EkonomiAnadolu’dan ‘adil ve ahlaklı’ tekstil

Anadolu’dan ‘adil ve ahlaklı’ tekstil

04.03.2010 - 00:57 | Son Güncellenme:

Tekstilde ülke imajını artırmayı hedefleyen TGSD, yurtdışı ticarette çocuk işçi çalıştırılmadığına dikkat çekmek için ‘adil ve ahlaklı tekstil’ sloganına vurgu yapacak. Belirlediği kriterleri de bakanlığa sunacak

Anadolu’dan ‘adil ve ahlaklı’ tekstil

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), ülke imajına katkı yapmak amacıyla bir çalışma başlattı. Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) işbirliğiyle ‘Ulusal Sosyal Sorumluluk Platformu’ kurmaya hazırlanan Dernek, Türkiye’de çocuk işçi çalıştırma ve diğer çalışma kriterleri konusunda Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’e bugün bir rapor sunacak.
Ürdün ve Hindistan’ın çocuk işçi çalıştırmadıkları yönünde bir tanıtım çalışması yaptığını söyleyen TGSD Başkanı Cem Negrin, “Hindistan, yaptığı ticarette ‘Garment Without Guilt’(suçsuz elbise), Ürdün ise ‘Better Work from Jordan’ (daha iyi iş Ürdün’de) sloganlarını benimsemiş. Bu sloganları ülke imajını desteklemek için kullanıyorlar. Biz de bu konuda ortak çalışma yapabiliriz” dedi.

‘Slogan hazır’
TGSD Genel Sekreteri Mehmet Kumbaracı da bundan yola çıkarak bir ulusal sosyal sorumluk platformu oluşturmak istediklerini söyleyerek, “Şirketlerin, standart yönetim ve denetim sistemi sunan İş Sosyal Uygunluk Girişimi’nin (BSCI) kriterlerini benimsemesini istiyoruz. Tekstil alım grupları da bunları benimserse üreticilerimizin imajı ve kalitesi artar” dedi.
İmaj çalışmasıyla ilgili çeşitli sloganlar üzerinde çalıştıklarını ifade eden Kumbaracı, ‘Fair and ethical textile from Anatolia’nın (Anadolu’dan adil ve ahlaklı tekstil) ön plana çıktığını anlattı.

Haberin Devamı

Türkiye’de toplam 958 bin çocuk işçi var
TÜİK’in çocuk işçiliğene ilişkin son bülteni 2006 yılının verilerini içeriyor. Buna göre, Türkiye’de toplam 958 bin çocuk işçi bulunuyor, bunların 271 bini de sanayide çalışıyor. Veriler sanayinin alt kollarına ilişkin bilgileri içermiyor. Teksif Sendikası Toplu Sözleşme Bürosu Müdürü Adnan Ateş, “Sendikaların örgütlü olduğu firmalarda çocuk işçi olmaz. Sendikanın olmadığı ya da kayıtdışı çalışan yerlerde çocuk işçilerin çalıştırıldığını biliyoruz” dedi. Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut da 15 yaş altının çocuk işçi olarak tanımlandığını, bunların hiçbir sektörde çalıştırılamayacağını söyledi.

BSCI standartı nedir?
İş Sosyal Uygunluk Girişiminin kısaltması olan BSCI, bütün tüketim malları için üretici ülkelerde sosyal standartları izlemek için oluşturuldu. BSCI gözetim ve denetim sistemi vasıtasıyla dünya genelindeki üretim yerlerindeki sosyal standartlara yönelik kalıcı iyileştirme sağlanmasını amaçlayan bir girişim. Hem üreticilerin, hem de tedarikçilerin sosyal sorumluluk ve iş sağlığı ile iş güvenliği hususlarındaki bilincini artırmayı amaçlıyor. BSCI’nin hedefi, üreticilerin iyi niyetini ve iş birliği için gönüllülüğünü göstermelerini sağlamak.
Üye şirketler, BSCI’nın amaçlarını kabul etmişlerdir ve kendi satıcılarını da bu sisteme dahil ederler. BSCI, bir belgelendirme sistemi olmayıp, daha ziyade üyeler, üreticiler, denetçiler ve değerlendiriciler için standart yönetim elemanları ile spesifik bir süreç sağlıyor.

Haberin Devamı

Kriterler şunlar:
- Yönetim uygulamaları
- Çalışma saatleri
- Ücretlendirme ve sosyal haklar
- Çocuk işçilik / genç çalışanlar
(Asgari yaş sırnırı uygulaması)
- Zorla çalıştırmanın önlenmesi
- Disiplin uygulamaları
- Ayrımcılığın önlenmesi
- İş sağlığı ve güvenliği
- Çevre koruma

Anadolu’dan ‘adil ve ahlaklı’ tekstil

TGSD Danışmanı Dr. Can Gürlesel, Başkan Yardımcısı Cevdet Karahasanoğlu, TGSD Başkanı Cem Negrin, Yönetim Kurulu Üyesi Esra Taşören, Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz, TGSD Genel Sekreteri Mehmet Kumbaracı

‘Uzakdoğu’dan kaçan alıcı firmalar Türkiye’ye koşuyor’
TGSD Başkanı Cem Negrin, global dünyada rüzgarın Türkiye’den yana estiğini belirterek, “Artan maliyetler ve fiziki zorluklar nedeniyle Çin’den kaçan ‘batılı alıcılar’, Türkiye’ye koşuyor. Türk tekstil ve hazır giyim sektörü olarak yelkenlerimizi doldurup son iki yılın kayıplarını hızlı bir şekilde telafi etmeliyiz” dedi.
Negrin, “Türkiye bugün son derece şanslı bir dönemi yaşıyor. 2010 sonunda hazır giyim ihracatı 14 milyar dolar, tekstil ihracatı 6 milyar dolar toplam 20 milyar doları aşabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e yapacağımız ziyarette, işsizlikle ilgili ve Türkiye’ye esen rüzgarla ihracat rakamları artarken ’bunu nasıl istihdama yansıtabiliriz’i konuşacağız” dedi. Negrin, Türkiye’de bu yıl hazır giyim sektöründe yüzde 10 ihracat artışı beklediklerini söyledi.

KEŞFETYENİ
Survivor'da yine olay! İsmail Balaban'ın cezası belli oldu
Survivor'da yine olay! İsmail Balaban'ın cezası belli oldu

Cadde | 15.05.2025 - 00:38

Acun Ilıcalı konseyde İsmail'in aldığı cezayı açıkladı. İşte Survivor'da merak edilen detaylar...

Yazarlar