Eğitim Immün Plazma Nedir, Ne İşe Yarar? İmmün Plazma Tedavisi Ne Amaçlar Kullanılır?

Immün Plazma Nedir, Ne İşe Yarar? İmmün Plazma Tedavisi Ne Amaçlar Kullanılır?

30.10.2021 - 16:45 | Son Güncellenme:

2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde ilk defa tespit edilen ve kısa sürede tüm yayılarak dünya çapında bir salgın haline gelen COVID-19 ülkemizde ve dünyada pek çok insanı etkisi altına aldı. COVID-19 adı verilen virüsle mücadeleye ilişkin ilaç ve aşı gibi tedavilere yönelik araştırmalara da hiç vakit kaybedilmeden başlandı. Immün plazma nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Immün Plazma Nedir, Ne İşe Yarar İmmün Plazma Tedavisi Ne Amaçlar Kullanılır

 Hastalıkla mücadele ile ilgili adını sıkça duyduğumuz uygulamalardan birisi de immün plazma kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir.

Haberin Devamı

 Immün Plazma Nedir?

 İmmün plazma tedavisi, 1900'lü yıllardan beri bilinen ve çok kısıtlı da olsa zaman zaman uygulaması yapılan bir yöntemdir. Geçmişte tüm dünyada etkisini gösteren SARS, MERS ve Ebola salgınlarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından uygulanması önerildi.

 İmmun Plazma Ne İşe Yarar? 

 İmmun plazma, bulaşıcı hastalıkları geçiren ve sağlığına kısa süre içinde kavuşan hastaların kanlarında virüse karşı antikorlar ve proteinler oluşur. Bu proteinler ve antikorlar insan kan plazmasında, serum adı verilen yapıda, sarı sıvı kısmında yer alır. İmmün plazma tedavisinin uygulanabilmesi için hastalığı geçirerek ve iyileşen hastadan alınan kan plazmaları, durumu kritik ve ağır olan hastaya enjekte edilir. Bu sayede durumu kritik olan hastanın iyileşmesi amaçlanır.

Haberin Devamı

 İmmün Plazma Tedavisi Ne Amaçlar Kullanılır?

 İmmun plazma tedavisi, geçmişte SARS, MERS ve Ebola salgınları için kullanılmış olan ve günümüzde ise Covid-19 tedavisinde durumu kritik ve ağır olan kişiler için uygulanan etkili bir tedavi yöntemidir. 

 İyileştirici etkisi henüz kanıtlanmamış olan bu tedavi yönteminin uygulanabilmesi için hastanın durumunun ciddileşmedi beklenir. Çünkü hastanın kendi kendine iyileşme ihtimali de vardır. Bu tedavi ile ağır hastaların hayatta kalması ve durumunun iyileştirilmesi amaçlanıyor. Günümüzde covid-19 ile mücadele kapsamında da en sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.