Ege Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

09.06.2017 - 05:22 | Son Güncellenme:

Henüz yasa çıkmadan, 2001 yılında kentsel dönüşüme başladıklarını, 43 hektarlık ve 2 bin 850 gecekonduluk alan kaldığını belirten Başkan Batur, “Yeni alanla ilgili planlarımızı anlatmaya başladık. 5 yıl sonra ilçemiz, gecekondulardan tamamen temizlenmiş olacak” dedi

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Milliyet EGE’ye konuk oldu. 4. dönem başkanlık koltuğunda oturan Abdül Batur, ilçesinin gecekondu dışında bir sorunu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Gecekondulaşmayı bitirdiklerini, 43 hektarlık alanda bulunan 2.850 gecekondu dışında sorunlu alanları kalmadığını belirten Başkan Batur, “Beş yıl içinde Narlıdere’de tek gecekondu bile kalmayacak dedi. Başkan Abdül Batur, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

- Sadece sizin değil, bütün belediyelerin en büyük sıkıntısı kentsel dönüşüm. Çalışmalarınız hangi aşamada?

2013’te Kentsel Dönüşüm Yasası çıktı. Bu, bakanlık tarafından çıkarılan 6306 sayılı yasaydı. Bir de Büyükşehir’in kendi yasası var. 6306 sayılı yasa çıktıktan sonra, Narlıdere’de 2001’den beri kentsel dönüşüm yapıyoruz. Biz zaten yasayı beklemedik. Eski mahalleleri yeniledik. Gecekondu bölgesinde 800 gecekonduyu yıktık, daha yasa çıkmadan... 6306 sayılı yasa çıktığında, dönüşüme girmemiş 43 hektarlık bir alan kalmıştı. Narlı, Çatalkaya, 2. İnönü ve Atatürk mahallelerinin belli kesimlerinde yaklaşık 2.850 gecekondu var şu anda. Biz yasanın iyi tarafına baktık. Bakanlıktan yetki istedik, aldık. Bizim kara kaşımıza kara gözümüze vermediler o izni. Jeolojik etütler tamamlandı, vatandaşlarımıza da anlatmaya başladık.

Haberin Devamı

- Peki bir sıkıntı oldu mu emsal konusunda?

Burada bakanlıkla yapıyoruz zaten ama biz Büyükşehir ile bu alanla ilgili çalıştık zaten. Belli bir emsalde uzlaşmıştık aynı emsalde devam edeceğiz.

Haftaya askıya çıkaracağız. Askı sonunda sözleşmelere başlayacağız. Bir yıl sonra ihalelere başlayacağız.

Narlıdere’de beş yıl sonra bir tane bile gecekondu kalmayacak. İnsanlar çağdaş binalarda oturacak. Sosyal donatı alanları olacak. Yeşil alan artacak. Komşular değişmeyecek, binalar değişecek.

Kahveler bile yerinde

- Kentsel dönüşümün olduğu bölgelerde insanlar hayatlarından memnun mu?

Mesela Yenikale’de, Ilıca’da, Narlı’da kentsel dönüşümü gerçekleştirdik. Herkes aynı mahallesinde oturmaya devam ediyor. Yenikale’nin eski halinde üç kahvehane vardı, peş peşe sıralanmış...

Şimdi apartmanların altında, yine aynı yerlerinde aynı kahvehaneler duruyor. Aynı insanlar, aynı kahvehanede toplanıyor, sohbet ediyor.

Haberin Devamı

Dönüşümün amacı, deprem riskini ortadan kaldırmak. Bir an evvel yapmak lazım. 2. İnönü’de yaptığımız alan içinde çok güzel bir alanda Yaşar Kemal Kültür ve Sosyal tesislerini açtık. Muhteşem manzaralı, şık bir restoran, kafe. Oradan 10 bin kişi yararlanacak.

‘Vekilliği düşünmüyorum’

- Siyasi kariyerinizi daha ileriye taşımayı düşünüyor musunuz? Büyükşehir başkanlığı, milletvekilliği gibi...


Dört dönemdir Narlıdere’de belediye başkanıyım. Şu anda büyükşehir veya milletvekilliği gibi bir düşüncem yok. Ben şu anda Narlıdere’de kentsel dönüşümü tamamlama düşüncesindeyim. İzmir’de çok başarılı bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var; Aziz Kocaoğlu. Kendisiyle ilişkilerimiz çok çok iyi. Aziz Başkan devam etme noktasında olduğunda, zaten desteğimiz Aziz Başkan’dan yana olur. Seçime 6 ay kala kararını vereceğini söylüyor. O günü beklemek lazım.

- Narlıdere’yi daha cazip kılacak ne gibi projeler var?

Yukarıköy projesi, metro projesi... Bunlar güzel şeyler. Bu ikisi tamamlandığında Narlıdere, İzmir’in en popüler ilçesi olur. Metro ihale aşamasında. Metro, sadece Narlıdere değil, yarımada için çok önemli. Urla, Seferihisar, Güzelbahçe de çok yararlanacak metrodan... Rekreasyon alanımızın birinci etabı bitti. İkinci etabı da tamamlamak üzereyiz.

Haberin Devamı

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

Belediyeler Birliği danışmanlık yapıyor

- Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak, ne gibi hizmetler veriyor sunuz?

Kıyı Ege Belediyeler Birliği, gerçekten çok aktif bir birlik. Çanakkale’den Antalya Muratpaşa’ya kadar ve Anadolu’nun her kesiminden şu an belediyemize üye olan belediyeler var. Mudanya, Ardahan, Koçarlı, Efeler de aramıza katıldı. Seminerlerimiz var. Belediyelerimize, talep ettikleri zaman danışmanlık hizmeti veriyoruz. Malum, belediyelerin dışarıdan hizmet alınması olayı vardı. O danışmanlar, FETÖ’ye kadar uzandı. Biz şimdi Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak o işi kendimiz yapıyoruz. Belediye başkanlarını, meclis üyelerini, yeni yasalar ve uygulamalar hakkında bilgilendiriyoruz. Öyle ki her gün yeni bir şey çıkıyor belediyecilik konusunda. Bizim de bunu paylaşmamız gerekiyor. Ufacık bir hata, yönetimi, çalışma sistemini değiştirebilir. Tüm üye belediyelerimiz, birlikten çok memnun. Hukukçularımız var, hukuki destek veriyor. Biz de arada köprü oluyoruz. Bilgilerimizi, projelerimizi, yurtdışında edindiğimiz yenilikleri paylaşıyoruz.

Haberin Devamı

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

Başkanlara izin

- Belediye başkanlarının en birinci sorunu nedir şu anda?

Yurtdışında kentleri iyi gözlemlemek lazım. Maluk, turizm berbat durumda. Belediye başkanları, yurt dışına turizm fuarlarına gidecek, İçişleri Bakanlığı’ndan izin almak zorunda. Bir kere bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak lazım. Kuşadası, Bodrum, Çeşme, Didim belediye başkanları, fuarlara gitmek istiyor ama izin engeliyle karşı karşıya kalıyor. Turistik ilçelerimizi peki nasıl tanıtacağız, turizmi nasıl kurtaracağız, fuarlara katılmadan? Belediye başkanlarına suçlu gibi bakmak, doğru değil. İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda bir düzenlemeye gitmesi lazım. Şehrin güvendiği insana bakanlığın da güvenmesi gerekir. OHAL kapsamında gelen bu yasağın ortadan kaldırılmasını istiyoruz.

Yüzde 85 ‘Hayır’ rekoru

- Referandumda Narlıdere, yüzde 85 hayır ile rekor kırdı. Nedir bu rekorun altında yatan?

İlk seçildiğimde yüzde 33 oy almıştım. Sonra oran, yüzde 65 oldu, 70 oldu. Referandum farklıydı tabii ki. Hayır kampanyasındaki olgu farklıydı. Narlıdere’de bunu iyi yönettik ve yüzde 85 gibi olağanüstü bir orana ulaştık. Özellikle partimiz CHP, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, hayır blokundaki partiler, hep beraber birlikte çalıştık. Birlikte demokrasi evi açtık. Nerede sıkıntı var, benim nereye gitmem gerekiyorsa, oraya gittim. Onlar nereye gitmeleri gerekiyorsa, oraya gitti ve uzlaşı sağlandı. Narlıdere’de bundan sonra bu uzlaşının devam etmesi için elimden geleni yapacağım. Artık insanların kavga etme lüksü yok. Narlıdere CHP örgütü, gençlik kollarıyla, kadın kollarıyla, meclis üyeleriyle büyük iş başardı. Bu arada belirteyim; yüzde 85’i, referandumdan iki ay önce telaffuz etmiştik.

‘Uyumluyuz’

- Abdül Batur’un, partiden daha ön planda olduğunu söyleyebilir miyiz?


Kesinlikle öyle bir şey yok, olamaz da. Çünkü, partinin etkin bir rolü olduğunu kabul etmek durumundayız. Partiyle ivme kazandık. Partili olmadan, Abdül Batur olarak seçime girsem, kazanamam. Ben 17 senede bir tane ilçe başkanımla kavga etmedim. Her sorunu masada çözdük. Ne yaptıysak, beraber yaptık. 6 ilçe başkanım oldu, hepsiyle uyum içinde çalıştım.

‘Ortada suçlu varsa o Kocaoğlu değil biziz’

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak


- Katı atık bedeli konusunda Başkan Kocaoğlu, ilçe belediye başkanlarının hiç ses vermemesini eleştiriyor. Katı atık bedelinin tahsilatı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çok güzel bir soru. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir yasa çıkardı. O yasayı beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ama uygulamak zorundasınız. Yasada katı atık bedeli diye belediyelerin metropol belediyelerin büyükşehire bağlı belediyelere topladıkları çöpün her türlü maliyetini, o beldede yaşayan o ilçede yaşayan kişilerin nüfus başına alınan bir şey bu aslında. Nüfustu ama daha sonra konuta dönüştü, işyerine dönüştü. Belediye meclisleri karar veriyor burada bu bedel hesaplanırken... İşçilik, nakliye, amortisman, kullanılan iş makinası maliyetini çıkaracaksın diyor kanun... Müfettişler geliyor, denetliyor. Biz bunu milimetrik yaptık ki, hak geçmesin diye. Hesabını da veriyoruz. Belediye başkanları, bu ülkede en çok hesap sorulan, en çok hesap veren kişilerdir.

‘Büyükşehir’in kazancı yok’

Yasa, bunu uygulamak zorundasın diyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, bizim adımıza parayı topluyor, bizlere dağıtıyor. Herkes, Aziz Başkan’a yükleniyor, haksızlık ediyor. Eğer ortada bir suçlu varsa, o Kocaoğlu değil, bizleriz, ilçe belediye başkanlarıdır. Büyükşehir’in kasasına tek kuruş girmiyor. Millet suçlu arıyorsa, bizleri yargılasın. Büyükşehir başkanımızın bu işte bir dahli yok. Büyükşehir, sadece bizim adımıza tahsilat yapıyor. Aldığımız parayı da vatandaşın lehine projelerde kullanıyoruz. Bazı belediyelerin bu yasayı uygulamaması, bizi ilgilendirmez. Bunu almayalım deme lüksümüz yok bizim. İleride bunun hesabını vermek zorundayız.

Bugün o parayı almayanlar, ileride hesap verecekler. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu biliyoruz. Eğer bu para alınmayacaksa, hükümet yasada düzenlemeye gider, yasadan çıkarır, biz de almayız. AK Partili İzmir’in ilçe belediyeleri de bu parayı alıyor. Onlar da biz almayalım demiyor. Neden, çünkü yasa, alınmasını emrediyor.

Halkın istekleri

- Kentsel dönüşüm dışında en önemli sorun olarak neyi görüyorsunuz?

Narlıdere’de kentsel dönüşüm dışında herhangi sorun yok. Sosyal yaşam alanları, rekreasyon alanları, sağlıklı binalarıyla Narlıdere, bugün tercih edilir noktaya geldi. Emlak fiyatlarının ucu bucağı yok ilçemizde. Bunda, tabii ki Narlıdere’nin yaşanılacak hale gelmesinin büyük etkisi var. 6 ayda bir anket yapıyoruz. Halkın istediklerini öğreniyoruz, yanlış yapmıyoruz. Mesela 2. İnönü Mahallesi’ne gidin, tek sorunlarının kentsel dönüşüm olduğunu söyleyeceklerdir. Atatürk Mahallesi’nde de farklı bir şey çıkmaz. Evleri müteahhit yapmasın, belediye yapsın derler.

Müjde: Limanreis’e doğalgaz geliyor

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısında halkına doğalgaz müjdesi verdi. Doğalgaz boru kazı çalışmalarının başladığını belirten Batur, Limanreis’in bir ay içinde doğalgaza kavuşacağını açıkladı. Başkan Batur “İzmirgaz’ın Genel Müdürü Burçin Yandımata’ya meclisimizin huzurunda teşekkür ediyorum. Limanreis halkı mutlu olacak” dedi.

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak


Haziran ayı meclisinde Narlıdere’de devam eden projeler ve çalışmalar ile bilgiler aktaran Başkan Batur, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini açıkladı. Batur “Kent Meydanı ile ilgili ihale sürecimiz başladı. Yaklaşık 10 günü geçti. 40 günlük bir ihale süreci var biliyorsunuz. KİK’e müracaat edildi. İhale günü alıyoruz ve kent meydanında başlıyoruz. Bugün sosyal medyada paylaştığımız gibi Aytaç Sefiloğlu parkımız, Yenikale Mahallesi’ndeki parkımız çok modern bir hale getirildi. Oradaki vatandaşlarımızın geçmişten bu yana önemli bir isteklerinden bir tanesi idi. Gerçekten güzel bir çalışma oldu. Büyükşehir Belediyesinin parkın yapılmasında çok büyük katkıları oldu. Genel sekreterimiz Buğra Gökçe ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın Sayın Aziz Kocaoğlu’na buradan teşekkürlerimi sunuyorum. İlçemizdeki önemli gelişmelerden biri geçen ayda bahsederek bir müjde vermiştik. Limanreis mahallemizin bir ay içinde doğalgaza kavuşması ile ilgili çalışmaların başlayacağını söylemiştik. İzmirgaz bir hafta önce Limanreis mahallemizde çalışmalara kazı çalışmalarına başladı. Boru döşeme işlemleri başladı ve şu anda devam ediyor. Gerçekten Limanreis mahallemiz geçmişten bu yana doğalgaz hizmetini özlemle bekliyordu. Ben bu çalışmalarda bize gerçekten çok büyük anlayış ve destek olan İzmirgaz’ın çok değerli Genel Müdürü Burçin Yandımata’ ya da buradan çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yukarıköy projesi

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur bölgenin ilk yerleşim yeri olan Yukarıköy’e özel bir proje hazırlattı. Projeye göre, 9 ‘u tescilli 153 konut restore edilecek.

Narlıdere’nin ilk yerleşim yeri olarak Tahtacı Türkmen Alevilerinin kurduğu Yukarıköy Mahallesi, tarihine uygun olarak yeniden düzenleniyor. 10800 metrekarelik alanı kapsayan proje kapsamında, bölgede yer alan 9’u tescilli tarihi bina 153 konutun Narlıdere Belediyesi desteği ile restore edilecek. Başkan Batur çalışmaları yerinde izleyeceğini söyledi.

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

Askıya çıkıyor

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur Yukarıköy Restorasyon projesini yeniden canlandırmak için gerekli olan çalışmaları Haziran’da ayında gerçekleşecek ihale sonrasında askıya çıkacak ve çalışmalar en kısa zamanda başlayacak. Yukarıköy projesi ile ilgili açıklamada bulunan başkan Batur, “Yukarıköy restorasyon projemizde bulunan 9 adet tescilli tarihi bina ve 153 adet konutun yeniden hayat bulması için Narlıdere Belediyesi tarafından hazırlanan çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğin ifade etti. Proje tamamladık. Mayıs ayında İhalenin tamamlanmasının ardından hızlı bir şekilde Belediyemizin hazırladığı proje ile restorasyon çalışmalarına başlayacağız” dedi.

Narlıdere Demokrasi Meydanı’na yeni imaj

Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı, yenilenen yüzüyle Narlıderelilerin yeni buluşma noktası olacak.

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere’ye yakışan ve ihtiyacı olan bu projeyi yakın zamanda Narlıdere’ye kazandıracaklarını ifade etti. Batur “Narlıdere Demokrasi Meydanı projesi yeniden hazırlandı, ihale şartnamesi hazırlandı. Yapacağımız bu proje ile Demokrasi Meydanı’na yeni bir kimlik kazandıracağız. Alışveriş merkezini 1. Bodrum katına alıyoruz. Yeraltı otoparkı yine kullanılabilecek” dedi.

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak

Bir yılda bitirilecek

Başkan Batur, meydanda başka değişiklikler de olacağını belirterek şunları söyledi: “Demokrasi Meydanı’nı değiştirirken, çevresinde yaşayan ve bu meydanı kullanan insanlarımızın her türlü ihtiyacını karşılamasını öncelik olarak ele aldık. Narlıdere Demokrasi Meydanı yeni yüzüyle Narlıderelilerin içinde yaşayacağı bir meydan olan planladı ve tasarlandı. Giriş kısmından otoparkına kadar Narlıdere’ye yakışan bir proje olacak. Meydana yapacağımız insanlarımızın oturup sohbet edeceği, zamanlarını güzel bir şekilde geçireceği modern kafeteryası ile vatandaşlarımıza hizmet verecek.

Demokrasi Meydanında törenleri gerçekleştirdiğimiz alanda Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yeni heykeli ve kaidesi olacak. Bir yıl içinde tamamlayıp hizmete açacağız.”

Yaşar Kemal’de Sinema Günleri

Narlıdere’de yaz etkinlikleri için tüm hazırlıklar tamamlandı. Belediye Başkanı Abdül Batur, Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi’nin restoran ve kafesinin hizmete girdiğini belirtirken, burada Sinema Günleri düzenleneceğinin müjdesini verdi.
Talepler üzerine parklara büfeler koyduklarını kaydeden Başkan Batur, “Her perşembe, Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi’nin amfitiyatrosunda konserler olacak. Yağmurlarda Yıkansam filmiyle Sinema Günleri başladı. 15 Haziran’da “Çalgı Çengi İkimiz”, 22 Haziran’da “İş”, 29 Haziran’da “Vezir Parmağı” filmleri gösterime girecek” dedi.

Beş yıl içinde tek gecekondu kalmayacak