Eğitim Geometrik Şekiller Nelerdir? Geometrik Şekillerin İsimleri Ve Özellikleri

Geometrik Şekiller Nelerdir? Geometrik Şekillerin İsimleri Ve Özellikleri

31.03.2021 - 16:12 | Son Güncellenme:

Geometri günlük hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan matematik dalıdır. Özellikle geometrik şekiller 5 yaşından itibaren her bireyin dikkatini çeken nesnelerdir. Yolda, evde, okulda, işte ve daha birçok yerde görebileceğimiz geometrik şekiller hakkında daha çok bilgi edinmekte fayda vardır. Geometrik şekiller nelerdir? Geometrik şekillerin isimleri ve özellikleri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Geometrik Şekiller Nelerdir Geometrik Şekillerin İsimleri Ve Özellikleri

Geometri eski anlamı ile dünyanın ve uzayın ölçülerek ifade edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Tarihi milattan önce 3000’lere dayanmaktadır. Günümüzde ki geometri bilgileri Babiller, Mısır ve Eski Yunan gibi medeniyetlerde yapılan çalışmaların ürünüdür.

Geometrik Şekiller Nelerdir?

Geometrik şekiller en kısa anlamı ile gözle görülen ya da düşüncede tasarlanan şemaların çizgilerle ifade edilmesidir. Bu şekiller sayesinde günlük hayatta ki iş ve işlemler belli bir düzene göre ilerleye bilmekte, yapılması gereken ölçümler tam ve doğru olarak oluşturulmaktadır.

Söz gelimi her hangi bir bina ya da mimari yapının bu şekiller olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Osmanlı mimarisinden tutun günümüz mimarisine kadar cami, ev, okul, bina, hastane gibi pek çok yapıda geometrik şekilleri rahatlıkla görebilirsiniz. Sabah uyanıp gözlerinizi ilk açtığınız an gördüğünüz tavan bile geometrik bir şekildir.

Geometrik Şekillerin İsimleri ve Özellikleri nedir?

Kullanılış ve görüntü itibariyle oldukça fazla geometrik şekil bulunmaktadır. Bu şekiller kenar sayısı, köşesi ve görünüşü bakımından farklı adlar almaktadır. En bilinen geometrik şekiller ise şunlardır;

Haberin Devamı

Kare: Dört eşit kenarın birleşmesinden oluşan dörtgen şekildir. Görünüş bakımından tam simetriktir. Tüm iç ve dış açıları birbirine eşittir. Her hangi bir odanın taban ya da tavanı, masa, kitap gibi birçok şekil kare olabilir. Oldukça sık kullanılan kareyi mimari yapılarda da görebilirsiniz.

Üçgen: Üç kenarın birleştirilmesi ile oluşturulan geometrik şekildir. Kenar uzunlukları birbirlerinden farklı olabilmektedir. İç açılar ya da dış açıları farklı olabilse de her zaman tüm üçgenlerin iç açılar toplamı 180 dış açılar toplamı 360 derecedir. Kendi içerisinde de oldukça farklı çeşitleri olan üçgenler kenar ve açılara göre isimlendirilmektedir.

Dikdörtgen: Dikdörtgen görünüş bakımından kare ile benzese de özellikleri ondan oldukça farklıdır. İki kısa kenar ve iki uzun kenarın karşılıklı olarak durması ile oluşturulan geometrik şekildir. İç açıları eşit ve 90 derecedir. Dört köşe ve kenardan oluşan dikdörtgenin dış açılar toplamı 360 derecedir. Günlük hayatta televizyon, telefon, masa, kitap, kapı gibi birçok nesne ya da şekil dikdörtgen olabilmektedir.

Haberin Devamı

Küre: Köşe ve kenarları olmayan, yuvarlak görünüme sahip olan geometrik şekildir. Çocukluktan beri gördüğümüz basketbol topu, voleybol topu, golf topu gibi nesneler en net küre örneklerindendir. İçi dolu olan prizma yapısı olarak adlandırılmaktadır. İçi boş olan küre görünümü genelde daire olarak sınıflandırılır.

Koni: Daire şeklinde bir tabanın üzerine konulmuş üçgen ile oluşturulan üç boyutlu geometrik terimdir. Prizma olarak sınıflandırılmaktadır. Kutlama şapkaları en bilinen koni örneğidir.

Yamuk: İsminden de anlaşılacağı gibi tek düzen halinde olmayan geometrik şekildir. En az iki kenarı birbirine paralel olmak şartıyla, iç ve dış açıları toplamı her zaman 360 derecedir. Diğer geometrik şekillere göre daha az rastlanılan yamuk, mimari yapılarda da oldukça az kullanılmaktadır.