Ekonomi Göbeklitepe turizmi ezberleri bozacak

Göbeklitepe turizmi ezberleri bozacak

26.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’u ‘Göbekliktepe Yılı’ ilan ettiklerini açıkladı. Arkeolojide ‘ezber bozan’ Göbeklitepe, 2019’da tüm ihtişamıyla misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor

Göbeklitepe turizmi ezberleri bozacak

Yerli ve yabancı turist sayısında yılı rekorlarla geçiren Türkiye, turizm gelirini artırmak için ‘kültür’ turizmi hamlesini hızlı başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, “Turizmde 2019 yılını (Şanlıurfa) ‘Göbeklitepe Yılı’ olarak ilan ediyoruz” diyerek, bu anlamda önemli bir çalışma başlatılacağının işaretini verdi.

Haberin Devamı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Göbeklitepe, dünyanın ilk tapınağı olarak biliniyor. Bölge turizminin son yıllardaki en önemli değeri olan Göbeklitepe için dünyanın pek çok noktasından ziyaretçi akını yaşanıyor. Aynı zamanda kazıların devam ettiği bölgede, yeni tapınak alanlarının da gün yüzüne çıkarılması bekleniyor.

‘Stratejik adım’

Türkiye, turizmde son iki yıldır yeni bir strateji izliyor. Önceki yıl, ‘Troya yılı’ hamlesiyle öne çıkan Türk turizmi, 2019’da ‘Göbeklitepe’ ile adından sıkça söz ettirecek.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Göbeklitepe’yi ‘tarihte ezberleri bozan bir değer’ olarak niteledi. Ayık, “Temalı tanıtım yılları, turizmi alışılmışın dışına çıkarıyor ve Türkiye bu anlamda pek çok değere sahip. 2019’daki taleplerde rakamlar zaten sahil ve resort bölgeleri için çok umut verici. Bu talebi, Şanlıurfa, Mardin, Van, Gaziantep, Hatay, Adana gibi, bunun dışında Karadeniz bölgesi, Kars, Pamukkale gibi farklı noktalardaki değerlerimizle ortaya çıkarırsak büyük bir adım daha atmış oluruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

1 milyon konaklama

Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban ise, ören yerinin Dünya Miras Listesi’ne alınması sayesinde bölgede bu yıl turizmde ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Çoban, “Hem Şanlıurfa, hem de bölgemiz için mutlu ve umut verici bir gelişme. Biz turizmciler olarak çok heyecanlıyız. 2018 yılı turizm anlamında çok iyi geçti. Konaklama anlamında 1 milyona ulaştık, günübirlik ziyaret anlamında ise 4 milyonu aştık. 2019’un ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle Şanlıurfa, turizmde altın yılı yaşayacaktır. Bu anlamda yoğun bir çalışma yürütülmesi gerekiyor” dedi.

12 bin yıl öncesine gidiyor

Mısır piramitlerinden daha eskiye giden, 12 bin yıllık tarih Göbeklitepe’nin ilk işareti, 1960’larda tarlasında bulduğu oymalı taşı müzeye götüren bir çiftçi tarafından verildi. Alman arkeolog Klaus Schmidt, alanın bugünkü haline kavuşmasında büyük emek verdi.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ören yerindeki kazılar 50 yılı aşkın süredir devam ediyor. Kazılarda, Neolitik döneme ait, boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu. 8 ila 30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli, dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Haberin Devamı

Göbeklitepe turizmi ezberleri bozacak

‘Turist eşit dağılacak’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise, 2019’un Türkiye turizmi için büyük gelişmelerin yaşanacağını bir yıl olacağını belirtirken, gelen rezervasyonların da bunu gösterdiğini söyledi. 2019’un Göbeklitepe yılı ilan edilmesiyle bölge için ciddi bir farkındalık oluşacağını kaydeden Bağlıkaya, “Çok isabetli bir seçim. Bütün dünyanın ilgisinde bir mirastan bahsediyoruz.

Bölgenin turizmi ve ekonomik anlamda kalkınmasını sağlayacak bir gelişim alanı da açacaktır. Karşılıklı çalışmalarla bölgenin yeniden tanınması, tüm eksiklerin; uçak seferlerinden tutun da her türlü alt yapı yatırımlarına kadar tamamlanmasını sağlayacak. Bölge, genel anlamda Türkiye’nin turizm girdileri anlamında da çok önemli.
Aynı zamanda ülkeye gelen turistin yoğun bir şekilde tercih ettiği şehirler var. Bunların da homojen dağılımı açısından getirileri olacak” dedi.

Haberin Devamı

Göbeklitepe turizmi ezberleri bozacak

Bakan da paylaştı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ardından sosyal medya hesabı üzerinden kısa bir video yayınladı. Ersoy, videonun altına, “Tarihin sıfır noktası ve arkeolojik bir hazine olan UNESCO dünya mirasımız, dünyanın en eski, en büyük ibadet yeri. Göbeklitepe, 2019 yılında ülkemizin cazibe merkezi ve markası olacak” dedi.