Ekonomi gazladı, saatte 12 araç sattı

gazladı, saatte 12 araç sattı

18.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yılı 5.2 milyar TL ciro ile kapatan Otokoç Otomotiv, 78 bin 300 adedi yeni olmak üzere toplamda 102 bin araçlık satışa ulaştı. Bir başka deyişle, günde 128, saatte 12 araç satışı gerçekleştirdi...

gazladı, saatte  12 araç sattı

Türkiye’nin önde gelen otomotiv perakendecisi ve araç kiralama şirketi Otokoç Otomotiv, 2015 yılını rekor araç satışıyla tamamladı. Geçen yıl satışlarını yüzde 34 artırarak, 5.2 milyar lira ciroyla kapatan Otokoç Otomotiv, saatte 12, günde 280 araç satışı gerçekleştirdi. 78 bin 300 adedi yeni olmak üzere toplamda 102 bin adet araç satışı gerçekleştiren şirket, yüzde 8’lik pazar payı elde etti.
Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, otomotiv pazarının geçen yıl yüzde 25 büyüdüğünü anımsatırken, “Biz de 2015 yılında yeni araç satışlarımızı yüzde 26, ikinci el araç satışlarımızı da yüzde 25 artırarak pazarın üzerinde büyüme performansı sergiledik. Türkiye’nin mega perakendecisi olarak yeni araç satışında 78 bin 300 adetle üretici markaların satış rakamlarıyla yarışır durumdayız” dedi. Türkiye’de satılan tüm Fiat ve Ford marka araçların üçte birini tek başlarına sattıklarını, Volvo’da marka paylarının yüzde 40, Alfa Romeo ve Jeep’te de yüzde 36 seviyesinde olduğunu anlatan Özdemir, ağır ticari araçta da Ford Trucks satışlarının yüzde 30’unu gerçekleştirdiklerini belirtti.
İkinci elde de 24 binlik araç satışıyla liderği perçinlediklerini kaydeden Özdemir, böylece 2015’i geçen yıla göre yüzde 34’lük bir artışla 5.2 milyar TL ciro ile kapattıklarını söyledi.

Yurtdışı atağı
Otokoç Otomotiv çatısı altında faaliyet gösteren Avis, Budget ve Zipcar markalarıyla araç kiralama sektörünün de öncüsü olmaya devam ettiklerini de belirten Özdemir, uzun ve kısa dönemli kiralamanın yanı sıra saatlik araç paylaşımı işinde de hızlı büyümeye devam ettiklerini kaydetti.
Otokoç Otomotiv’in yurtdışı dahil yüksek sezonda toplam 40 binin üzerindeki araç parkıyla Avis Budget Grubu Avrupa, Ortadoğu, Afrika (EMEA) Bölgesindeki en büyük 2. lisansiye ülke olduğunu belirten Özdemir, bununla birlikte Azerbaycan, K.Irak, Kazakistan ve Macaristan’dan sonra Gürcistan ve K.Kıbrıs yatırımlarını da faaliyete geçirerek yurt dışı operasyonlarını 6 ülkeye taşımış olacaklarını belirtti.
2016 yılında pazarın yüzde 2 daralacağını tahmin ettiklerini belirten Özdemir, “2016’da otomotiv pazarının durumunu yurt içinde ve küresel piyasalarda yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Ancak bizim hedefimiz 950 bin civarında oluşacak pazarda yine yüzde 8 pay almak” dedi. Özdemir, araç kiralama tarafında da 7 ülkeyle toplam 7 bin adet araçlık büyüme gerçekleştirerek, yüksek sezonda 47 bin adetlik araç parkına ulaşacaklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

TAYSAD İran açılımı yapacak
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, “İranlı paydaşlarımız, parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar. TAYSAD, otomotivde İran’ın en büyük iş ortaklarından biri olacak” dedi.
İran’ın, kendilerini de iştahlandırdığını kaydeden Dudaroğlu, ay sonunda İran Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansı’na katılarak, firmalarla da görüşeceklerini söyledi. Ambargo döneminde yan sanayi ihracatının 219 milyon dolar olduğunu hatırlatan Dudaroğlu, taşların yerine oturmaya başladığını, kısa sürede bu rakamın 2 katına çıkması gerektiğini bildirdi.