayacak küfürler etti. Bu gerginlikten aylar sonra Yevgeny Prigojin, Wagner ordusunun cephede Rus ordusu tarafından bombalandığı görüntüleri yayınladı ve 23 Haziran'da darbe girişiminde bulundu. Ordusuyla beraber Moskova'ya doğru ilerleyen Prigojin, Belarus liderinin araya girmesiyle masaya oturdu. Yaz aylarında Wagner liderinin başına neler geleceği merak edilirken, Prigojin'in eski dostu Vladimir Putin ile Kremlin'de görüştüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

UÇAĞI HAVADA PATLADI

Ağustos ayında Rusya'nın başkenti Moskova'dan St. Petersburg kentine doğru havalanan özel jet, paralı askerler Wagner Grubu'nun lideri Yevgeni Prigojin ve komutanlarını taşıyordu. Uçak kalkış yaptıktan kısa süre sonra Moskova'nın kuzeybatısında 8 bin 800 metreden yere çakıldı. Dumanlar çıkararak bir kasabadaki tarlaya düşen uçakta Prigojin'in bulunduğunun ortaya çıkması, dünyada şok etkisi yarattı. Prigojin'in ölümü sonrası Wagner grubu dağıldı, bazı üyeler Belarus'a geçti. Putin ise bu savaşçıların Rus ordusuna katılabileceğini söyledi ancak bağlılık yemini etmeleri gerektiğini kaydetti.

Wagner yeniden diriliyor Toplantıya Putin dahil iki kişi daha katıldı

MALİ'DE AYNI SENARYO

Bir süredir ortalarda gözükmeyen Wagner grubu ise Çarşamba günü Mali'de tekrar ortaya çıktı. İçinde 140 Wagner askerinin bulunduğu devasa uçak havalanmaya hazırlanırken pistte patladı. Kaza sonucu uçakta bulunan herkes ölürken o anların görüntüsü dünya medyasında yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

PUTİN'DEN YENİ EMİR

BBC'de yer alan haberlerde Rus lider Vladimir Putin'in eski Wagner komutanı Andrei Troshev ile bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Görüşmeye ayrıca Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov da katıldı. Putin toplantıda Yevkurov'a yönelik 'Geçen toplantıda, başta özel askeri operasyon bölgesi olmak üzere çeşitli muharebe görevlerini yerine getirebilecek gönüllü birimlerin oluşumunda yer alacağınızı konuşmuştuk. Siz kendiniz böyle bir birimde bir yıldan fazla bir süre savaştınız' dedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, haber ajanslarına verdiği demeçte, Wagner PMC'nin eski komutanının halihazırda Rusya Savunma Bakanlığı'nda çalıştığını söyledi.

İNGİLİZ İSTİHBARATI DOĞRULADI

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın günlük istihbarat raporunda da Wagner PMC savaşçılarının Ukrayna'daki cephe hattına döneceği belirtildi. Raporun yazarları son günlerde eski Wagner savaşçılarının gönüllü birimlerle beraber Ukrayna'da tekrar savaştığını kaydetti. Şimdilik küçük gruplar halinde cepheye dönen savaşçıların önümüzdeki günlerde sayısının yüzlerceyi bulabileceği kaydedildi.

Bazı haberlere göre Wagner savaşçıları Bakhmut'a özel bir ilgi duyuyor. Pek çok Wagnerli, şu anda ön cephenin bulunduğu bölgeyi ve geçen kış aynı bölgede savaşan Ukrayna ordusunun taktiklerini biliyor.