Eğitim Mali Tevzin Nedir? Kısaca Mali Tevzin Kavramı İle İlgili Bilgiler

Mali Tevzin Nedir? Kısaca Mali Tevzin Kavramı İle İlgili Bilgiler

25.05.2021 - 12:27 | Son Güncellenme:

Mali tevzin kavramı çok sık duyulmadığı için anlamı merak edilmektedir. Merkezi yönetim ile yerel yönetim arasındaki gelirlerin ve giderlerin bölüştürülmesi işlemi mali tevzin ile açıklanmaktadır. Mali tevzin nedir? Kısaca mali tevzin kavramı ile ilgili bilgiler nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Mali Tevzin Nedir Kısaca Mali Tevzin Kavramı İle İlgili Bilgiler

 Tevzin kelime anlamı olarak dengeleme ve denkleştirme anlamlarına gelmektedir. Bu terimin İngilizce karşılıkları genelde federal devletlerdeki mali ilişkileri kapsayacak anlamı ile kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Mali Tevzin Nedir?

 Yerel yönetimler ile merkezi yönetimlerin arasındaki gelirlerin ve giderlerin bölüştürülmesi Türk maliye literatürü içerisinde mali tevzin ile açıklanmaktadır. Bu duruma örnek verecek olursak; Kızılay'a toplanacak olan bir kamu gelirinin Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Ankara il Özel İdaresi içinde paylaşılması durumu mali tevzin ismini almaktadır. 

 Yerel yönetimlerde gelir ve giderler kanunlar ile belirtilmektedir. Belediyelerin gelirleri ise belediye kanunları içerisinde ifade edilmektedir. Belediyelerin önemli gelirleri.

Emlak vergisinden elde edilen gelirler

Kanunda belirtilmiş olan belediye vergi resim harcı ile katılma payları

Genel bütçe vergilerinden verilen pay olarak ifade edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Tevzin kelime anlamı olarak denkleştirme ya da dengeleme anlamları ile kullanılmaktadır. Mali tevzin teriminin İngilizce karşılığı İntergovernmental fiscal relations olarak ifade edilmektedir. Ancak bu genellikle federal devletler için kullanılmakta olan bir terimdir. İki kademeli olan ilişkileri ifade etmek amacı ile kullanılmaktadır. 

 Günümüzde ise daha çok fiscal federalism deyimi tercih edilmektedir. İngiltere'de ise mali tevzin anlamına gelen Revenue Sharing terimi kullanılır. 

 Gelişmiş ülkelerde genellikle yerel yönetim ile merkezi yönetim arasında elde edilen gelirlerin bölüşmesi mali tevzin ve mali özerklik ile sağlanmaktadır. Bunun sebebi; gelir bölüşümünde yerel yönetimlerin özerkliği ile alakalıdır. 

 Özerk olan yerel yönetimlerin kurumsallaşması ile mali tevzin mekanizması devreye girmektedir. Yeterli gelir kaynaklarının sağlanması ile yerel yönetimler işlerini çok daha iyi bir şekilde yapabilmektedir.