EkonomiAmerikan hamburgeri İstanbul'u kuşatıyor!

Amerikan hamburgeri İstanbul'u kuşatıyor!

10.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD'li ünlü hamburger zincirleri Türkiye'yi keşfetti. Kısa süre önce Shake Shack ve Fatburger İstanbul'daki ilk restoranlarını açarken, California'nın ünlü hamburgercisi In-N-Out Kadıköy'de şube açmayı planlıyor

Amerikan hamburgeri İstanbulu kuşatıyor

Görünen o ki, uzun bir süre boyunca fast food devleri McDonalds ve Burger King'in varolduğu bu pazar, 'gurme' ligindeki yeni oyunculara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türk girişimcilerin altına imza attığı hamburger markaları da pazarın iddialıları arasında...

Haberin Devamı

Sınırsız içecek veriyor
Taksim, Tünel meydanında açılan Fatburger, zincirin Türkiye’deki ilk restoranı. Universal Food Company (UFC) tarafından getirilen zincir 10 yıllık dönemde Türkiye’de 40 yeni restoran açmayı planlıyor. UFC Türkiye Genel Müdürü Rami Zok, “Hollywood ile özdeşleşmiş bir marka olarak tanınan Amerikan fast-food zinciri Fatburger, 'fast casual' tipi restoranlarıyla hizmet veriyor. Bu konseptte müşteri siparişini kasada veriyor. Ancak yemek servisini biz masaya getiriyoruz" dedi.
Üç yıl içinde 15 restorana ulaşmayı planladıklarını belirten Zok, "Fatburger deneyimini, büyüyen bir ekonomiye sahip olan Türkiye’ye getirmekten mutluluk duyuyoruz. Gelecek yıllarda İstanbul ve diğer bölgelerde de Fatburger restoranları açarak ağımızı genişletmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
Rami Zok, 60 yıllık geçmişe sahip olan Fatburger'in müşterilerine yemek süresince sınırsız içecek imkanı sunduğunu söyledi. Zok, şu bilgileri verdi: "Fatburger restoranlarında içecek bardakları boş kalmıyor. Fatburger, satın alınan içeceği, yemek boyunca defalarca yenileme olanağı sunuyor. Fatburger’in kocaman hamburgerlerini bitirene kadar, içecek bardakları da sınırsız doldurulabiliyor."

Haberin Devamı


Angus etiyle fark yaratacak
2004 yılında New York’taki Madison Square Park’ta doğan hamburger zinciri Shake Shack'ı Türkiye'ye Kuveyt merkezli Alshaya Grubu getirdi. İlk restoranını İstanbul’da İstinyePark’ta açan Shake Shack, modern tarzda bir yol üstü hamburgercisi olarak biliniyor.
Türkiye'de 2 yıl içinde 5 şube hedefleyen Shake Shack, ikinci restoranını Tünel'e, üçüncüyü ise Anadolu Yakası'na açmayı planlıyor. Marka, hamburger fiyatlarını ise 'erişilebilir' seviyede tumayı amaçlıyor. Shake Shack hamburgerlerinde yüzde 100 Angus dana eti kullanılıyor. Shake Shack’in İstinyePark restoranında ise geri dönüşümlü ve sürdürülebilir malzemelerin yanı sıra enerji tasarrufu sağlayan mutfak ekipmanları ve mekanın tamamında aynı şekilde enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma armatürleri kullanıldı. Tüm klasik Shake Shack yiyeceklerinin yer aldığı mönüde sadece Türkiye'ye özgü seçenekler de sunuldu.
Shake Shack, aralarında Union Square Cafe, Gramercy Tavern, The Modern gibi New York’un ünlü restoranlarının da yer aldığı Danny Meyer’a ait Union Square Hospitality Group’un (USHG) bir üyesi. New York’ta birçok noktada hizmet veren zincir Miami, Washington, Connecticut, Philadelphia'nın yanı sıra Dubai ve Kuwait City'de de faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı


In-N-Out geliyor
California'nın ünlü hamburger markası In-N-Out'un İstanbul'a gelmeye hazırlandığı söyleniyor. Kadıköy Acıbadem'de mağaza açmaya hazırlanan marka, dondurulmuş ürün kullanmaması, her şeyi taze pişirmesiyle ünlü. 1948 yılında doğan In-N-Out, 'drive-through' denilen arabaya serviste hoparlör-mikrofon kullanarak sipariş vermeyi ilk icat eden marka. Sadece Arizona, California, Nevada, Texas ve Utah eyaletlerinde 250’den fazla şubesi olan marka tüm stratejisini ve iletişimini tazelik üzerine kurmuş. In-N-Out'un Marka müşteri trafiğinin yoğun olduğu diğer lokasyonlarda da şube açmak istediği konuşuluyor.

Haberin Devamı


Şarkburger de var ıslak hamburger de!
Hamburger pazarında faaliyet gösteren markalardan birisi de 'Burger House'... İngiltere’de TJ’S Hamburger’i kurup çok şubeli bir zincir haline getiren Kemal Gürer, Özüm Sönmezalp ile bu markaya hayat verdi. Sönmezalp, hamburgerin anavatanı Amerika’da MBA eğitimi aldığı sırada Türkiye’de farklı bir burger konsepti oluşturmaya karar vermiş ve bu ikilinin buluşması ile Burger House’ın temelleri atılmış. İlk şubeki 2009 yılının Ekim ayında Bağdat Caddesi'nde açılan Burger House, 20'ye yakın şubeye ulaştı.
Hamburger pazarında butik olarak hizmet veren markalar da var. Bunlardan birisi de Jumbo Burger... 38 yıldır İstanbul Çiftehavuzlar’da faaliyet gösteren restoran ilginç bir hamburger menüsüne sahip.
Aralarında en dikkat çekici olanları ise, baharatlı ve sarımsaklı köfte ile hazırlanan 'Şarkburger' ve pastırmayla hazırlanan 'Pastramiburger'.
Gezi olayları sırasında ciddi sıkıntı yaşayan Taksim'deki Kızılkayalar'ın geçmişi 1970'li yıllara dayanıyor. Firma, 'ıslak hamburger' de denilen özel sosa ve sarımsaklı tada sahip hamburgerleriyle ünlü.
Hamburgerde New York'tan yola çıkan Burger Joint da, Beşiktaş'ta açtığı şubesiyle günlük taze et ile hamburger işine giren firmalar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı


İlk McDonald's gelmişti!
Türkiye'ye giren ilk yabancı fast-food markası McDonald's olmuştu. 1986 yılında pazara giren ve ilk franchise uygulamasını başlatan Mcdonalds, Türkiye’de Anadolu Grubu çatısı altında faaliyet gösteriyor. McDonald’s, Türkiye’de 200’den fazla restoranı ve 5 bine yakın çalışanıyla yılda 93 milyon kişiye hizmet veriyor.
McDonald's'tan sonra Türkiye, Burger King ile tanıştı. Türkiye’deki faaliyetlerine 1995 yılında TAB Gıda Sanayi ile başlayan Burger King, bugün 480'den fazla restorana sahip.