Eğitim Meta Analiz Nedir, Nasıl Yapılır? Meta Analizin Özellikleri Nelerdir?

Meta Analiz Nedir, Nasıl Yapılır? Meta Analizin Özellikleri Nelerdir?

01.04.2021 - 02:01 | Son Güncellenme:

Meta analizi, aynı konu hakkında farklı kişi ve kurumların yaptığı araştırmaları inceleyip sonuca varma yöntemidir. Bu yöntemde her araştırma metni detaylı bir şekilde incelenir. Çalışmalar karşılaştırılır ve mevcut hatalar çıkarılarak yeni bir sonuca varılır. Meta analiz nedir, nasıl yapılır? Meta analizin özellikleri nelerdir? Bu yazımızda merak ettiğiniz tüm soruları ayrıntılı bir şekilde derledik.

Meta Analiz Nedir, Nasıl Yapılır Meta Analizin Özellikleri Nelerdir

Tarihte ilk meta analizini gerçekleştiren kişi Gene V. Glass'dır. Amerikalı istatistikçi ''Psikoloji ve Eğitimde İstatistik Metotları'' kitabını bu yönteme dayanarak kaleme almıştır.

Meta Analiz Nedir?

Meta analizi, aynı konu hakkında yapılmış tüm istatistik çalışmalarını gözden geçirerek daha geçerli bir sonuca ulaşma yöntemidir. Bir araştırma sentezi olan meta analiz, ekonomi, sosyoloji ve eğitim bilimi gibi farklı alanlarda uygulanmaktadır.

Meta Analiz Nasıl Yapılır?

1- Öncelikli olarak kaynak taraması yapılır. Örneğin çevre sorunları ile ilgili yapılmış olan tüm istatistik çalışmaları bir araya getirilir.

2- İkinci aşama sınıflandırılır. Tasnif aşamasında yapılan çalışmalar yıllara göre ayrılır. Örneğin 1950 - 1960 yılları arasında yapılan araştırmalar ile 1960 yılından sonra yapılan çalışmalar tasnif edilir.

3- Mevcut tüm istatistiki sonuçlar karşılaştırılır ve analiz edilir.

4- Bu çalışmanın sonunda tahlil edilen tüm verilerden daha geniş çaplı bir örneklem elde edilir.

Meta Analizin Özellikleri

1- Deneysel ve gözleme dayalı istatistik çalışmalarında farklı yöntemler kullanılır. Meta analiz yapılırken bu fark göz önünde bulundurulur ve ona göre değerlendirme yapılır. Sadece deneysel ya da gözleme dayalı meta analizleri mevcuttur.

2- Diğer tüm bilim dallarında olduğu gibi istatistik bilimine dayalı meta analizi de nesnel olmak zorundadır. Bu çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, kişisel görüş ve yorumlarını çalışmalarına eklemez.

3- Meta analiz genellemeye dayalıdır. Örneğin Avrupa ülkeleri ile yapılan istatistiki araştırmalar toplanarak Avrupa kıtası hakkında genel sonuçlara varılır.