Sözlük Filial Terapi Nedir, Nasıl Yapılır? Filial Terapiyi Kimle Uygulayabilir?

Filial Terapi Nedir, Nasıl Yapılır? Filial Terapiyi Kimle Uygulayabilir?

13.09.2022 - 16:20 | Son Güncellenme:

Filial terapi, ebeveynler ile çocuklarının ilişkisini güçlendirmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Oyun üzerinden ilerleyen bu yaklaşım ile çocukların iç dünyasını keşfetmek mümkündür. Bu sayede ebeveynler çocuklarının ne istediğini ve kendilerini nasıl ifade ettiklerini daha kolay anlar. Filial terapi nedir ve kimler uygulayabilir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Filial Terapi Nedir, Nasıl Yapılır Filial Terapiyi Kimle Uygulayabilir

Filial terapinin bir terapist ile uygulanması gerekir. Terapiyi öğrenen ebeveynler buna evlerinde de devam edebilirler. 

Haberin Devamı

 Filial Terapi Nedir, Nasıl Yapılır?

 Oyunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri ispatlanmış olan bilimsel bir gerçektir. Çocuklar ilk olarak kendilerini oyun ile ifade eder ve kendilerini keşfederler. Filial terapi de oyunu kullanarak ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için yapılmaktadır. Filial terapi genellikle anne-baba ile 3-10 yaş arasındaki çocuğa anlar. Daha çok çoğu anlamak için geliştirilmiş olan psiko-eğitimsel bir yaklaşım olarak kabul edilir.

 Filial terapi sayesinde anne ve baba çocukla oyun oynayarak çocuğun iç dünyasını keşfetmeye çalışır. Çocuğun iç dünyasına inmeyi öğrenerek gelişimini takip etmek mümkün olur. Filial terapi ile çocuk problem çözme yeteneklerini geliştirir ve kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenir. 

Haberin Devamı

 Filial Terapiyi Kimle Uygulayabilir?

 Filial terapi için hem önleyici hem de tedavi edici bir yaklaşım demek mümkündür. Bu sayede çocuklara sınırlar koyulabilir, oyunun ne kadar ve nasıl oynanacağı öğretilebilir. Filial terapide anne ve baba terapist durumunda olur. Her ne kadar bir uzman eşliğinde yapılması daha doğru olsa da evde de yapılması mümkündür. Filial terapi sırasında yalnızca çocuğu anlamaya ve ne istediğini çözmeye çalışmak gerekir.

 Bu esnada çocuğu eleştirmek ya da övmek yanlıştır. Filial köken olarak Latincedir ve dilimizde de evlat anlamına gelir. Bu terapi ilk kez 1964 senesinde Bernard ile Loise Gourney tarafından ortaya çıkarılmıştır. Rise Van Fleet de filial terapinin öncülerinden sayılır.