Eğitim Dilek Kipleri Nelerdir, Kaça Ayrılır? Dilek Kipleri İle İlgili Örnek Cümleler

Dilek Kipleri Nelerdir, Kaça Ayrılır? Dilek Kipleri İle İlgili Örnek Cümleler

10.05.2021 - 02:50 | Son Güncellenme:

Dilek kipleri adından da anlaşılacağı gibi bir şeyin olmasını dilerken ya da bir şeyin gerçekleşmesini beklerken kurulmuş olan ve bu şekilde kullanılan cümle çeşitleri olarak bilinir. Günlük hayatta da sıklıkla kullanılan bu kip, isteklerin yerine getirilmesi adına kullanılan kip çeşitleri arasında yer alır. Dilek, bir şeyin olmasını istemek anlamını taşır. Dilek kipleri de dolayısıyla bu isteğin kiplerini taşıyan kiplerdir. Bu kipler gereklilik, istek kipi, emir kipi, dilek şart gibi olarak ayrılır. Cümle kurarken de bu ekler yardım alınarak cümle meydana getirilir. Hepsinin içerisinde bulunan ekler ayrıdır. Bu eklerin kullanımına bağlı olarak cümlede anlam değişir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dilek Kipleri Nelerdir, Kaça Ayrılır Dilek Kipleri İle İlgili Örnek Cümleler

Dilek kipleri, olması istenen şeyin ekler yardımı ile cümle içerisinde kullanılan kipler olarak bilinir. 4'e ayrılan dilek kipleri, cümle içerisinde kullanıldığında farklı anlamlar katar. Bu anlamlar kullanış tarzı ve biçime göre farklılık gösterir. Cümle içerisinde de bu şekilde anlam kazanır.

Dilek Kipleri Nelerdir ve Kaça Ayrılır?

Dilek kipleri 4'e ayrıldığı bilinen kiplerdir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
1. İstek Kipi: İstek kipi -a ve -e harflerinden oluşan kiplerdir. Fiil köküne ya da gövdesine gelerek istek anlamını meydana getirir.
2. Gereklilik Kipi: Fiilim kök ya da gövdesine geldiğinde belirtilen işin yapılması gerektiğini ve zorunluluğunu belli eden kip olarak bilinir.
3. Emir Kipi: Emir anlamı katan, cümlelerin emir şeklinde meydana getirildiği kip olarak bilinir. Bu kipe ait örnekler: Buraya gel, ortaya git, hemen konuş.
4. Dilek Şart Kipi: -se ve -sa kipleri ile oluşan cümlelerdir. İsteğe ya da şarta bağlı olan bir kip türüdür. Bu kipler gövde ya da köke gelebilir.

Dilek Kipleri İle İlgili Cümle Örnekleri

1. İstek Kipine Ait Cümleler: Birlikte yürüyelim mi?, Oraya gideyim mi?, Dışarıda bakayım. , Yanına geleyim. , Ders çalışayım.
2. Gereklilik Kipine Ait Cümleler: Bu şekilde davranmamalısın, böyle yapmamalısın, oraya gitmemelisin, bu noktada koşmalısın, sabahları yürümelisin, sağlıklı bir vücut için her gün spor yapmalısın.
3. Emir Kipine Ait Cümleler: Buraya gel, oraya git, hemen konuş, dışarıya çık, bizimle gel, yarın mesaj at, benimle gel, açık konuş.
4. Dilek Şart Kipine Ait Cümleler: Keşke sınavı kazansa, keşke yanımda olsan, şu an İzmir'de olsam, yarın yağmur yağmasa, bu gece erken uyusam, keşke onu sevsem, keşke şu an çay içsem.