Eğitim İnspirasyon Nedir? Solunumda İnspirasyon Ve Ekspirasyon Ne Demek?

İnspirasyon Nedir? Solunumda İnspirasyon Ve Ekspirasyon Ne Demek?

07.04.2021 - 12:18 | Son Güncellenme:

Canlılarda atmosferde bulunan hava ve kan arasında bulunan gaz değişimini sağlayan mekanizmaya solunum sistemi ismi verilir. Solunum sisteminin en önemli görevi kanda biriken karbondioksitin dışarı atılmasını ve oksijenin kana geçmesini sağlar. Solunum organları, canlı türlerine göre değişiklik gösterir. İnspirasyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İnspirasyon Nedir Solunumda İnspirasyon Ve Ekspirasyon Ne Demek

Solunum sistemi hayati mekanizmaları kapsayan sistemlerin bütünüdür ve vücutta bulunan pek çok bileşen solunum sistemini oluşur. Bu nedenle solunumdan kaynaklanan hastalıkların etkisi de oldukça fazla olur.

Haberin Devamı

 İnspirasyon Nedir? 

 Solunumla ilgili hastalıklar, beyin başta olmak üzere tüm organlar üzerinde çok ciddi tahribata neden olabilir. Solunumdan kaynaklanan hastalıkların tedavi süreçlerinde ise, çeşitli cihazlar ve ilaçlar kullanılabilir. Nefes almak (inspirasyon), akciğerlere hava çekilmesi durumuna verilen isimdir.

 Solunumda İnspirasyon ve Ekspirasyon Ne Demek?

 Nefes almak (inspirasyon): Akciğerlere hava çekilmesi olayına verilen isimdir.

 İnspirasyon mekanizması şu şekilde çalışır;

Diyaframın düzleşmesi ve kontraksiyonu 

Kostaların yukarı ve öne doğru hareket etmesi

Göğüs kafesi ile akciğerlerin intrapulmonik basıncın azalması ve genişlemesi ile akciğerlere hava girmesine denir.

Nefes vermek (ekspirasyon): Akciğerlerdeki havanın boşaltılmasına olayına verilmiş olan bir isimdir. Ekspirasyon mekanizmasının çalışma şekli ise;

Haberin Devamı

.Kostaların aşağı ve geriye hareket etmesi

Diyaframın dış bükeyinin artması ve gevşemesidir.

Göğüs kafesi ile birlikte intrapulmonik basıncın artması ve akciğer volümünün küçülmesi sonucunda akciğerlerde bulunan havanın dışarı çıkmasına verilen isimdir.

Solunum Sistemi

 Solunum sistemi, vücutta bulunan karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlar. Alt solunum yolu, üst solunum yolu ve diyaframdan meydana gelir. Solunum, hayati önem taşıyan sistemlerin bütünüdür. Solunum yollarında ortaya çıkacak bir hastalık, tüm organları olumsuz etkiler. Solunum sisteminin tamamında görev alan yapısal organlar şunlardır:

Ağız

Burun

Yutak

Soluk borusu

Gırtlak

Bronş 

Akciğer

Alveol 

Diyafram