Ekonomi Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

14.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’deki Detroit Fuarı bu yıl yeni modellerin yanı sıra, “fuarda üretilen” otomobile de ev sahipliği yaptı. 3 boyutlu yazıcıyla gövdesi ortaya çıkarılan otomobil, daha sonra ziyaretçilere test ettirilecek

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

İflasın ardından “ikinci bahar”ını ilan eden Detroit, bu yılki fuarla moral tazelerken, ilginç yeniliklerle de hayli çok anılacağa benziyor. Nitekim Detroit Otomobil Fuarı, yılın ilk fuarı olmakla kalmadı, “içinde otomobil üretilen” ilk etkinlik olarak da tarihe geçti.
Basın günüyle kapılarını açan fuar, 40 dünya lansmanı ve 50’den fazla yenilikle dikkatleri üzerine toplarken, bir “ilk”e imza attı. Detroit, “dünyanın otomobil üretilen ilk fuarı” unvanını aldı. Amerikalı Local Motors, fuardaki standına kurduğu 3 boyutlu (3D) yazıcıyla herkesin gözü önünde bir otomobil üretirken, bu aracı fuar boyunca test sürüşlerine de hazır hale getirdi.
İtalyanca’da “katman” anlamına gelen “Strati” adlı araç, yaklaşık 2.5 günde “sıfırdan” üretildi.

Malzemesi Lego’dan
ABD’li “Local Motors”un gönüllü ve otomobilseverlerden oluşturduğu çalışma grubundan bir katılımcının tasarımı olan Strati, yaklaşık 2.5 günde üretiliyor.
Lego oyuncaklarda da kullanılan ABS, termoplastik ve karbonfiber gibi maddelerden şekillendirilen gövde, 3-D yazıcı tarafından 44 saatlik çalışma sonucu ortaya çıkıyor. Firma, tasarımcının çizimlerini bilgisayarda üretime hazır hale getirirken, yürüyen aksam, motor, kablolama gibi son işlemleri ise yarım günde bitiyor. Otomobilin tamamı, 44 ana parçadan oluşuyor.
Yaklaşık 550 kg ağırlığındaki bu araç, Renault Twizy’den alınma 13 kW gücündeki elektrikli motorla yaklaşık 65 km hıza ulaşabiliyor ve tek şarjla 193 km yol alıyor. Local Motors yetkilileri araçlarının otomobil üretim teknolojisinde bir öncü olacağını söylerken, 18 bin ile 30 bin dolar arasında bir fiyattan 2015 yılında internet üzerinden satışa sunabileceklerini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

Alfa romeo
İtalyan efsane tarihiyle döndü

Fiat markalarından olan Alfa Romeo, kısa süre önce Amerikan pazarına yeniden dönmüştü.
Bunu pekiştirmek ve varlığını daha belirgin bir şekilde ortaya koymak isteyen Alfa, bunun için 4C Spider modelinin üretime hazır versiyonunu ilk kez burada tanıttı.
Fuara Alfa Romeo tarihinde iz bırakmış “tarihi” modellerini de getirerek gövde gösterisi yapan marka, asıl patlamayı henüz ortaya çıkarmadığı sedan modellerle yapmayı planlıyor.
1.7 litre turbo motora sahip araç, 237 HP gücünde. Ve bir not: Alfa Romeo, 4C modelinden geçen yıl ABD’de sadece 67 adet satmış...

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

Chevrolet
UCUZ ELEKTRİKLİ SEZONU AÇILDI...

Krizde hükümetten dev yardım alan ABD’li üreticiler, toparlanma süreçlerini tamamladıklarını kanıtlarcasına art arda yenilikler sunmaya devam ediyor. Bu yeniliklerin büyük bölümünü “yakıt canavarları” oluştursa da, aralara, Obama yönetiminin koyduğu “çevreci oto üretme” şartına uygun araçlar da serpiştirebiliyorlar. Tıpkı General Motors’un Chevrolet’i gibi...
Volt’un 2. neslini Detroit’te tanıtan Chevrolet, “Bolt” adlı ucuz elektriklinin konseptini de gösterdi. Bolt, Tesla’nın tek şarjla 350 km’nin üzerinde yol gidebilen modeline rakip olacak. Volt elektrikle 80 km, Spark ise 128 km yol yapabiliyor.

Haberin Devamı

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

Ferrari’ye kafa tutacak...
Ford, efsanevi GT modelinin izinden giderek ikinci süper spor otomobil denemesini yaptı. Daha önce kısa bir süre GT-40’ı üreten Ford, fuara ortadan motorlu, 600 HP’den fazla güce sahip yeni GT’yi getirdi. 3.5 litrelik çift turbolu V6 motorla donatılan otomobilin “Phoenix” adını alacağı belirtilirken, 2016 yılının sonuna doğru satışa sunulacağı ve çok az sayıda üretileceği bildiriliyor. Tamamen karbon fiber ve alüminyumdan üretilen otomobil, Ferrari, Lamborghini gibi markaları kendisine hedefliyor.
1966’da LeMans yarışını kazanan efsanevi GT’nin 50. yılında satışa çıkacak otomobilin, Ford tarafından kurulan performans bölümünün bir ürünü olduğuna dikkat çekiliyor. Bu yeni bölüm, 2020 yılına kadar 12 yeni model çıkaracak. Tıpkı Focus RS, F-150 Raptor, Shelby GT350 ve Shelby GT350R gibi.

Haberin Devamı

Adı Fransız, kendi Amerikan
General Motors markalarından Buick’in, sadece Avrupalı Opel Cascada’yı “Buick” markasıyla tanıtması beklenirken, sürpriz yaptı. Fransızca’da “gelecek” anlamına gelen “Avenir” adını taşıyan devasa bir konseptle Detroit’e gelen Buick, bu aracın, markanın yakın gelecekte üretmeyi planladığı “amiral gemisi” modelin bir ipucu olduğunu belirtti. Aynı zamanda markanın yeni tasarım yüzünü de taşıyan otomobilde, dijital gösterge paneli, geniş koltuklar ve pek çok teknolojik “oyuncak” bulunuyor.

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

Ram
Artık tam bir Amerikalı oldu

Yaklaşık 360 milyon dolarlık yatırımla Amerika pazarı için hazırlanan Bursalı Doblo, ya da bu pazardaki adıyla Ram Promaster City, 2015’in ilk otomobil fuarında yerini aldı. Fiat Chrysler markalarının bulunduğu ve Ram markalı ticari araçlar için ayrılan standta sergilenen Bursalı Doblo, başta ABD’li basın mensupları olmak üzere ziyaretçiler tarafından hayli ilgi gördü. Geçen ay Baltimore Limanı’na ilk partisi gelen Bursalı Promaster City’ler, ülke çapında tüm Ram bayilerin satışa sunuldu. 24 bin 125 dolardan başlayan fiyatlarla satılan araç, Amerikan pazarında İspanya’da üretilen Ford Transit Connect ve Nissan NV 200 gibi modellerle rekabet edecek.
Ram Truck Başkanı ve CEO’su Bob Hegbloom, Promaster City’nin pazardaki dengeleri değiştireceğini söyledi. Hegbloom, aracı tanıtırken “Daha önce Kobi’ler için fazla bir seçenek yoktu. Promaster City ile müşterilerimize uygun maliyetli bir araç sunuyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

HYUNDAI
İzmitli i20 oradaydı!

Gövdesi Hyundai Assan tarafından İzmit’te üretilen i20’nin WRC (Dünya Ralli Şampiyonası) versiyonu da Detroit’te yerini aldı. Hyundai i20 WRC, 300 beygirin üzerinde güç üretirken, geçtiğimiz sezon iyi dereceler alarak kendisini kanıtlamıştı.

Canavarlar gazladı fuarda oto üretildi

Sadece ‘çizgi’ belli olsun!
Alman üretici Volkswagen, ABD pazarı için atağa geçtiğini ve önümüzdeki yıllarda 3 SUV ve sayısız model piyasaya sunacağını açıklarken, gelecekte bu SUV modellerinde kullanacağı tasarımı göstermek amacıyla “Cross Coupe GTE” hibrit konseptini sergiliyor. Audi Q3 boyutlarında olan ve genel hatları itibariyle de bu modele benzeyen konsept, kapıları, sert çizgileri ve dijital gösterge paneliyle hayli iddialı görüntü sergiliyor.