Ege Ege’de bir ilk

Ege’de bir ilk

08.01.2020 - 00:05 | Son Güncellenme:

Türkiye ve dünyada az sayıda merkezde gerçekleştirilen kapalı kalp ameliyatı Ege Bölgesi’nde ilk kez Özel Egepol Hastanesi’nde öğretmen Kaya’ya yapıldı

Ege’de bir ilk

Türkiye ve dünyada az sayıda merkezde yapılan kapalı kalp ameliyatı, İzmir’de ilk kez Özel Egepol Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirildi. Bornova’da yaşayan öğretmen Mine Kaya, bir doktor arkadaşının tavsiyesi üzerine, Özel Egepol Hastanesi’nde Doç. Dr. Cüneyt Narin ile görüştü. Doç. Dr. Narin, hastanın da isteği üzerine kendisine standart baypas ameliyatından farklı olarak meme altı baypas operasyonu gerçekleştirdi. İman tahtası olarak adlandırılan, göğüs kemiği kesilmeden, sol meme altından uygulanan baypas ameliyatı geçiren İzmirli öğretmen, operasyonun ardından 5 gün boyunca hastanede tedavi gördü. Hastanede geçirdiği 5 günün ardından taburcu olan Kaya, kısa sürede sağlığına kavuştu, evdeki işlerini kendi başına yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Kısa sürede iyileşti

Doç. Dr. Narin ve ekibine teşekkür eden Kaya, “Bir ay önce yürürken ve merdiven çıkarken kalpte baskı hissediyordum. Onun için doktora gittim ve doktorum da anjiyo istedi. Anjiyoda üç damarımda sorun olduğu görüldü.
Buna göre, baypas ameliyatı olmam gerektiğini belirttiler. Ameliyat için doktor araştırmasına girdim ve bir doktor arkadaşım Cüneyt Bey’i tavsiye etti. Onunla görüştüm ve beni muayene etti. Ameliyat oldum ve çok mutluyum gerçekten” dedi. Bu operasyonu Türkiye’de gerçekleştirebilen, az sayıda sağlık merkezi olduğunu belirten Doç. Dr. Cüneyt Narin de şunları söyledi:

Kalp durduruluyor

“Kalp durdurularak yapılan bir ameliyat. Ege Bölgesi’nde bu yöntemle yapılan ilk ameliyat. Çok sık yapılan bir operasyon değil. Ciddi bir altyapı ve hazırlık dönemi gerektiriyor.

Haberin Devamı

Klasik baypas ameliyatında kullanılan aygıtların dışında, meme altından kaburgalar arasından açılan pencereden ameliyat yapılabilmesini sağlayan, özellikli cerrahi aletlere ve malzemelere ihtiyaç duyulmakta. Normal kalp ameliyatları 4-5 saat sürerken, bu tip operasyonların hazırlıkları biraz daha uzun sürüyor. Meme altı baypas ameliyatlarında, özellikle, kalbe yeni yerleştirilecek damarların, küçük kesilerden kamera yardımıyla hazırlanması, normal operasyon süresini 1-2 saat kadar uzatıyor.”

Yazarlar