Eğitim Boğumlama Nedir? Boğumlanma Kusurları Ve Örnekleri Nelerdir?

Boğumlama Nedir? Boğumlanma Kusurları Ve Örnekleri Nelerdir?

23.04.2021 - 05:18 | Son Güncellenme:

Farklı ses yapılarını meydana getirme konusunda boğumlama öne çıkar. Belli başlı organların bir araya gelmesi üzerinden gerçekleşir. Peki boğumlama nedir? Boğumlanma kusurları ve örnekleri nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler.

Boğumlama Nedir Boğumlanma Kusurları Ve Örnekleri Nelerdir


Boğumlama fizyolojik bir yapıdır ve her birey için değişkenlik gösterir. Bu yapı vücut içerisindeki organların bir bütün olarak kullanılması üzerinden değerlendirilir. Böylece belirli bir tonlama üzerinden ses ortaya çıkar.

Boğumlama Nedir?

Konuşma organları olarak geçen dil, dudak, alt çene, damak ve boğazın birlikte çalışarak ses çıkarmasına boğumlama denir. Bu ses kişinin fizyolojik yapısına bağlı olarak değişik sesler üzerinden öne çıkar. Böylece organlar bir araya gelerek belli bir yapı altında senkronize olarak çalışır. Daha sonra belli bir tonlama üzerinden ses yankılanır.

Boğumlanma Kusurları Nelerdir?

Boğumlanma kusurları genel olarak organın bir arada çalışırken istenilen sesi ve tonlamayı çıkaramamasıdır. Böylece dile getirilecek olan kelime ile beraber cümleler etkin bir şekilde anlaşılmaz. Bu da söylenen sözlerin tekrar edilmesine sebep olur. Özellikle konuşmacı kelimeleri doğru şekilde telaffuz edemeyebilir veya konuşurken bazı heceleri yutabilir. Aynı zamanda harflerin hatalı telaffuz edilmesi de yine kusurlar içerisinde yer alır. Alınan bir eğitim kapsamında bu sorunlardan etkin bir şekilde kurtulmak mümkün hale gelebilmektedir.

Boğumlanma Örnekleri Nelerdir?

Boğumlanma kusurları ile beraber aynı zamanda boğumlanma örnekleri de bulunmaktadır. Boğumlanma üzerinden özellikle örnek yapılması istendiğinde, bu durum belli başlı bazı heceler ve harfler üzerinden gerçekleşir. Örneğin lakırdı, lale, reklam ve Hollanda gibi kelimeler örnek verilebilir. Aynı zamanda vilayet ya da vicdani gibi daha birçok değişik kelime üzerinden örnekleme yapılabilir. Tabii alfabeye bağlı olarak değişik harfler üzerinden farklı kelimeler eşliğinde boğumlanma örnekleri ele almak mümkün. Bu örnekleri çalışarak etkin bir şekilde boğumlanma kusurları telafi edilebilir.