Sözlük Lamı Cimi Yok Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Lamı Cimi Yok Hikayesi Nedir?

Lamı Cimi Yok Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Lamı Cimi Yok Hikayesi Nedir?

18.07.2022 - 16:13 | Son Güncellenme:

Lamı çimi yok deyimi Türkçede sıkça kullanılan terimler arasında yer almaktadır. Başka yolu yok, itiraz kabul edilmez gibi anlamaları olan bu deyiminin nasıl oluştuğu ile ilgili birden fazla hikayesi bulunmaktadır. Peki Lamı cimi yok ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Lamı cimi yok hikayesi nedir sizler için derledik.

Lamı Cimi Yok Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Lamı Cimi Yok Hikayesi Nedir

Arapçada caiz değil anlamına gelen bu kısaltma Lam ve Cim kelimelerinden oluşmaktadır. Doğu edebiyatında da sıkça kullanıldığı görülmektedir.

Haberin Devamı

Lamı Cimi Yok Ne Demek?

Bir konu üzerinde itiraz kabul edilmediğini bildirmek adına Lamı Cimi Yok deyimi kullanılır. "Hiçbir bahane, mazeret, itiraz, karşı gelme yok" anlamında da kullanılmaktadır.

TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Lamı cimi yok kelimesi, oldukça kullanılan terimlerden birisidir. TDK'ye göre ise lamı cimi yok anlamı şu şekilde geçmektedir;

- "değişmez, başka yolu yok, kesin" 

Lamı Cimi Yok Hikayesi Nedir?

Bazı doğu edebiyatı eserlerinde "sual" kelimesi yerine Arapçada, "sual sözcüğünün son harfi olan lam , "cevap" yerine ise "cevap sözcüğünün ilk harfi cim harfi" yazılırdı. Doğu edebiyatında kelimenin ilk ve ya son harfini koymak bir gelenek, bir sanat türüdür. Yani metinde lam cim yok ise metin gayet anlaşılır demektir. Lam Cim yok, tartışma yok manasında kullanılırdı. 

Haberin Devamı

Bir başka hikayesi ise şöyledir; eski zamanda tam olarak Arapça bilmeyen kişilerin La yecuz (caiz değil) kelimesini yanlış okuyarak lam Cim deyimini oluşturduğu düşünülmektedir. Günümüzde lamı cimi yok şeklinde deyim olmuş.