02.02.2010 - 12:06 | Son Güncellenme:
ELE GEÇEN SİGARADA YÜZDE 300 ARTIŞ
Öte yandan Gümrük Müsteşarlığından alınan bilgiye göre, geçen yıl sadece gümrüklerde yakalanan kaçak sigarada yüzde 300’lük artış görüldü.
2009 yılında Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerince 2 milyon bin 336 paket kaçak sigara ele geçirildi. Bu sigaraların piyasa değeri de 8 milyon 997 bin lira olarak hesaplandı.
Sigara kaçakçılığı ile daha etkin mücadele için de ilgili kurumlar harekete geçti. Uyuşturucu kaçakçılığının engellenmesinde devreye sokulan “narkotik dedektör köpeklerden” sonra gümrüklerde sigara kaçakçılığını ortaya çıkaracak özel eğitimli “tütün dedektörü köpeklerin” kullanılması düşünülüyor.
Maliye Bakanlığı da Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Tebliğinde değişiklik için çalışma yapıyor.
Bandrolsüz ürünlerin yanı sıra sahte bandrollü ürünlerin de daha etkin şekilde tespit edilmesini amaçlayan yeni düzenlemeyle ilgili taslak çalışması sürüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni düzenleme için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan da (TAPDK) görüş istedi. TAPDK da, bu konuda ortak çalışmalar yapılmasını içeren resmi görüşünü Gelir İdaresi Başkanlığına iletti. Bu doğrultuda Maliye Bakanlığının İzleme Sistemini daha ileriye taşıyacak 6.
Genel Tebliği önümüzdeki dönemde yayımlaması bekleniyor.
Bu arada, Bandrollü Ürün İzleme Sistemi çerçevesinde daha önce Bandrol Fire Tespit ve İmha Komisyonu kurulmuştu. Komisyon, ülke genelinde seri üreticilerdeki bandrol fireleri tespit ve imha işlemlerini gerçekleştirmişti. Aynı işleme, seri olmayan üreticiler ve ithalatçı firmalar nezdinde de başlanmıştı. TAPDK yetkilileri, bu işlemlerin periyodik olarak bu yıl ve gelecek yıllarda da yapılacağını ifade etti.
SİGARA KAÇAKÇILIĞININ NEDENLERİ
Sektör temsilcileri, Türkiye’de sigara üzerindeki yüksek vergi yükü ve buna bağlı olarak fiyat artışlarının kaçak sigarayı artırdığını savunuyor.
Sektör, sigara kaçakçılığının nedenleri konusunda şu değerlendirmeyi yapıyor:
“-Sigarada alt segmentin payı yüzde 60-61, orta segmentin payı yüzde 20, üst segmentin payı da yaklaşık yüzde 20.
-Temmuz 2005-Temmuz 2009 döneminde alt segmentteki sigaraların fiyatları yüzde 99 oranında arttı. Fiyattaki artış oranı, orta segmentteki sigaralarda yüzde 62, üst segmentteki sigaralarda ise yaklaşık yüzde 50 oldu.
-Asgari maktu vergi artışı da, en fazla alt segmenti etkiledi. Düşük gelir gruplarının tükettiği alt segment sigaralardakı yüksek fiyat artışı, vatandaşı kaçak sigaraya yöneltti.
-Günümüzde Türkiye’de 7 liraya satılan bir sigara, 3,3 avro civarında. Bu sigaranın satış fiyatı, Suriye’de 1,13 avro, Irak, İran, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da 1 avro civarında. Rusya’da yaklaşık 1 avro. Bulgaristan’da 2-2,5 avro dolayında. Satış fiyatı, sadece Yunanistan’la aynı düzeyde. Bu durumda Türkiye, Yunanistan hariç, komşu ülkeler arasında sigaranın en pahalı olduğu ülke.
-Sadece Kuzey Irak’ta 2 sigara fabrikası bulunuyor. Komşu ülkelerin yanı sıra Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinden de Türkiye’ye kaçak sigara geliyor.”
BAT: BUNLARIN NE KADAR KALİTESİZ OLDUĞU UNUTULMAMALI
BAT Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay, Çin malı sahte “Tekel 2000” sigarasının, sahteciliğin boyutlarını gösteren en somut örneklerden biri olduğunu söyledi.
Tekel sigara işletmelerinin BAT tarafından satın alınmasından sonra piyasada Çin’de üretilen sahte “Tekel 2000” sigarası ele geçirdiklerini kaydeden Turagay, “Tekel 2000’de önceden ortaya çıkardığımız bu olay üzerine BAT olarak gerekli önlemleri aldık. Ancak Çin malı Tekel 2000 sigarası, sahteciliğin boyutlarının ve nasıl bir tehdit oluşturduğunun en somut örneklerinden biridir. Her şeyin sahtesinin yapılabileceğini de göstermektedir” diye konuştu.
Sahte sigaraların kalitesiz tütün içerdiğine de dikkat çeken Turagay, “Her şeyin sahtesi yapılabilir ama bunların ne kadar kalitesiz olduğu da unutulmamalı” dedi.
Turagay, AA’ya sahte Tekel 2000 sigarası konusunda “Görüntü olarak bizim Tekel 2000’in aynısı. Sahte olduğunu da ğ, ı ve i harflerinin yanlış yazılmasından anladık” açıklamasında bulunmuştu.