Eğitim Edebi Akımlar Nelerdir? Özellikleri, Temsilcileri Ve Örnekleri

Edebi Akımlar Nelerdir? Özellikleri, Temsilcileri Ve Örnekleri

26.05.2021 - 04:34 | Son Güncellenme:

Edebi akımlar sınavlara hazırlanan öğrenciler tarafından bilinmesi gereken konulardan biridir. Bu akımlar genellikle sanatçıların bir takım prensipleri benimsemesi ve bu doğrultuda eserler vermesi ile meydana gelmiştir. Edebi akımlar nelerdir? Özellikleri, temsilcileri ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Edebi Akımlar Nelerdir Özellikleri, Temsilcileri Ve Örnekleri

Edebi akımlar hem bir düşünce biçimi hem de bir sanat akımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Edebiyatçıların içerisinde bulunduğu dönemlerdeki bir takım durumlardan etkilenip bunları eserlerine yansıtmaları ile meydana gelmiştir. Bu şekilde edebi akımlar meydana gelmeye başlamıştır. Edebi akımların yaşandığı dönemlerde temsilcileri de bulunmaktadır.

Edebi Akımlar Nelerdir?

Edebi akımlar, aynı düşünceleri benimseyen sanatçı topluluklarının bir takım ilkelere bağlı kalarak eserler üretmesine verilen isimdir. Edebi akımlar süreklilik arz etmemiştir. Belli dönemlerde kendilerini göstererek sonra yok olmuşlardır.

Çoğunlukla bir edebi akım ortaya çıkarak yükselişe geçmiş sonra da zaman içerisinde sönmüştür. Bu akımlar genelde birbirlerine tepki olarak meydana gelmişlerdir. Ortaya çıkan yeni akımlar bir öncekinden farklı bir bakış açısı sunmuştur.

Edebi Akım Özellikleri, Temsilcileri ve Örnekleri

Haberin Devamı

Hümanizm: Bu akım insana değer vermenin önemini savunmuştur. Doğanın ve canlıların Tanrı tarafından yaratıldığı inanışı vardır. İnsanı severek onu yüceltmeyi benimsemiştir. Hümanizm düşüncesinin temsilcisi Dante'dir.

Rönesansçılar: Hümanizm anlayışını benimsemiş ve bunun yanından 16. yüzyıl aklı ile bilimini de savunmuşlardır. Özgürlüğü savunmuşlardır. Temsilcileri; Petrarca, Bacon, Montaigne, Shakespeare, Cervantes olmuştur.

Klasisizm: Fransa'da 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Akıl ile sağduyuyu savunmuştur. Eserler genelde eski Latin ve Yunan edebiyatından esinlenir. Eserlerde sıradan insanlara yer verilmez. Karakterler seçkin kişilerden oluşmaktadır. Dil soylu, yalın ve açık özellik göstermektedir. Akım temsilcileri; Corneille, Racine, Moliere, La Fontaine, Daniel Defoe, La Bruyere, Boileau, Madam De La Fayetta, Malherbe, Fenelon, Bousset olmuştur.

Haberin Devamı

Romantizm: Klasisizme tepki olarak 1830 yılında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Konularını Hristiyanlık, günlük yaşam ve tarihten almaktadır. Duygu ve hayal ön plandadır. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemeden yazmaktadır. Doğaya önem verirler. Gözlem ve tasvire dayalı eserler vermişlerdir. Temsilcileri; Voltaire, Lord Byron, Shakespeare, Lamartine, Goethe, Schiller, Jean Jacques Rousseau, Victor Hugo, Dumas PEre, Madame de Stael, Lamartine, Alfred de Vigny olmuştur. Türk edebiyatı temsilcileri; Ahmet Mithat Efendi, Namık Kemal, Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit Tarhan olmuştur.

Realizm: Fransa'da 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Romantizme tepki olarak doğmuştur. Gerçek konular eserlerde kullanılmıştır. Temsilcileri; Gustave Flaubert, Stendhal, Daniel Defoe, Balzac, Gorki, Çehov

Natüralizm: Bu akım determinizm anlayışını romanlarda kullanılmıştır. 19. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır. Eserlerde hayat tüm yönleri ile ele alınmaktadır. Temsilcileri; Emile Zola, John Steinbeck