EğitimHipoksi Nedir, Neden Olur? Hipoksi (Oksijen Yetmezliği) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipoksi Nedir, Neden Olur? Hipoksi (Oksijen Yetmezliği) Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.05.2021 - 04:41 | Son Güncellenme:

Hipoksi halk arasında solunum yetmezliği olarak bilinen bir ciğer hastalığı olarak tanımlanabilir. Adından da anlaşılacağı üzere akciğerin ihtiyacı olan oksijeni almadığı ya da vücudun üretmiş olduğu karbondioksiti dışarıya vermekte yetersiz kalması ile ortaya çıkan bir durumdur. Düşük seviyede olan dalışlarda ya da belirli hastalıklar ile ortaya çıkabilen bir hastalık olarak bilinir. Uçuş esnasında görülebilen bu rahatsızlık, tedavisinde geç kalındığı zaman ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu sebepten dolayı erken teşhis etmek ve tanı koymanın önemi çok büyüktür. Peki nedenleri nelerdir, belirtileri nelerdir ve ne yapılmalıdır tüm detayları derledik.

Hipoksi Nedir, Neden Olur Hipoksi (Oksijen Yetmezliği) Tedavisi Nasıl Yapılır

Hipoksi, oksijen yetmezliği olarak bilinen ve oksijenlerin ihtiyacı olan temiz havayı karşılayamadığı zaman ortaya çıkan bir hastalıktır. Pek çok nedene bağlı olabilen bu hastalık, geciktirilmeden tedaviye alınmalıdır.

Hipoksi Nedir?

Hipoksi geç kalındığı takdirde ciddi sorunlara yol açabilecek bir hastalık olarak tanımlanabilir. Normal bir insan vücudunda oksijen basıncının en az 0.16 olması gerekmektedir. Hipoksi ortaya çıktığında ise bu normal olması gereken değerin daha alt bir seviyede yer aldığı bilinir. Biriken karbondioksitin etki etmesiyle kan gibi diğer vücut sıvıları asitli bir hale bürünür. Bu sebepten de solunum yetmezliğinin solunumsal asidoz olarak adlandırıldığı bilinir.

Hipoksi Neden Olur?

Hipoksi, uçaklarda yer alan yolcular için yüksek rakımda bulunmalarından kolayı kabin basıncı düşük olur. Kana oksijen görevini taşıyan kan hücreleri görevini doğru bir şekilde yapamaz. Bu hücrelerin görevini düzgün bir şekilde getirememesinden dolayı kana oksijen gitmesi güçleşir ve dokularda akciğer hastalıkları meydana gelmiş olur. Düşük kabin basıncının sağlıklı çok ciddi bir derecede etkilemese de çoğu zaman damar, kalp ve akciğer ile ilgili rahatsızlığı bulunan kişilerde sorun teşkil ettiği bilinir.

Oksijen yetmezliğinin meydana gelmesi sonucunda bu rahatsızlığı taşıyan kişilerde görme kaybı ve az görmek, bilinç kaybının meydana gelmesi, nefes darlığı gibi olumsuz etkiler meydana gelmektedir. Diğer belirtileri ise bakış esnasında donukluk, baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, deride morarma meydana gelmesi, hafıza kaybı yaşanması, dikkatte dağınıklık olarak sayılabilir.

Hipoksi (Oksijen Yetmezliği) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sigara içme gibi alışkanlıklar varsa bu alışkanlıkların bırakılması gerekir. Hava yollarını açacak olan ilaçların kullanımına başlandıktan sonra eğer etki etmezse oksijen tedavisi ve ventilasyon işlemleri gibi diğer tedavi yöntemlerine başvurulur. Makine ile tedavi de bu hastalığın çözülmesine yardımcı olmaktadır. Sağlıklı beslenmek ve düzenli nefes egzersizleri yapmak da bu hastalığın tedavileri arasında yer alır.