12.06.2025 - 07:36 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamının yüzde 1.53 seviyesinde gerçekleşmesi ve yüzde 2’nin biraz üzerinde olan beklentilerin oldukça altında gelmesiyle Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentiler gündeme gelmeye başlamıştı.
MERKEZ BANKASI REPO İHALESİNE BAŞLADI
Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde politika faizi olan yüzde 46 ile 100 milyar lira tutarında 1 haftalık repo ihalesi düzenlemesi bazı çevrelerce bir faiz indirimi sinyali olarak yorumlanmıştı.
BANKALARDAN MEVDUAT FAİZİ AYARI
Öte yandan Kurban Bayramı sonrası bazı bankalar mevduat faizlerinde ufak çaplı indirime gitmeye başladı. Halihazırda piyasada en yüksek mevduat faiz oranı yüzde 53 seviyesinde kalırken, bazı bankalar mevduatlar için verdikleri faizleri 1 puan civarında düşürdü.
GÖZLER 19 HAZİRAN’A ÇEVRİLDİ
Merkez Bankası haziran ayı faiz kararını ayın 19’unda açıklayacak. Peki bir faiz indirimi olur mu? Bankalar ‘bir faiz indirimi olacağı’ düşüncesiyle mi mevduat faizlerini aşağı çekti? Konuyla ilgili beklentilerini milliyet.com.tr’ye açıklayan 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Açıklanan son enflasyon rakamından sonra Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentileri arttı.
MEVDUAT FAİZLERİ DÜŞER Mİ?
Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında bir faiz indirimi söz konusu olabilir. Ancak bankaların faizleri indirmesi için bu tek başına yeterli bir unsur değildir. Bankaların nakit dengelerini döndürebilmeleri için likiditeye ihtiyacı var. Gerek BDDK gerekse Merkez Bankası tarafından uygulanan sıkı para politikası ve TL mevduat kredi hedefleri nedeniyle bankalar kendi bilançolarını yüzde 100 yönetemiyor. BDDK ve Merkez Bankası’nın bankaları biraz daha rahatlatması gerekiyor ki mevduat faizleri düşsün.
TCMB FAİZ İNDİRİRSE BU MEVDUAT FAİZLERİNE NASIL YANSIR?
Merkez Bankası’nın faiz indirimi mevduata sınırlı yansır. Mevduat sınırlamaları ve verilen hedefler, stopaj uygulamaları bankaları daha fazla etkiliyor. Bu konularda yeni bir gelişme olursa mevduat faizlerinde düşüş görebiliriz.
Öncelikle Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle mevduat faizlerinde sınırlı bir düşüş olur. Sıkı para politikası gevşetildikçe, piyasa biraz daha normalleştikçe mevduat faizlerinde düşüş biraz daha fazla olacaktır.
MERKEZ BANKASI 19 HAZİRAN’DA FAİZ İNDİRİR Mİ?
Merkez Bankası, 19 Haziran toplantısında politika faizini yeniden yüzde 42.5 seviyelerine indirebilir. Hatta bir miktar daha aşağı indirme potansiyeli var. Ben Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi bekliyorum.
REPO İHALESİ FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ Mİ?
TCMB’nin açtığı repo ihalesi miktar bazlıydı ve oran da basit faizle yüzde 46 olarak gerçekleşti. Gelen teklif ise 635 milyar civarında. Ancak gerçekleşen oran yüzde 46 olduğu için faiz düşüş sinyali maalesef yok. Ancak ihalenin başlaması bile anlamlı.
TCMB bu kadar gelen teklife rağmen yüzde 46’nın altında bir oranla almalıydı. Önümüzdeki günlerde ortalama alışa dikkat etmek gerekiyor. Orada oranlar gerilerse o zaman ‘faiz indirimi gelebilir’ sinyali olabilir.
TCMB NEDEN REPO İHALESİ YAPIYOR?
Repo ihaleleri TCMB’nin normal koşullarda fazla likiditeyi sterilize etme amacıyla kullandığı bir araç. Ancak miktar bazlı olması ve tutarın düşük olması nedeniyle şu an için ihalelerin başlaması dışında olumlu bir sinyal göremiyoruz. TCMB aldığı miktarı artırır ve oran yüzde 46’nın altına inerse o zaman faiz indirimi ve genel faiz seviyelerinin düşeceği anlamında değerlendirilebilir.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ BANKALARDA MEVDUAT FAİZLERİNİ DÜŞÜRDÜ MÜ?
Mevduat faizlerinin geri çekilmesi TCMB’nin piyasayı biraz gevşetmesiyle mümkün. Faiz indirimi o yüzden kısa vadede aynı etkiyi yaratmayacaktır.
Mevduat faizlerinde ufak çaplı düşüşler faiz indirimi beklentisiyle olmamıştır. Gelen sendikasyonların döviz bazlı olması, TL’ye dönüşüm konusunda swaplarla kredi kaynağı oluşturmaya yarayacağından piyasanın rahatlamasına destek verebilir. Bazı bankaların başarılı sendikasyonlar yaptığını görüyoruz. O yüzden her bankanın kaynak maliyeti aynı olmamaktadır.”