Eğitim Gonozom Nedir? Gonozom Sayısı Nasıl Bulunur?

Gonozom Nedir? Gonozom Sayısı Nasıl Bulunur?

02.03.2021 - 15:17 | Son Güncellenme:

Otozom ve gonozom terimleri biyolojinin önemli terimleri arasında yer alır. Otozom kromozomlar cinsiyet belirleyici değildir. Gonozom ise cinsiyetlerin belirlenmesinde etkili olan kromozomlara verilen isimdir. Gonozom nedir? Gonozom Sayısı nasıl bulunur? İşte, tüm detaylar.

Gonozom Nedir Gonozom Sayısı Nasıl Bulunur

Gen ismi verilen yapılar kromozomlarda yer alan yapılardır. Bu teori ilk olarak 20. yüzyılda Walter S. Sutton tarafından hipotez olarak ortaya atılmıştır. Sonrasında bulunan yeni kanıtlar sayesinde günümüzde Kromozom Teorisi olarak ifade edilmektedir.

Gonozom Nedir?

Kromozomlar incelendiği zaman diploit kromozoma sahip olan canlılarda 2 farklı tip kromozom yer alır. Canlılarda bulunan tüm kalıtsal karakterler dölden döle bu kromozomlar sayesinde aktarılmaktadır.

Canlılarda iki tip kromozom bulunur. Bunlardan biri vücut kromozomları bir diğeri ise eşey yani cinsiyet kromozomlarıdır. Vücut kromozomları otozom ismini alırken, eşey kromozomları ise gonozom olarak adlandırılmaktadır.

Otozom kromozomlar vücut ile ilgili özelliklerin belirlenmesinde rol oynar. Canlıların vücutlarında 2n-2 adet otozom kromozom yer alır. Vücut kromozomları ile canlıların göz rengi, saç rengi gibi çeşitli vücut özellikleri belirlenmektedir. İnsanlarda ise toplamda 44 adet otozom kromozom bulunmaktadır.

Gonozom kromozomlar ise canlıların cinsiyetinin belirlenmesinde rol oynayan hücrelerdir. Bu duruma şu şekilde örnek verilebilir. Bir canlıda xy kromozomu bulunuyorsa o canlının erkek olduğu söylenir. Eğer xx kromozomu bulunuyorsa o zaman dişi olduğu söylenmektedir. Bir canlının yy kromozomlu olması gibi bir durum söz konusu değildir. Böyle bir durum meydana gelse bile canlı yaşayamaz ve ölür.

Gonozom Sayısı Nasıl Bulunur?

Canlılarda 2n kromozomlu olan hücrelerin iki tanesi gonozom kromozom özelliğini taşır. Bu gonozomlara eşey ya da cinsiyet kromozomları da denilmektedir.

Dişi bir insanda 2n=46 kromozom bulunur. 2n=44+xx şeklinde de gösterim mümkündür. Buradaki xx cinsiyet belirleyen kromozomlardır. Erkeklerde ise 2n=44+xy şeklinde gösterilir. Buradaki xy de gonozom kromozomlardır.