Ekonomi Bill Gates Nokia’yı ‘cebine attı’

Bill Gates Nokia’yı ‘cebine attı’

04.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Microsoft, 7.17 milyar dolara Nokia’nın cep telefonu bölümünü satın aldı. Sektörü yeniden şekillendirecek anlaşmayla Microsoft, 32 bin Nokia çalışanını bünyesine katacak.

Bill Gates Nokia’yı ‘cebine attı’

ABD’li yazılım devi Microsoft, bir zamanların cep telefonu lideri Finlandiyalı Nokia’nın mobil tarafını 7.17 milyar dolara satın alıyor. 2014’ün ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan bu satın almanın sektörde taşları yerinden oynatacağı ve teknoloji sektörünü yeniden şekillendireceği öngörülüyor.
Microsoft, şirket CEO’su Steve Ballmer’ın 1 yıl içinde emekli olacağının açıklanmasının ardından dev bir satın almaya imza atıyor. Bu satın almanın arkasındaki aktör ABD’li teknoloji devi Apple olarak görülüyor. Analistler hem yazılım, hem de cihaz tarafında Microsoft ve Nokia’yı zor durumda bırakan Apple’ın, iki devi birleşmeye zorladığı ve bunun üzerine Microsoft kurucusu Bill Gates’in düğmeye bastığı yorumunu yapıyor.
İki şirketin dün yaptığı açıklamaya göre, Microsoft, Nokia’nın cep telefonu işini de kapsayan çoğunluğu için 3.79 milyar euro ve Nokia’ın lisansları için 1.65 milyar euro ödeyecek. Toplamda 5.44 milyar euro yani, 7.17 milyar dolar ödenmiş olacak. Nokia, hali hazırda Microsoft’un cep telefonu işinde en yakın iş ortağı ve Microsoft’un mobil işletim sisteminin en büyük destekçisiydi.
Geleceğe cesur adım
Bir zamanların cep telefonu lideri Nokia için bu anlaşma, rakipleri Apple ve Samsung’la tek başına mücadele edemeyeceğinin kabulü olarak görülüyor. Microsoft ise, anlaşmanın pazar paylarındaki büyümeyi hızladırmasını ve mobil cihazlardaki kârını artırmasını umduklarını kaydetti.
Ballmer, Nokia Başkanı Risto Siilasmaa ile yapılan ortak röportajda, “Bu anlaşma Nokia’yla kurduğumuz fenomen ortaklık üzerine inşa edildi. Nokia’yı Microsoft’a entegre etmek kolay olacak” dedi. Ballmer, çalışanlarına gönderdiği notta ise, “Bu Microsoft’un geleceği için cesur bir adım” yorumunu yaptı.

Nokia CEO’su, Ballmer’ın yerine geçecek mi?
Anlaşma Microsoft CEO’su Steve Ballmer’ın yeni bir halef bulunduğu anda emekliye ayrılacağının lanse edilmesinin hemen ardından geldi. Anlaşmanın şartları çerçevesinde Microsoft, 32 bin Nokia çalışanını da bünyesine katacak. Bu anlamda Nokia’nın şu anki CEO’su olan Stephen Elop da Ballmer’ın yerine geçebilecek adaylardan biri olarak görülüyor. Elop, daha önce de Microsoft’ta çalışmıştı. Ballmer, Elop’un CEO pozisyonu için ilk adaylardan biri olup olmayacağı konusundaki soruyu “Bunda farklı bir şey aramamalısınız” diye cevapladı.

Haberin Devamı

Microsoft mobilde treni kaçırdı
Microsoft’un ABD’de akıllı telefondaki pazar payı yüzde 3 olarak görülüyor. Steve Ballmer, Microsoft’u ‘cihazlar ve hizmetler’ vizyonu kapsamında dönüştürmeye çalışıyordu. Sadece cihazları çalıştıran yazılımlar geliştirmek yerine bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve diğer donanım içinde daha fazla olmayı istiyordu. Son yaptığı hamlelerle mobil trenini yakalamaya çalışsa da başarılı olamadı. Windows Phone ve Windows 8 işletim sistemleriyle istediği başarıyı yakalayamadı. Bir zamanların teknoloji sektörünün hakim aktörleri cep telefonu işinde geri kalınca gelecek büyümeleri belirsizleşti.


Cepte liderliği 14 yıl sürdü
- Nokia 2012 yılına kadar Samsung tarafından geçilene kadar 14 yıl boyunca mobil telefon tarafında hakimiyetini sürdürdü.
- Bir zamanlar Türkiye’de yüzde 70 pazar paylarına ulaşan Nokia, dokunmatik ekranlı akıllı telefonlarda bu başarısını devam ettiremedi.
- Pazarı Apple ve Samsung’a kaptıran Nokia’nın adı şu anda Türkiye’de de daha çok giriş seviyesi telefonlarla anılıyor.
- Son dönemde çıkardığı akıllı telefon modeli Lumia ile iPhone ve Galaxy’yle rekabet etmeye çalışıyor.
- Faaliyet gelirleri her geçen yıl düşen Nokia’nın 2012 yılındaki 30 milyar euro’luk gelirinin 15.7 milyar euro’su mobil taraftan geldi.
- Nokia’nın network tarafındaki işi ise devam edecek. En son Alman Siemens birleşerek NSN adını aldı.
- Nokia’nın Türkiye’deki pazar payının yüzde 30’lara kadar düştüğü tahmin ediliyor. Microsoft’a satış sonrası diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de iki firmanın anlaşma gereğince ofislerini birleştirmesi bekleniyor.