Eğitim Paleocoğrafya Nedir? Paleocoğrafya Biyoçeşitliliği Nasıl Etkiler?

Paleocoğrafya Nedir? Paleocoğrafya Biyoçeşitliliği Nasıl Etkiler?

22.03.2021 - 01:39 | Son Güncellenme:

Paleocoğrafya terimi özellikle biyoçeşitlilik alanında sıklıkla kullanılan terimlerden bir tanesidir. Canlıların dünyada bulundukları konumlarda çevre şartları yanında iklim de etkili olmaktadır. Özellikle de jeolojik zamanlardaki iklim değişikliği canlıların dağılımında çok etkilidir. Paleocoğrafya nedir? Paleocoğrafya biyoçeşitliliği nasıl etkiler? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Paleocoğrafya Nedir Paleocoğrafya Biyoçeşitliliği Nasıl Etkiler

 Paleocoğrafya terimi Yunanca kökenli bir kelimedir. Palaios eski, ge dünya graphis de tarz anlamına gelmektedir. Palecoğrafya eski çağlardaki coğrafyanın araştırılmasını sağlayan bilim dalına verilen isimdir.

Haberin Devamı

 Paleocoğrafya Nedir?

 Eski jeolojik dönemlerdeki coğrafyanın incelenmesini sağlayan bilim paleocoğrafya olarak isimlendirilmektedir. Kıtaların oluşumu ile günümüze kadar meydana gelen iklim değişimleri bu bilim tarafından araştırılmaktadır. 

 Paleocoğrafya Biyoçeşitliliği Nasıl Etkiler?

 Bundan yaklaşık 250 milyon yıl kadar önce kıtalar birbirlerinden ayrılmamışlardı. Bu kıta ise Pangea ismi ile anılıyordu ve kıtada yaşayan her canlı etkileşim halindeydi. Sonrasında bu kıta ikiye ayrıldı. Kuzeyde bulunan Lawrasya, güneyde bulunan ise Gondvana olarak isimlendirildi. Aradan geçen zaman içerisinde Avrupa’dan Kuzey Amerika koptu, Afrika kıtasından ise Avustralya ile Güney Amerika koptu. Böylece hayvanların ve diğer canlıların etkileşimleri de kopmuş oldu.

Haberin Devamı

 Günümüzde canlıların uyumlandıkları iklimler ile sıcaklıklar farklılık göstermektedir. İklimlerin değişmesi ile pek çok canlı türleri yok olmuştur. Dinozor ile mamut en bilindik nesli tükenen canlılardan bir tanesidir.