Eğitim ÖSYM’den yabancı dil için yeni sınav

ÖSYM’den yabancı dil için yeni sınav

11.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, yabancı dil öğreniminde kullanılan okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini elektronik ortamda test eden ‘e-TEP’ adıyla yeni bir sınav geliştirdi.

ÖSYM’den yabancı dil için yeni sınav

Uluslararası alanda geçerli olması hedeflenen sınavın pilot uygulaması 22-23 Temmuz tarihlerinde Ankara Esenboğa’da bulunan sınav merkezinde yapıldı. Pilot uygulamaya katılan sınırlı sayıdaki adaya toplamda 240 dakika süre verildi. Sınavın ilk bölümünde adayların İngilizce okuma ve dinleme, ikinci bölümünde ise İngilizce yazma ve konuşma becerileri ölçüldü.

Haberin Devamı

Sınavın hedef kitlesi Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ve e-YDS gibi sınavlardan 70 puan üstü alan ve genel İngilizce seviyesi B2 olan kişiler olduğu belirtildi.

Test aşamalarının bitiminin ardından sınavın, uluslararası alanda geçerliliği bulunan TOEFL ile IELTS gibi bir saygınlığa ulaşması hedefleniyor. Öte yandan sınavın YDS ve YÖKDİL gibi halihazırda yürütülen sınavların yerine geçmesi değil, daha kapsamlı ayrı bir İngilizce testi olarak yürürlüğe konması bekleniyor.

ADAYLARA YOL GÖSTERECEK

ÖSYM’nin internet sitesinde sınava ilişkin yayımlanan bültende, “Sınav, benimseyeceği bilimsel sonuç raporlama sistemi sayesinde İngilizceyi öğrenen adaylar için güçlü ve zayıf yanlarını görmelerine ve anlamalarına olanak sağlayarak adayların kendi dil öğrenme süreçlerinde onlara yol gösterici bir rol oynayacaktır” ifadeleri kullanıldı.