Ekonomi DÖVİZ ARTIŞI YABANCI YATIRIMCI İÇİN FIRSAT

DÖVİZ ARTIŞI YABANCI YATIRIMCI İÇİN FIRSAT

14.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan Bio Istanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Elie Haddad, “Krizler beraberinde fırsatları da getirebilir. Özellikle dövizdeki yükseliş yabancılar için önemli bir fırsat sunuyor” dedi

DÖVİZ ARTIŞI YABANCI YATIRIMCI İÇİN FIRSAT

Türkiye’nin önemli yabancı yatırım gruplarından biri olan Bio City Development CEO’su ve Bio Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Elie Haddad, son dönemde yaşanan gelişmelerin kısa vadeli tedirginlik yaratmasına rağmen uzun dönemde bir fırsat yarattığını söyledi. İstanbul’un kuzey batısındaki Yeni Şehir projesi kapsamında yaklaşık 2 milyar dolarlık projeyi hayata geçirecek olan Elie Haddad, nihai hedeflerinde bir değişiklik olmadığını belirterek, “Türkiye’de son dönemlerde beklenmedik gelişmeler yaşanıyor ama bizi etkileyen bir şey olmadı” dedi.
Elie Haddad, son dönemlerde yaşananların olumsuz gibi görünse de kendi içinde fırsatları barındırdığını vurgulayarak, “Krizler beraberinde fırsatları da getirebilir. Özellikle dövizdeki yükseliş yabancılar için önemli bir fırsat sunuyor. Dolarınız varsa iyi kazanabilirsiniz” diye konuştu.
Dövizde son aylarda yaşanan kur artışı nedeniyle TL’nin yüzde 20 değer kaybettiğini vurgulayan Elie Haddad, “Dolar çok fazla değer kazandı. Bu göz önüne alındığında bireysel ve kurumsal yabancı yatırımcılar için bir fırsat ortaya çıkıyor” görüşünü dile getirdi.

Yatırım için doğru zaman
Elie Haddad, Türkiye gayrimenkul piyasasının büyük potansiyel barındırdığını ve değerlenen dövizle birlikte yabancıların yatırım yapması için doğru bir zaman oluştuğunu belirterek, “Yabancılar Türkiye’yi yakından takip ediyor. Bu dönemde yeni yatırımlar da gelebilir. Önümüzde seçimler var. Biz zaten buradayız ama yatırım yapmak isteyen gruplar biraz bekleyip süreci görmek isteyebilir” dedi.
Türkiye’de gelişen gayrimenkul piyasasına paralel olarak projelerin kalitesinin arttığını ifade eden Elie Haddad, şunları söyledi:
“Türkiye pazarı çok ilgi görüyor. Seçenekler artıyor. Pazar büyüyor ve gelişiyor. Bu durum ise yabancı yatırımcılar için alternatif sunuyor. Bu tabloda kötü projeler elenecek ve iyi projeler yoluna devam edecek.”

‘Örnek oluşturuyoruz’
Elie Haddad, cazip Türkiye pazarıyla birlikte, projelendirdikleri Bio Istanbul’un yabancı yatırımcılar için örnek oluşturduğunu vurgulayarak, yurtdışında da tanıtımlara ağırlık vereceklerini söyledi. Sermayenin özellikle Arap ülkelerinde yoğunlaştığını anlatan Elie Haddad, yabancılar için farklı kanallardan Türk piyasasını ve Bio İstanbul’un tanıtımını yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ruhsat bekliyor
Elie Haddad, Bio City Development Company, Emlak Planlama Proje Yönetimi EPP, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdikleri Bio İstanbul projesinde ruhsat beklediklerini vurgulayarak, resmi prosedürleri yerine geitrdikten sonra satışlara başlayacaklarını açıkladı. Projede ar-ge merkezleri, üniversiteler, tam donanımlı ve farklı uzmanlıklarda çocuk hastaneleri, ofisler, mağazalar ve konutların bulunacağını ifade eden Elie Haddad, 3 etap halinde inşa edilecek projenin tamamını 2020 yılında bitireceklerini söyledi. Elie Haddad, projenin toplam maliyetinin 2 milyar doları bulacağını belirterek,
“Beklenen hasılat ise 3 milyar dolar. 2 milyon metrekarelik alanda yapılan projenin 1 milyon metrekaresi ise peyzaja veya doğal alana ayrılacak” dedi.

Haberin Devamı

Ekolojik yaşam tasarlıyor
İlk etapta 600 konut, hastane, okullar, alışveriş alanları ve inovasyon merkezi yer alırken, bu etap 2 yılda bitecek. İkinci etapta 1500 konutun yanı sıra Nişantaşı gibi tasarlanan cadde mağazaları ve büyük meydanlar olacak. Burada ekolojik yaşam konsepti devam edecek. Organik ürün satan mağazalar bulunacak. Ayrıca Bio Universite bu etapta hayata geçirilirken, sanat atölyeleri ve gösteri merkezleri yer alacak. Ofislerin de yer alacağı bu etap ise 2018’de hayata geçirilecek.
Üçüncü ve son etap ise villa ve sıra evlerden oluşan konutlara ev sahipliği yapacak. Bu etap ise 2020’de tamamlanacak. Metronun da geleceği Bio Istanbul’daki konutları ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu tasarladı.

2014 yılı için projelerinde döviz kurlarını sabitledi

2014 yılının başında döviz fiyatlarındaki artışın etkisiyle inşaat ve yapı malzemeleri de zamlandı. Demir fiyatına yaklaşık yüzde 10 ve beton fiyatına ise yüzde 20’ye yakın zam geldi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “İnşaat sektöründe zamlar adeta sıraya dizildi. Öte yandan faiz oranlarında dalgalanmalar sektördeki satışları doğrudan etkiliyor” dedi. Hamit Demir, şirket olarak konut alıcısını olumsuz etkileyen söz konusu zam ve faiz artışlarını müşterilerine yansıtmayarak kendi bünyelerinde tolore ettiklerini söyledi.
Hamit Demir, konut satışlarında artan faizler kadar döviz kurlarındaki dalgalanmaların da önemli bir etken olduğunu kaydederek, “Türkiye’de yaşanan birçok olumsuz etken dövizi ve konut sektörünü olumsuz etkiliyor. Ancak ben sürecin geçici olduğuna inanıyorum. Konut sektörünü, faiz oranları da tetikliyor. Sonuçta bizler konutlarımızı kredili oranlarla satıyoruz. Dolayısıyla inşaat sektörü faizler konusunda hassas davranıyor” dedi.

‘KDV arttı’
Konut açığının hâlâ sürdüğü Türkiye’de konutların uygun fiyatlarla satıldığını anlatan Hamit Demir, ancak bu yıldan itibaren yatırımcıların konut alımında bir hususu daha göz önünde bulunduracağını söyledi. Demir, “Türkiye’de 2014 yılında artık yeni uygulama çerçevesinde konutlara yüzde 18 KDV oranı eklenecek. Bu da ister istemez konut almak isteyenleri etkileyecek. Yatırımcılar daire satın alırken artan KDV’yi de düşünerek daha da seçici olacak” yorumunu yaptı. Müteahhitlerin düşük kâr marjlarıyla proje geliştirdiklerini hatırlatan Demir, “Bugün Türkiye’de hiçbir firma yüzde 10 kâr marjının üzerine çıkamıyor. Türkiye’de konuta ihtiyaç olduğu sürece bu rakamların değişeceğini düşünmüyorum” dedi.
‘En iyi dönem’
Konut almak için tüketicilerin en doğru zamanda olduklarını ifade eden Hamit Demir, “2014 yılının ilk çeyreğinde sektörde zam bekleniyor. Ancak üçüncü ve son çeyreğinde konuta ister istemez bir zam gelecek. Dolayısıyla konut almak isteyenlerin bu dönemi iyi değerlendirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Beyoğlu’nda ‘yeşil’ sertifikalı proje yapıyor

Haberin Devamı

Akdağlar İnşaat tarafından hayata geçirilen Ak Plaza Piyalepaşa İş Merkezi, Beyoğlu’nda yatay olarak tasarlanıyor.
Merkezi konumu ve ulaşım kolaylığı nedeniyle dikkat çeken Piyalepaşa’da 50 bin metrekarelik alana yatay olarak tasarlanan Piyalepaşa İş Merkezi, akıllı bina sistemi ve Breeam sertifikası özellikleri ile ilgi görüyor.
Ak Plaza Piyalepaşa İş Merkezi, kuzey- güney ofis blokları ile bunların arasında yer alan servis ve dolaşım alanlarının bulunduğu orta bloktan oluşuyor.
A plus ofis kriterlerine uygun olarak geliştirilen Ak Plaza’nın en temel özelliği, güneş ışığını alan cephelerde ısınma ve parlamayı engelleyen güneş kırıcı elemanların, yağmur sularının depolanması ve sonrasında kullanım suyu olarak geri dönüştürülmesini sağlayan sisteme sahip olması.

4 metrelik tavan

Ayrıca, cephe temizliği için vinç maliyeti getirmeyen kedi yolları, ziyaretçileri bina içinde takip edebilen akıllı güvenlik sistemi, iklimlendirme altyapısı, 4 metre yüksekliğindeki ofis katları, her katta sigara içenler için kat bahçeleri, arşiv, depolama alanları da bulunuyor.
14 kat olarak inşa edilen projede metrekare fiyatları ortalama 22-25 dolar değişiyor.

Haberin Devamı

Kurtköy’de anahtar teslİmlerİne başlayacak

The World Of Via/Port projesinin son halkası olan Houses & Suites, anahtar teslimlerine hazırlanıyor.
Ocak ayının ikinci haftasından itibaren evlerinin anahtarlarını alacak olan daire sakinleri, ‘Komşularınızı tanıyın’ etkinliğinde biraraya geldi.
Eylül 2011’de temelleri atılan Houses & Suites projesi, Kurtköy Viaport AVM’nin yanında konumlanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’na 5 dakika uzaklıkta bulunan proje, lokasyonu ile de dikkat çekiyor. 26 bin metrekarelik arazi üzerine konumlandırılan projede, 1+1’den 3+1’e normal kat ve dubleks seçeneklerinde daireler bulunuyor.

Yeni proje yolda
Projenin sosyal alanları içerisinde fitness center, açık ve kapalı yüzme havuzu, tenis kortu, spa merkezi ve pilates odası yer alıyor.
Oyun parkları, yürüme alanları, dinlenme yerlerinin de bulunduğu projede, çocuklu aileler için Kids Club bulunuyor. Evcil hayvan besleyen daire sakinlerinin de düşünüldüğü projede, veteriner hizmeti veriliyor.
Projeyi bir hayali gerçeğe dönüştürerek inşa ettiklerini belirten Houses & Suites Satış Müdürü Vildan Alpergün Ertürk, “Toprağa atılan tohumun büyümesini bekler gibi, temelini attığımız hayalin boy vermesini birlikte izledik. Biz, ev sahiplerimizle birlikte bu hikâyede yol arkadaşıydık” dedi.
Houses & Suites projesini Türkiye’nin yeni silueti olarak tanımlayan Ertürk, yeni projelerle Türkiye’ye değer kazandıracaklarını ve projeleri bu yıl içerisinde lanse edeceklerini açıkladı.

Yalıtımsızlık nedeniyle 23 milyar TL zarar ettik

Enerji kaynaklarının verimli kullanılması konusunda bilincin yaygınlaşması amacıyla her yıl Ocak ayının 2. haftasında kutlanan Enerji Tasarrufu Haftası’nda, Türkiye’nin çatıları sınıfta kaldı. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ÇATIDER) yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar 23 milyar TL’nin üzerinde. Sadece 2012 yılında yaklaşık 4 milyar TL sorunlu ve günümüz gereksinimlerini karşılamayan çatılar yüzünden havaya gitti.
İsrafın başlıca nedenleri yalıtım eksikliği, mevcut yalıtımın korunamaması, kaplama sistemindeki yanlış uygulamalar olarak belirtiliyor.

Projedeki 546 daireye 2 bin ön talep geldi

Resim İstanbul projesi, 16 Aralık’ta başladığı ön talep toplama sürecinde 1. Etap’taki 546 daire için dört haftada 2 bin 250 adet ön talep aldı. Projede ön talep toplama süreci 25 Ocak’a kadar devam edecek. Sancaktepe’de konumlanan proje, Ortadoğu Grup tarafından inşa edilecek.
Resim İstanbul’un şubat ayında lansmana çıkacağını belirten Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür, “Ön talep dönemi çok önemli. Çünkü ön talepte bulunanlar avantajlı fiyatlarla projeden istedikleri daireyi alabilecek, kendine en uygun ödeme planını seçebilecek. Ön satış döneminde uygulanacak çok özel fiyatlar sadece ön talepte bulunanlar için geçerli olacak” dedi.

Yüzde 1 peşinatla konut sahibi yapacak

Avcılar Park’ta kampanya başladı. Yüzde 1’lik peşinatla konut sahibi olunabilen projede, kalan yüzde 24’ü 2015 Ocak ayında, yüzde 75’i de 120 aya kadar kira öder gibi ödenebiliyor. Avcılar Park’tan 36 aya kadar vade farksız taksit imkânıyla da konut sahibi olmak mümkün.
Gül Proje ve Toya Yapı ortaklığında inşa edilen projede 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 daire seçenekleri bulunuyor. 39 bin metrekare arsa üzerine kurulan projede deniz ve bahçe manzaralı daireler yer alıyor. 19 bloktan oluşan Avcılar Park’ta 275 konut bulunuyor. 24 bin metrekarelik yeşil alanıyla ön plana çıkan projede 50 adet mağaza da bulunuyor.

Hemen teslim evlerin % 40’ı sahiplerini buldu

Fe Metal İnşaat’ın yeni projesi Anatolia Park Evleri’nde daireler hızla bitiyor. İzmir’de konumlanan projenin kasım ayından bu yana % 40’ı satıldı.
Kasım 2013’te anahtar teslimi yapılan İzmir Çiğli’deki Anatolia Park Evleri’nde daireler için çok düşük faizli ve 120 aya varan vadelerle de ödeme kolaylığı sağlanıyor.
Metro istasyonu karşısında inşa edilen Anatolia Park, Çiğli Devlet Hastanesi ve Katip Çelebi Üniversitesi karşısında, Gediz Üniversitesi Tıp Fakültesi yanında konumlanıyor.