Ekonomi 2024’te hayatımıza yön verecek teknolojiler

2024’te hayatımıza yön verecek teknolojiler

31.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu yıla damgasını vuran yapay zeka iyice hayatımıza girerken, yaratıcılık süper hız kazanacak. Elektrikli ve otonom araçlarda büyük hamleler görülecek. Kişisel veriler ve güvenliği daha da değerli hale gelecek.

2024’te hayatımıza yön verecek teknolojiler

İSMAİL ŞAHİN -  Ardımızda bırakmaya hazırlandığımız 2023 yılı teknolojik yenilikler ve inovasyon açısından heyecan verici yıllardan birisi oldu. Bu süreç 2024 yılında da devam edecek hem de bir çok alanda artarak ve katlanarak.

Haberin Devamı

Kuşkusuz 2023’e damgasını vuran yapay zeka oldu. Yapay zeka, tasarımdan, raporlamaya, ev ödevlerinden, haber yazımına, hukuktan, bilgisayar oyunlarına kadar bir çok alanda hayatımıza girdi. ChatGPT ve OpenAI yıla damgasın vuran yapay zeka dil modeli ve yapay zeka şirketi oldu. ChatGPT, 8 ay gibi kısa bir sürede haftalık 100 milyon kullanıcıya, OpenAI şirketinin değerini de 80 milyar dolara çıkardı.

Uzmanlara göre önümüzdeki yıl da yine yapay zeka insan hayatına daha da girecek ve hayatımız kolaylaştıracak. Elektrikli ve otonom otomobiller de yine hayatımıza yön verecek teknolojiler arasında yer alacak. İşte hayatımıza yön verecek olan teknolojik atılımlar:

ÜRETKEN YAPAY ZEKA

Kodlama olmadan çalışan ve neredeyse hiç bir maliyeti olmayan yapay zeka araçları, bilgisayar kullanmayı bilen herkesin hayatına girecek. Bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken bir taraftan da üreticiliğimizi kat be kat artıracak. Reklam panolarında gördüğümüz afişlerin hiç biri insan elinden çıkmış olmayacak, hepsi yapay zeka ürünü olacak. Yapay zeka araçları, beyin çiplerinden uzay keşiflerine kadar her alanda kullanılacak, işimizi yapacak, kullandığımız araçları tasarlayacak hatta hatta seçimlerimizi bile ona sorar hale geleceğiz... 2024 yılında yapay zeka üzerine çalışanların sayısı 100 milyonu bulacak.

Haberin Devamı

Yeryüzündeki şirketlerin yüzde 35’i yapay zekayı kullanmaya başlayacak. Yapay zeka gelirleri 298 milyar dolara ulaşacak.

2024’te hayatımıza yön verecek teknolojiler

TEMİZ ENERJİ

Küresel elektrik talebindeki büyüme hızı 2023 yılında yüzde 2 artışla çok büyük bir yavaşlamaya girmişti. 2024 yılında ise elektrik talebinin yeniden toparlanması beklenirken, temiz enerji kaynaklarının, gelecek 2 yılda elektrik talebindeki büyümenin tamamını karşılayacağı öngörülüyor. Uzmanlara göre en büyük temiz enerji atılımı evler ve işyerlerinde gerçekleşecek. Fabrika ve işletmeler de otomobillerdeki gibi devasa piller kullanılmaya başlanacak. Yeni yasal düzenlemeler ve teşvikler sayesinde evlerde güneş panelleri ve elektrikli otomobil şarjları katlanarak artacak.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER

Elekrtikli otomobiller yapay zekanın ardından 2023’te en çok adından söz ettiren teknolojik yenilik oldu. Küresel araç satışındaki payı yüzde 16’ya kadar çıktı. Bu rakamın önümüzdeki yıl yüzde 20’yi aşması bekleniyor. Ancak pazara çok fazla markanın girmesi elektrikli araç üreticileri için 2024’ü zor bir yıl haline getirecek. 2030’da dünya çapında satılan her 10 otomobilden 8’inin elektrikli olması bekleniyor.

2024’te hayatımıza yön verecek teknolojiler

OTONOM ARAÇLAR

Otonom araç pazarı 2024 yılında 53 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşacak. Apple 2024 yılında otonom aracını piyasaya sürecek. Bu yıl elektrikli otomobil pazarına damga vuran Çinliler otonom araçlarda da gelecek yıl adından sıkça söz ettirecek.

VERİ GÜVENLİĞİ

Dijital ortamdaki veri güvenliği 2024 yılının en büyük teknolojik meselelerinden birisi olacak. İnsanlar artık uygulamalara şifre girmekten bıktı. Bir kaç şifreleri var bunları değiştirerek kullanıyorlar. Bu durum da korsanların işini kolaylaştırıyor. Ama artık şifreye gerek kalmadan kullanıcı kimliği doğrulanabilmesine olanak tanıyan Passkey’ler önümüzdeki yıl hayatımıza girecek. Şimdiden Google, Amazon ve Apple bu teknolojiyi kullanmaya başladı. 2024 yılında 20 milyar kimlik doğrulama Passkey ile yapılacak.

Haberin Devamı

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ

Saati saymazsak giyilebilir teknoloji yaklaşık 25 yıldan beri hayatımızda var. 2019 yılında 18 milyon adet giyilebilir teknolojik cihaz satılmış, bu rakam 2022 yılında 492 milyona ulaştı. Artık tansiyon, kalp ritmi, uyku düzeni bu cihazlardan takip ediliyor. 2024 yılında küresel giyilebilir teknoloji pazarı 156 milyar dolara ulaşacak.

TIBBİ İLERLEMELER

Teknolojik ilerlemeler sayesinde ilaç sektörü de altın çağını yaşıyor. 2024 yılında en fazla duyacağımız ilaç ise kilo verme hapları. Danimarkalı Novo Nordisk, Wegovy isimli ilacıyla öncü oldu ve talebe yetişemiyor. Ancak 2024 yılında Eli Lilly ve Pfizer’in geliştirdiği kilo verme haplarının da onaylanması bekleniyor.

İNSANSI ROBOTLAR

İnsansı robotlar 2023’te çok hızlı bir gelişim sürecine girdi. Tesla’nın tanıttığı Optimus adlı insansı robotu 8 ay gibi kısa bir sürede tek ayağı üzerinde durabilen, dans eden, denge kabiliyeti yüzde 30 daha yüksek olan bir robot haline geldi. Tesla otomobillerle aynı yazılımı kullanan insansı robotun yakın gelecekte otomobil fabrikasında çalışması planlanıyor.