27.05.2021 - 10:39 | Son Güncellenme:
Gerekçe içeren cümleler eylemin gerçekleşmesini gerekçeye bağlamaktadır. Yani bu tarz cümlelerde olayın, durumun ya da eylemin gerçekleşmesinin nedeni cümle içerisinde belirtilmektedir.
Yargı Gerekçesi Ne Demek?
Yargı gerekçesi neden-sonuç ilgisinin bulunduğu cümlelere verilen isimdir. Bir cümle içerisinde yapılan işin neden yapıldığı geçiyorsa bu cümle yargı gerekçesi cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Yargı gerekçesi cümlelerinde neden sonuç ilişkisi bulunduğunun unutulmaması gerekmektedir. Yani cümlede bir iş yapılıyorsa akabinde o işin neden yapıldığından da bahsediliyor anlamına gelmektedir.
Yargı gerekçesi cümlelerinin bulunmasını isteyen sorularda cümledeki neden sonuç ilişkisine bakmak gerekmektedir. Bu şekilde yargı cümleleri çok kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Bu tarz cümlelerde yapılan işlerin hangi neden ile yapıldığından bahsedilmektedir. Bu tarz cümlelerde neden sonuç ilişkisi daima bulunur.
Türkçede Yargı Gerekçesi Hangi Anlamda Kullanılır?
Doğrudan gerekçeli olan cümlelerde bir işin gerçekleşmesi için geçerli bir neden de bulunmaktadır. Akşam size gelemeyeceğim çünkü çok işim var cümlesinde kişi gelemeyeceğinin gerekçesi olarak çok işinin olmasını göstermektedir.
Ancak cümleler her zaman doğrudan gerekçeli olarak verilmemektedir. Bu nedenle neden sonuç ve amaç sonuç cümlelerinin de yargı gerekçeli cümle olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Eyleme niye, neden ve niçin sorularını sorduğunuz zaman cevap alıyorsanız cümlenin yargı gerekçeli olduğunu söyleyebilirsiniz.
Parfüme alerjim olduğu için kolonya da sürmüyorum.
Yeterli param olmadığı için seyahate çıkamıyorum.
Teklifinizi kabul etmem mümkün değil çünkü bu kurallara aykırı.
Sağlık sorunlarım nedeniyle spor yapamıyorum
Telefonla konuşmayı sevmediğimden mesaj atıyorum.
Size gelemem çünkü evi temizlemem gerekiyor.