Ekonomi ALTIN 2.000 DOLARA ÇOK YAKIN

ALTIN 2.000 DOLARA ÇOK YAKIN

20.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel durgunluk kaygıları ve bazı Avrupa ülkelerindeki borç krizinin çözümüne yönelik bir adım atılmamasının etkisiyle panik satışlarla borsalar değer kaybederken, altın rekor kırıyor. Altının onsu dün 1.878 dolara çıktı, Cumhuriyet altını 719 lira, çeyrek altın ise 175 lira oldu

ALTIN 2.000 DOLARA ÇOK YAKIN

Global ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerin aşağı yönlü revize edilmesi ve resesyon endişeleri, Euro Bölgesi borç krizine bir çözüm bulunamamasının yanı sıra Avrupa bankalarına yönelik kaygılarla borsalardaki düşüş dün de devam etti. Altına yönelen yatırımcıların alımlarıyla uluslararası piyasalarda altının onsu 1.878 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı. Son bir haftada yüzde 10 prim yapan altının onsu, 4 Temmuz’dan bu yana ise yüzde 25 değer kazanmış oldu.
Yurtiçinde altının gramı 108 doları görerek rekorunu yeniledi. Cumhuriyet altını 719 lira olurken, çeyrek altın 175 liraya çıktı.

‘Olumlu bir haber bekleniyor’
Altın fiyatlarının ABD ve Avrupa’daki ekonomik kaygılar nedeniyle yükseldiğine dikkat çeken İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Aksu, “Altının onsu 2.000 doları görebilir. Altın fiyatlarında yön yukarı görünüyor. Düşüşe geçmesi için herhangi bir belirti şu anda yok. Fiyatlardaki hareket krizin etkilerine bağlı” yorumunda bulundu.
Altın fiyatlarının daha da yükseleyeceğini düşünen yatırımcıların altın bozdurmadığını belirten Aksu, “Fiyatlar olumlu haberlerle düşüşe geçer” dedi. ABD’de East Capital’in Başekonomisti Marcus Svedberg, “Küresel büyüme hakkında endişeler devam edeceğe benziyor. Piyasa bundan dolayı çok endişeli” diye konuştu. “Ekonomi için iyi bir haber göremiyorum diyen” ProSpreads Yöneticisi Simon Brown da ikinci dip söylentilerinin yayılmasının doğal olduğunu kaydetti.

İMKB yüzde 2.1 prim yaptı
Avrupa borsalarında hisseler iki yılın en düşük seviyelerini gördü. Dün Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 2’yi aşarken, ABD borsası yüzde 0.30 yükselişle açıldı.
ABD borsasındaki toparlanma ve önümüzdeki hafta Para Politikası Kurulu toplantısı öncesindeki iyimserliğin etkisiyle İMKB endeksi günü yüzde 2.15 yükselişle 53.061 puandan tamamladı.
Global ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerin aşağı yönlü revize edilmesi ve resesyon endişeleriyle yatırımcıların sabit getirili menkul kıymetlere yönelmesi sonucu gösterge faiz yüzde 7.81 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL ise FED’in acil toplantı yapacağı haberiyle 1.44’e yükselen paritenin etkisiyle 1.77-1.78 liradan işlem gördü.

Haberin Devamı

ALTIN 2.000 DOLARA ÇOK YAKIN

‘FED acil toplanacak’ söylentisi pariteyi 1.44’e çıkarttı
ABD Merkez Bankası’nın (FED) acil bir toplantı yaparak yeni önlemler alabileceği söylentisiyle borsalar kayıplarını azaltırken, euro/dolar paritesi 1.42’den 1.44’ün üzerine çıktı. Ancak, FED’in toplantı yapacağına yönelik herhangi bir açıklama yapılmazken uzmanlar, piyasaların toparlanmak için her habere tutunduğunu belirterek şunları söyledi:
“FED’in bir toplantı yapması ve önlemler açıklaması kısa vadede bir etki yaratacaktır. FED toplantısı Euro Bölgesi’ndeki sorunları çözmez. Avrupa ülkelerinin liderlerinin tedbirler alması gerekiyor.”

ALTIN 2.000 DOLARA ÇOK YAKIN

IMF Başkanı’nın usulsüzlük yaptığı iddiasıyla 9 sayfalık rapor yayınlandı
IMF Başkanı Cristine Lagarde hakkında önceki gün Fransız Sulh Hukuk Mahkemesi 9 sayfalık bir rapor yayınladı. Fransız mahkemesi, 2008’de Tapie davasında usulsuzlük yaptığı iddiasıyla Christine Lagarde hakkında soruşturma başlattı.
Bu soruşturma kapsamında Lagarde’nin 350 milyon euro’yu 2008 seçimlerinde Nicolas Sarkozy’i destekleyen Bernard Tapie’ye aktarılmasını sağladığı iddia ediliyor. 55 yaşındaki IMF Başkanı hkkında Fransa’da bulunan özel yetkili hakimler incelemeyi yürütüyor.
Soruşturma perşembe günü resmi olarak başlatıldı. Lagerde’nin belgede sahtecilik yapılmasına göz yummakla suçlanıyor. Eğer Lagarde bu soruşturma sonrasında suçlu bulunursa 10 yıl hapis cezası ve 150 bin euro para cezasına çarptırılacak.

Haberin Devamı

ALTIN 2.000 DOLARA ÇOK YAKIN

OLLI Rehn: Ortak tahvil için yasa taslağı hazırlayabiliriz
Avrupa Birliği’nin Mali İşlerden Sorumlu Komisyonu’nun üyesi Olli Rehn, AB’nin Euro Birliği’nde ortak tahvil çıkarılmasını öngören bir yasa taslağının hazırlanabileceğini ve fizibilite raporuyla birlikte sunulabileceğini söyledi.
Rehn, “Komisyon, Avrupa Parlamentosu’na ve Avrupa Konseyi’ne ortak Euro tahvilleri çıkarılması için bir fizibilite raporu teklifi sundu” dedi. Fizibilite raporuna bir yasa taslağının da eklenebileceğini belirten Rehn, raporun ya da yasa taslağı için kesin bir tarih vermedi. AB Parlamento’sunun sitesinde yer alan açıklamada, Rehn’in bu ortak euro hisselerinin mali disiplini güçlendirmek ve piyasalar aracılığıyla Euro Bölgesi’nin istikrarını artırmayı hedefleyeceğine ilişkin ifadeleri yer aldı.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Juergen Stark da Euro Bölgesi ortak tahvil ihracının gündeme gelmesi halinde bunun Euro Bölgesi’ndeki tüm ülkelerin birbirlerinin borçlarından sorumlu hale getireceğini ve birliğin bir transfer birliği haline dönüşeceğini savundu.
Juergen Stark, Euro Bölgesi ortak tahvillerinin yanlış teşvikler ortaya çıkaracağını da vurguladı.
Stark, anayasal borç limitleri uygulamasına geçilmesini kaçınılmaz gördüğünü de belirtti. Açıklamasında ECB’nin tahvil alım programını da savunan Stark, programın ne kadar devam edeceğinin piyasalardaki gerilimin ne kadar süreceğine bağlı olduğunu da ifade etti.

Haberin Devamı

‘Euro’nun dağılma ihtimali yüzde 40’
Economist Intelligence başekonomisti Robin Bew’e göre Euro Bölgesi’nin gelecek birkaç yıl içinde dağılma ihtimali yüzde 40. CNBC’ye konuşan Bew, küresel ekonomide yaşanan güçlükler göz önüne alındığında yatırımcıların endişelenmekte haklı olduklarını dile getirdi. Bew, euro’nun dağılmasının etkilerinin çok geniş bir bölgede ve çok derinden hissedileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Krugman: İtalya ve İspanya krizi atlatır
Nobel ödüllü ekonomist Krugman, İtalya ve İspanya’nın euro’dan çıkma riskinin arttığını, ancak her iki ülkenin de “bir şekilde” bu krizi atlatabileceğini söyledi. Krugman, panik olmadığı sürece, tüm zorluklara rağmen bu krizi aşabilecek iki ülkenin yalnızca İtalya ve İspanya olduğunu söyledi. Krugman, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda’nın ise zarar yazmak zorunda kalacağını belirtti.