Eğitim Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar? Creatinine Düşüklüğü Ve Yüksekliği Neden Olur?

Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar? Creatinine Düşüklüğü Ve Yüksekliği Neden Olur?

26.07.2022 - 01:58 | Son Güncellenme:

Kreatin, vücuda enerji sağlayan ve kas oluşumunu destekleyen doğal bir asittir. Genelde sentetik olarak yapılsa da et ve balıktan alınması da mümkündür. Sporcular egzersizde performanslarını artırmak için kreatin kullanırlar. Kreatinin ne işe yaradığı ile beraber düşüklüğü ve yüksekliği hakkında merak edilenler.

Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar Creatinine Düşüklüğü Ve Yüksekliği Neden Olur

 Kreatin düşüklüğü genelde yaşlılık ya da kilo kaybı durumunda olur. Kreatin yüksek seviyede olması ise böbreklerde sorun yaşandığını gösterir. 

Haberin Devamı

 Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?

 Kreatin, hücrelere, özellikle de kaslara enerji sağlayan bir asittir. Sentetik olarak yapılan kreatin balıklardan ve kırmızı etten doğal olarak alınabilir. Yaşlılarda ya da sporcularda performansı ve kas kütlelerini artırmak için kreatin kullanılır. Yüksek yoğunluklu antrenman ya da ağırlık kaldırma gibi egzersizler sırasında kasların enerji üretmesi bu sayede daha kolay olur. Ayrıca kalp yetmezliği, şizofreni, depresyon ve beyin bozuklukları için de tedavi olarak uygulanabilir.

 Kreatinin özellikleri arasında kas oluşturucu ve performans arttırıcı olduklarını söylemek mümkündür. Kalbin ve kan damarlarının korunmasına yardım ederken kas miktarını ve performans seviyesini de artırır. Hücresel enerjinin taşınmasında ve depolanmasında hayati rol oynayan kreatin vücudun ATP üretme kapasitesini de artırır.

Haberin Devamı

 Creatinine Düşüklüğü ve Yüksekliği Neden Olur?

 Yapılan testler sonucu kreatin seviyesi düşük çıkarsa bunun nedenleri arasında kilo kaybı, yaşlılık ya da nörolojik hastalıklar sayılabilir. Bu durumların tümü kişilerde creatinine düşüklüğüne sebep olur. Kreatinin normal değeri erkeklerde 0,50 mg ile 1,40 mg arasındadır. Kadınlarda ise bu oranın 0,50 mg ile 1,30 mg arasında olması gerekmektedir. Kreatin yüksekliği de kas dokusunun artması ile mümkündür.

 Böbrekte bir sorun olması da kreatinin yükselmesine sebep olur. Hem kronik hem de akut böbrek yetmezliği durumlarında creatinine yüksekliği ile karşılaşılır. Seviye ne kadar yüksekse böbrekler o kadar ciddi bozulmuş sayılır.