Ekonomi Hali Arazi Ne Demek? Hali Arazi Kime Aittir, Kiralanabilir Mi?

Hali Arazi Ne Demek? Hali Arazi Kime Aittir, Kiralanabilir Mi?

01.04.2021 - 03:41 | Son Güncellenme:

Hali arazi sözcüğü son zamanlarda sıklıkla duyulan bir kavramdır. Hali arazi sözcüğüne televizyonlarda, dergi ve kitaplarda rastlamak mümkündür. Sosyal medya kullanımının artması ile birlikte değişik sosyal platformlarında da hali arazi ifadesine denk gelmek olanaklıdır. Bu sebeplerle "hali arazi" ifadesinin ne anlama geldiği, neyi anlattığı pek merak konusu olmaktadır. Hali arazi ne demek? Hali arazi ne demek? Hali arazi kime aittir, kiralanabilir mi? İşte sizler için hali arazi hakkında bilgileri derledik.

Hali Arazi Ne Demek Hali Arazi Kime Aittir, Kiralanabilir Mi


Hali arazi esasında bir terim olup sahipsiz, boş araziyi ifade etmektedir.

Hali Arazi Ne Demek?

Hali arazi tabiri sahipsiz ve boşa araziler için kullanılmaktadır. Yani içinde ağaç, ekin, ev ya da benzeri hiçbir şey olmayan arazilere hali arazi denilmektedir.

Hali Arazi Kime Aittir, Kiralanabilir mi?

Sahibi bulunmayan, boş araziler hali arazi olarak tanımlanmaktadır. Hali araziler yasa gereği hazineye aittir. Hali arazi konusu mevzuatta yer almaktadır. 208 Nolu "Milli Emlak Genel Tebliği" ile belirlenmiş esaslara göre "hali arazi" nin şartları da sayılmıştır.

Türkiye'de "hali arazi" daha doğrusu orman vasfını kaybetmiş hazineye ait arazilere 2B arazi adı verilmektedir. Bu arazilerin satışı için vatandaşlar başvuru yapabilmektedirler. Bu arazilerin satışı için ise aşağıdaki şu yerlere başvurulabilir:

Haberin Devamı

Ziraat Bankası

İnternet üzerinden

Mal Müdürlükleri

Defterdarlıklar

Hazine arazilerinin kiralanması mümkündür. Bunun için yasal düzenlemede yer alan şartlara bakılmaktadır. Bu alanda çıkan ve Resmi Gazete' de yer alan tebliğleri takip etmek gerekmektedir. Genellikle kiralama için aranan şartlar şöyledir:

Kişinin çiftçi olması gerekir.

Söz konusu kiralanan arazinin bulunduğu yerde en az 3 yıldır ikamet ediyor olmalıdır.

Kiralama süresi 10 yıldır.

Çiftçinin mutlaka kiraladığı arazide bağ, bahçe ya da ağaç dikmesi gerekmektedir.

Son çıkan tebliğ de ise kiralanan arazinin kira süresinin 10 yıla kadar tekrar uzatılabileceği düzenlemesi yer almaktadır.