Ekonomi Dünya Bankası: Cari açık iyi giderse not artırımı olabilir

Dünya Bankası: Cari açık iyi giderse not artırımı olabilir

18.03.2011 - 14:29 | Son Güncellenme:

.

Dünya Bankası: Cari açık iyi giderse not artırımı olabilir

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, petrolün varil fiyatındaki 10 dolarlık artışın, cari açığı yüzde 0,4-0,5 oranında artıracağını söyledi.

Zachau, Koç Üniversitesi bünyesinde yer alan Sosyal Politika Merkezi (KOÇ-SPM) ile Dünya Bankası işbirliğiyle Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezinde (ANAMED) düzenlenen, "Türkiye’de Eğitimde Yeni Araştırmalar" konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Japonya’daki deprem ve tsunaminin Türkiye ekonomisine etkilerine ilişkin olarak Zachau, Japonya’nın felaketin etkilerini azaltmak için likidite artırdığını, bunun da halihazırda dünyadaki yüksek likiditeyi bir miktar daha yükselttiğini belirtti. Zachau, "Türkiye halihazırda kısa vadeli sermaye akışlarını çeken bir ülke. Bu da, ancak var olana ufak bir ekleme yapacaktır" dedi.

Zachau, hükümetin kredi büyümesine ilişkin politikaları konusunda ise, 2001 krizi öncesinde Türkiye’nin gerçek bir kredi sorunu yaşadığını, krizin ardından bankacılık sistemi güçlenirken, finansal sistemin ciddi oranda küçüldüğünü anımsatarak, "Türkiye’de kredilerin GSYH’daki payının artması uzun vadeli kalkınma ve finansal sistemin büyümesi için olumlu bir gelişme. Kısa vadede izlenmesi gereken şey ise kredi büyümesinin cinsi ve kredilerin etkin ve verimli yatırımlar için kullanılıp kullanılmadığıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bunun yanısıra kredi büyümesinin ne zaman enflasyon yaratacak bir seviyeye geleceğinin iyi izlenmesi gerektiğine işaret eden Zachau, Merkez Bankasının da bunu yaptığını söyledi.

Merkez Bankası’nın bu konudaki politikasının farklı araçlardan oluşan bir mekanizmayı içerdiğini ifade eden Zachau, şunları söyledi: "Bu araçları kullanmanın iyi bir seçim olduğunu düşünüyorum. Önemli olan bunları izlemeyi sürdürmek ve ihtiyaç olduğunda bazı ayarlamaları yapmak. Eğer yeniden enflasyon yükselmeye başlarsa ve sıcak para girişi devam eder, cari açık sürerse, bir noktada Merkez Bankası daha fazla sıkılaştırma amacıyla başka araçları kullanmaya karar verebilir. Merkez Bankası’nın para politikasını sıkı tutmak için kullandığı politikaların net etkisini halihazırda rakamlarda görebilirsiniz. Sorulması gereken soru şudur; daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç var mı ve ne zaman? Bunu şu anda bilemiyoruz. Bu sorunun yanıtını, önümüzdeki birkaç ay içindeki veriler verecek." Zachau, petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye ekonomisinde ciddi bir etki yaratacağına dikkati çekerek, varil fiyatında 10 dolarlık bir artışın, uzun vadeli olması durumunda, cari açığı yüzde 0,4-0,5 oranında artıracağını, GSYH’yı ise yüzde 0,2-0,3 oranında düşüreceğini belirtti.

-"MALİ POLİTİKA VE CARİ AÇIK İYİ GİDERSE, NOT ARTIŞI OLABİLİR"-

Haberin Devamı

Bu yıl yapılacak seçimlerin ekonomiye etkisi konusunda ise Zachau, "Türkiye’de ekonomik politikaların şu ana kadar seçimlerden ayrı götürüldüğünü düşünüyorum" dedi.

Türkiye’nin kredi notunun artışının, en çok hükümetin mali politika performansı ve cari açıktaki gelişmelere bağlı olacağını söyleyen Zachau, "Önümüzdeki 12-18 ayda bu ikisi de iyi giderse, not artışı olabilir" diye konuştu.

Zachau, konferansta yaptığı konuşmada da eğitimin hem insanlar hem de Türkiye için en önemli öncelik olduğunu belirtti.

Hem eğitimin kalitesinin artırılması hem de eğitime erişimle ilgili sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyen Zachau, eğitimin kalitesinin güçlendirilmesinde önceliklerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Zachau, Türkiye’de eğitimde velilerin sesinin yeterince duyulmadığını ifade etti.