Ekonomi Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

08.08.2010 - 00:19 | Son Güncellenme:

Yabancı yatırımcının borsadaki alımları, temmuzda yılın başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. İlgi devam ediyor. Düşük faiz, yükselişin süreceğinin habercisi. Ancak riskler de var

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

Hisse senetleri piyasası oldukça canlı. Nedeni ise para akışının sürmesi. Açıklanan temmuz ayı yabancı işlemlerinde; yabancı yatırımcıların 707 milyon dolarlık net alım yaptıkları gözleniyor. Bu, yabancıların 2010 yılı başından beri yaptıkları en yüksek alım. Yabancılar gelişen piyasalarda etkinliğini sürdürüyor. Buna bağlı olarak hisse senetleri yükseliyor. Yaşananlar “Büyük para haklıdır” sözünü doğrularcasına gerçekleşiyor. Gerek iç, gerekse dış piyasalardaki hareketlenmelere baktığımızda büyük paranın bazen yanıldığı zamanlar olsa da çoğu zaman kazançlı çıktığını görüyoruz.
Bunun için son birkaç yıldaki harekete bakmak yeterli: “Büyük para” borsaya yöneldi, borsa yükseldi; altın aldı, altın yükseldi; petrole oynadı, petrol fiyatları rekor kırdı. Altın veya petrol fiyatları rekorlar kırarken dünyada petrol üretimi mi kısıldı, yoksa petrol tüketimi mi patlama gösterdi? Belli bir oranda tüketimde artış olabilir. Fiyat artışını haklı gösterecek bir tüketim patlaması veya üretim düşüşü var mı?

Altın ve borsalar revaçta
Global piyasalarda ülkeden ülkeye dolaşan para coğrafya değiştirdiği gibi enstrüman, yani çeşitli piyasa araçları arasında da zaman içinde gidip geliyor. Bu sıralar borsalar revaçta. Küresel krize çare olarak merkez bankaları piyasaya bolca nakit sürünce zaten krizin etkisiyle dip yapmış hisse ve borsalar hatırlanıverdi.
Yine küresel krize çare olarak dip yapan faizler ve ülke bonolarına dahi güven kaybı yaşanması; ülke ekonomilerindeki prestij kaybı para birimlerine de yansıdı. Bunların dışında yine krizin etkisiyle petrol ve emtiaya olan talebin gerilmesi art arda geldi. Bu gelişmeler iki piyasa aracını öne çıkardı: biri dip yapan hisse senetleri, diğer ise güvenli liman olarak görülen altın. Para bu iki kanala akarken son aylarda görüldüğü üzere ekonomilerdeki toparlanma süreci ve faizlerin düşük kalmaya devam etmesi borsaya olan ilginin de devamını sağladı.
Halen mevcut durum ve borsa lehine öngörüler korunuyor. Bunca siyasi gerilime ve borsaların primli yapısına rağmen endekslerin zirve seviyelerine yakın tutunması bu nedenden olsa gerek. Faizlerin bir süre daha düşük kalacağı varsayımı güçlenirken altın fiyatları primli görünümünü koruyor. Olağandışı siyasi ve ekonomik krizler olmazsa borsalarda zaman zaman düzeltme ve kâr satışları görülse de borsaya en azından bir süre daha ilginin devam etmesi beklenebilir.

Haberin Devamı

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

Gelişmekte olan piyasalara akan likidite kalıcı mı?
Para akışı devam etmekle birlikte gelişmekte olan ülkelerde gelen sıcak paranın zararları tartışılmaya başlandı. Hatta Güney Kore ve Brezilya gibi ülkeler yabancı portföy girişlerini kısıtlayıcı tedbirler almaya başladı. Ancak buna rağmen fon akışında geri adım görülmüş değil.
Türkiye şu ana kadar bir tedbir almış değil ve herhangi bir tedbir alınacağına dair bir ibare de şimdilik görülmüyor. Referandum veya seçim öncesi mali piyasalardaki iyimserliği bozacak bir adım atması da zor görünüyor. Getiriler daha yüksek ve krizin merkezi olan gelişmiş ülkelere göre sorunlar daha derin değil. Bu durum gelişmekte olan piyasaların belli bir prime ulaşmasının ardından geri dönüş ihtimalini gündeme getiriyor. Ancak şimdilik yabancı çıkışı görülmediğine göre mevcut durum bir süre daha devam edeceğe benziyor. Fakat çok uzun bir süre daha yabancının kalmasını beklemek fazla iyimserlik olur. ABD ve Euro Bölgesi’nde ekonomik krizin izleri silinmeye başladığında gelişmiş ülkelere doğru yaşanacak bir fon akışını beklenebilir.

Haberin Devamı

İMKB için 8 risk öne çıkıyor
1- Yaklaşan referandum ve YAŞ süreci bağlamında siyasette gerilimin artması
2- Borsalardaki yükseklik korkusu, yani hisselerin primli görünümü
3- Dış piyasalarda dillendirilen öncü ekonomilerde “Çift dip” endişesi
4- ABD ve Çin gibi lokomotif ülkelerde ekonomik gelişmenin zayıflama sinyalleri
5- Gelişmekte olan ülkelere ilgi gösteren fonların tekrar bu piyasaya yönelmesi
6- Yeni beklenti bulunamaması
7- Daha açıklanmamış ilk yarı bilançolarının beklentilerden olumsuz gelmesi
8- Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin not indirimleriyle tekrar olumsuz fiyatlamaya neden olması

İMKB’nin 7 önemli avantajı
1- Faizler düşük ve bir süre daha düşük kalmaya devam edecek
2- Döviz kurları yatay, getirisi düşük. Alternatif piyasalar getiri açısından borsaya rakip değil
3- Borsanın kâr marjı daha yüksek
4- TL bazında endeks zirveyi test etse de yabancı yatırımcı açısından dolar ve euro bazında hâlâ zirveye ulaşmış değil
5- Borsa eskisi gibi çok olağandışı bir gelişme olmadıktan sonra siyasete fazla duyarlı değil
6- Fiyat/kazanç başta olmak üzere bazı temel göstergelere göre İMKB dış borsalara göre daha ucuz
7- Yabancı yatırımcılar alıma devam ediyor, yabancı takası artıyor

Haberin Devamı

AÇIKLANACAK VERİLER
9 Ağustos 2010 Pazartesi
09:00 Almanya Dış ticaret dengesi,Haz.
10:00 Türkiye haziran sanayi üretimi (beklenti: yüzde 10.1%)
TAV Havalimanları bilanço açıklayacak (beklenti: 33 milyon lira)

10 Ağustos 2010 Salı
Japonya BOJ faiz karar (Beklenti:0,10%)
09:00 Almanya temmuz TÜFE
17:00 ABD haziran toptan eşya stokları
21:15 ABD Fed faiz kararı (beklenti: yüzde 0.25)
TSKB bilanço açıklayacak (beklenti: 60 milyon lira)

11 Ağustos 2010 Çarşamba
10:00 Türkiye haziran cari denge (beklenti:-3.6 milyar dolar)
14:00 ABD MBA Mortgage Başvuruları
15:30 ABD haziran dış ticaret dengesi (beklenti:-42.9 milyar dolar)
12 Ağustos 2010 Perşembe
07:30 Japonya haziran sanayi üretimi
07:30 Japonya haziran kapasite kullanım oranı
15:30 ABD temmuz ithalat fiyatları endeksi
(beklenti: yüzde 0.40)
15:30 ABD haftalık işsizlik başvuruları
15:30 ABD devam eden işsizlik başvuruları
Vakıfbank bilanço açıklayacak (Beklenti:281 milyon lira)

Haberin Devamı

13 Ağustos 2010 Cuma
12:00 AB GSYH ikinci çeyrek 1. veri (beklenti: yüzde 1.4)
15:30 ABD temmuz TÜFE (beklenti: yüzde 0.3)
15:30 ABD temmuz çekirdek TÜFE(beklenti: yüzde 0.1)
15:30 ABD temmuz perakende satışlar-Otomotiv hariç (beklenti: yüzde 0.3)
15:30 ABD temmuz perakende satışlar (beklenti: 0.4)
16:55 ABD ağustos Michigan Tüketici Güven End. (beklenti: 69.8)
17:00 ABD haziran sanayi stokları
TEB bilanço açıklayacak (beklenti:48 milyon lira)

DIŞ PİYASALAR
SEYİR VERİ ODAKLI

Endekslerde düzeltme ve kâr satışlarına rağmen dış piyasalarda iyimserlik sürüyor. Gündemde ABD ekonomik verileri ve açıklanan ABD ikinci çeyrek bilançoları var. Makro ekonomik verilerde belli bir trend yok, karışık görünüm hakim. Yılın ilk yarısına ilişkin gelen gerek ABD gerekse Avrupa şirketlerine ait bilançolar olumlu algılandı. Avrupa tarafında son göstergelerin beklentilerden daha olumlu çıkması Euro/dolarda yükselişe neden oldu.

Haberin Devamı

AMERİKA
Direnci kırdı

Tepki yükselişi kısa dönemli çıkış hareketine dönüştü ve Dow Jones 10.600 direnç seviyesini geçti. Bu seviyenin üzerinde verilecek dirençler 10.850 ve 11.000-11.250. İlk destekler ise 10.600-10.570’de.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

BREZİLYA
Yükseliş trendinde

Ciddi kâr satışıyla karşılaşmadan çıkış trendi sürüyor. İlk direnç 68.750. Bu seviyelerde kısa süreli kâr satışları görülebilir. Sonraki dirençler 70.000 ve 72.000. İlk destekler ise 67.500 ve 66.000 olarak görülüyor.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

JAPONYA
Hareket yatay

Tepki alımları güç kazanamayınca destek bölgesinde yatay hareket sürüyor. İlk dirençler 9.750-9.800 seviyelerinde. Sonraki direnç 10.250 seviyesinde görülürken destekler 9.470-9.250’de.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

ALMANYA
Dirençlerini zorluyor

Çıkış trendi var. Gelen kâr satışları karşılandı. Endeks bir süredir geçemediği 6.300 direncini zorluyor. Bu seviyenin üzerine çıkılması durumunda sonraki önemli direnç 6.600 seviyesinde.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

Borsada göstergeleri dikkat çeken hisseler:

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

* Tablodaki veriler hisse senetleri taranarak teknik göstergeleri sinyal üreten hisseler arasından seçilmiştir.
MACD: MACD, orta vadeli bir göstergedir. “Moving Average Convergence/Divergence”ın kısaltması olan MACD (hareketli ortalamaların yakınsaması/ıraksaması) yönteminde üssel hareketli ortalamalar kullanılır.

SİYASET VOLATİLİTEYİ ARTIRABİLİR
Piyasalar kısa bir kâr satışları ve düzeltme sürecine girdi. Bu süreç için siyaset ağırlıklı iç gündem kullanıldı. Yaklaşan referandumun piyasalar üzerindeki baskısından çok Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında askeri makamlara yapılacak atamaların tamamlanmaması piyasaları bir parça gerdi. Ancak gerek dış piyasaların olumlu katkısının devam etmesi, gerekse alternatif piyasaların olayı daha sakin karşılaması kâr satışlarının derinlik kazanmasını önledi. İkinci çeyrek bilançoların olumlu gelmesi siyasi gerilimin düşmesiyle birlikte piyasalardaki iyimserliğin devamını getirebilir.

BORSA
Satışlar sadece düzeltme boyutunda

Endekste 60.000’in üzerinden gelen kâr satışları düzeltme boyutunda, kısa ve orta dönemli çıkış trendi korunuyor. Destekler 59.500 ve 59.000. 59.000 daha önemli.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

DÖVİZ
Destek seviyelerinde tutundu

Merkez Bankası’nın hamlelerine rağmen kurdaki düşüş eğilimi sürüyor. Dolar/TL kısa dönem için 1.490-1.500’de tutundu. Tepki alımlarının güçlenmemesi desteğin kırılma olasılığını artırıyor.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

FAİZ
Sert düşüşe gelen tepki sürüyor

Sert düşüş sonrası tepki zayıflıyor. İlk takip edilecek seviyeler 8.30-8.25 ve 8.15 seviyelerinde. 8.35’in üzerinde 8.45 ve 8.50 takip edilebilir. 8.50’nin üzerinde hareket 8.70-8.80 seviyelerinin test edilmesini sağlayabilir.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat

ALTIN
Tepki alımları geldi

Euro/dolar paritesindeki yükselişe tepki verdi. Alımların etkisiyle kısa süreli düşüş trend direnci kırıldı. İlk direnç 1.218 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde 1.240-1.250 izlenebilir. Destekler 1.190 ve 1.170’de.

Borsada kazanç döngüsü sürer, risklere dikkat