Ekonomi Çalışacak EYT’liye tazminat uyarısı

Çalışacak EYT’liye tazminat uyarısı

24.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmayı planlayanlara yönelik Yargıtay’dan çok önemli bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme emeklilik sebebiyle işten ayrılan çalışanın tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde, çalıştığı ikinci dönem için kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti.

Çalışacak EYT’liye tazminat uyarısı

Bir kamu kurumunda taşeron firma bünyesinde çalışan işçi, emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etti. İstifa eden işçi, tazminat alamadığını belirterek İş Mahkemesi’nin yolunu tutarken, davalı şirket, talep edilen alacaklardan sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını ileri sürerek davanın reddini talep etti. Mahkeme, kıdem tazminatını işçinin istifa ettiği aydaki aldığı ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmetti. Taşeron şirket kararı temyiz edince devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nce, çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağı hatırlatılarak şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi olan 25.07.2011 tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.”

‘Mağdur olmayın’

Öte yandan söz konusu Yargıtay kararının, yapılacak yasal düzenlemeden yararlanmayı bekleyen 2.2 milyon EYT’liyi de ilgilendirebileceği belirtildi. EYT düzenlemesiyle emekli olup, aynı işyerinde çalışmayı planlayanların Yargıtay’ın söz konusu kararına dikkat etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Yaşlılık aylığı bağlandığı andan itibaren kıdem tazminatınızı alın. Çalışmaya devam etseniz de Yargıtay’ın kararında olduğu gibi mağdur olabilirsiniz. İlerleyen yıllarda mağduriyet yaşamamak için emekliliğe ayrıldığınız tarihte tazminatınızı alın” dedi.