Ekonomi Dönüşümde halkın sesini dinleyecek

Dönüşümde halkın sesini dinleyecek

30.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm projelerinin sağlıklı yürütülmesi için Mersin’de yapılan çalıştaydan önemli sonuçlar çıktı. Kentsel dönüşümde halkın tercihlerinin dikkate alınması ve kültürel dokunun yaşamasına katkı sağlanması gerçeği vurgulandı

Dönüşümde halkın sesini dinleyecek


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Stratejik Düşünce Enstitüsü’nce (SDE) “Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Projelerinin Sağlıklı Yürütülmesi İçin Yöntem Arayışı” başlığında Mersin’de düzenlenen çalıştaydan önemli sonuçlar çıktı. Ülke genelinde uygulanacak kentsel dönüşüm projeleri için de önerilerin yer aldığı çalıştay raporunda kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak konutların mahalle konseptiyle planlanarak kültürel dokunun yaşamasına katkı sağlanması gerektiği yer aldı.
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in katılımıyla yapılan çalıştayın raporunda, halkın da görüşlerine başvurulması gerektiğinin altı çizilerek, “Halkın tercihleri dikkate alınmalıdır. Kendisini en fazla hangi projeye ait hissediyorsa onu seçmesi sağlanmalıdır. Sosyal entegrasyon ve etkileşimi hedef alan bir mimari yapı ve sosyal planlamanın yapılması uygun olacaktır” denildi.

STK’ların görüşü alınmalı
Raporda, kentsel dönüşümün daha sağlıklı yürütülmesini sağlamak için merkezi yönetiminin birikiminin yanında ilgili kişileri ve sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katmak ve onların görüşlerine de başvurmak gerektiği belirtilerek, makro ve mikro şehir planlarında ilgili STK’ların veya kent dinamiğinin görüşlerinin alınması ve işin içinde onların da bulunmasının yerinde olacağı vurgulandı.
Raporda mahalle sakinlerini bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekilerek, şu ifadeler yer aldı:
“Kentsel dönüşüm projelerine muhatap hak sahiplerinin yeterince bilgilendirilmesi gerektiği, bunun olmaması durumunda ilgisiz üçüncü aktörlerin kentsel dönüşüm projelerinin, politik amaçla kullanmasına ve yanlış kanılar oluşturulabilmesine zemin hazırladığı tespit edilmiştir. Bunun önüne geçebilmek için mahalle sakinlerine doğrudan ve doğru bilgilerle ulaşmanın yolları bulunmalı ve bu yollar basın, görüşmeler, tanıtım CD’leri gibi araçlarla çeşitlendirilebilmelidir. Mikro bölgeler için kentsel dönüşüm uygulaması gündeme gelirken makro yapı ve planlamanın da ihmal edilmemelidir.”

Siyasi baskı kurulmamalı
Kentsel dönüşümle izolasyona dikkat etmek gerektiği belirtilen raporda sosyal entegrasyon ve etkileşimi hedef alan bir mimari yapı ve sosyal planlamanın yapılmasının uygun olacağı vurgulandı. Mahalle sakinleri üzerinde siyasi baskı olmasının kent kimliğini, bütünleşmeyi ve kentsel dönüşümü olumsuz yönde etkilediğinin vurgulandığı raporda “Sosyal ve kültürel bütünleşmeyi orta vadede sağlamak için çok boyutlu projeler üzerinde durulabilir. Kentsel Dönüşüm Projelerinin iyi planlanıp seri yapılması, bazı sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır” görüşü yer aldı.
Raporda, sosyal verilerin ortaya çıkması için teknik uzman desteği kadar kent bilimci, sosyolog ve psikolog gibi sosyal bilimcilerin de aktif olmasının, kentsel dönüşümün daha sıhhatli olmasına katkı sağlayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

ULAŞIM İYİ PLANLANMALI
Yaşanabilecek ulaşım problemlerine de vurgu yapılan raporda ulaşım açısından çok çeşitli imkanlara açık bir il ve ilçe olmasına karşın yerel yönetimlerce özellikle toplu ulaşımda alternatif ulaşım modellerinin geliştirilemediğini işaret edilerek, “Bu nedenle yeni ulaşım master planının yapılması ile farklı toplu taşıma araç ve yolların hazır hale getirilmesi, ileride daha büyük sıkıntılara yol açacak sorunların şimdiden çözülmesi sağlanmalıdır”
denildi.

Halkın görüş ve tercihleri önemsenmeli
Raporda halkın da görüşleri ve tercihlerinin dikkate alınması gerektiğine işaret edilerek şu görüşler yer aldı:
“Kendisini en fazla hangi projeye ait hissediyorsa onu seçmesi sağlanmalıdır. Kendini oraya ait hissetmesi, geleneklerini, kültürünü özgürlük tanımı çerçevesinde yaşamasına olanak sağlayan ortamda mümkün olacaktır. Bunun için gerekli halk evleri, çamaşırhaneler, çeşmeler, ibadethaneler, düğün ve cenaze gibi toplantıların yapılacağı alanlar, kütüphane, spor alanları, park alanları, tiyatro, resim, heykel ve müzik atölyeleri (hobi alanları) bitki yetiştirme alanları yapılmalı. Ayrıca günümüz AVM modasından uzakta, mahalle manavı, kasabı, terzisi, bakkalı, yüncüsü, tuhafiyecisi, berberi gibi her mahallenin olmazsa olmazı donatılar sokak ve meydanlara akıllıca yerleştirilmelidir. Engellilerin engellerini daha da güçleştirmeyecek çözümler getirmeliyiz.”

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ/TEKFEN BOMONTİ

Leed Gold sertifikalı projede yaşam başladı

Bomonti’de hayata geçirilen Tekfen Bomonti Apartmanları’nda hayat başladı. Tekfen Emlak Geliştirme tarafından çevre dostu yeşil bina standartlarına uygun olarak inşa edilen proje, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Sertifikası’na Altın seviyesinde sahip oldu.
Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, İstanbul’un ilk düzenli konut alanlarından biri olan Bomonti’nin, Tekfen Bomonti Apartmanları projesi ile yeniden canlanmasına katkılarının olmasından memnun olduklarını belirtti. Hayata geçirdikleri projelerde çevrenin korunmasına öncelik verdiklerini belirten Egesel, çevre dostu projelerle yaşam kalitesini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
Toplam 83 ünite olarak tasarlanan projede 70 konut bulunuyor. 7 mağazanın bulunduğu projede ayrıca 6 adet home-office’e de yer veriliyor. Büyüklükleri 56 ile 178 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinin yer aldığı projede, home ofisler 69-178 metrekare ve dükkanlar ise 120-380 metrekare arasında değişiklik gösteriyor.
Projenin sosyal alanları arasında ise fitness center, masaj odaları, sauna, iç bahçe gibi donatılar bulunuyor.

Haberin Devamı

Ürdünlü gayrimenkul kralından 225 milyon dolarlık yatırım

130 ülkeden 2.000’i aşkın iş insanının katıldığı Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü milyon dolarlık anlaşmalara sahne olurken, Ürdün’ün gayrimenkul devi Türkiye’de 225 milyon dolarlık konut projesi gerçekleştirecek.
Farklı ülkeler arasında ekonomik ve kültürel köprüler kurulması için öncülük yapma amacı taşıyan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü 2012 organizasyonu ile 2.000’i aşkın iş insanını buluşturdu.
Bugüne kadar 16 ticaret köprüsü organizasyonunda 26 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturulurken, 17. Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü’nde 25 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Milyon dolarlık anlaşmaların sağlandığı organizasyon çerçevesinde Ürdünlü Al – Jamal Trade firması Türkiye’de 225 milyon dolarlık konut projesi için anlaşma sağladı. Proje üç ay içerisinde start alacak.
3 ay içinde başlayacak
Yaptıkları iş görüşmeleri ile ilgili bilgi veren Ürdün’ün gayrimenkul lideri Al – Jamal Trade firmasının sahibi Hisham Al-Jamal, fabrika ve konut inşa ettiklerini belirtti. Türkiye’nin özelikle şehir merkezinde 250 milyon dolara mal olacak konut projeleri inşa edeceklerini söyleyen Al-Jamal, “İmzaları attık. 3 ay içerisinde projemize start veriyoruz. Projenin tamamı şirketin öz sermayesinden karşılanacak” dedi.

Haberin Devamı

6. Gayrimenkul Fuarı Harbiye Askeri Müze’de

Jnr Fuarcılık, bu yıl altıncısı düzenlenen Gayrimenkul, Devremülk, Yazlık Evler ve Finans Hizmetleri Fuarı’nı, 07-09 Aralık tarihlerinde Harbiye Askeri Müze’de gerçekleştiriyor. Gayrimenkul projeleri ile alıcılarını buluşturan fuar, satış odaklı ihtisas fuarı olarak dikkat çekiyor. Fuara bu sene Dubai-Katar-Suudi Arabistan gibi körfez ülkeleri ile Almanya ve Hollanda’dan yatırımcı firmalarda katılıyor. Fuarda gayrimenkul projeleri, devremülkler, yazlık evler, ofisler, akıllı binalar, plazalar ve iş merkezleri satışa sunulacak.