01.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Hollanda merkezli bir firma olan Energy Floors’un kurucuları, dans kulüplerinin birer enerji kaynağına dönüştürülebileceği fikrinden yola çıkarak, “Sürdürülebilir Dans Pisti” adını verdikleri bir sistem geliştirmiş. Şirket, bu yolla dans edenlerin yarattığı kinetik enerji yani hareket enerjisini, elektriğe dönüştürerek mekanları “çevreci” hale getirmeyi hedefliyor.
Neden olmasın?
İlk kez bu modeli, 2008 yılında Rotterdam’daki bir gece kulübünde denediklerini anlatan Energy Floors CEO’su Michel Smit, “Öncelikle ‘gece kulüpleri nasıl daha verimli yerler haline gelebilir?’ düşüncesinden hareket ettik. Ardından da ‘Neden insanların enerjilerini kullanmıyoruz ki?’ sorusuna yanıt aradık” diyor. Bundan sonra da iş, “enerji üreten zeminler”in geliştirilmesine kalmış.
Dans pistine çıkıp da, çılgınca dans etmeye başlayanlar, bu zemine her bastıklarında bir basınç oluşturup, içindeki küçük parçaları harekete geçiriyor. Bu hareket, bir jeneratör gibi hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor. Her bir platform, yaklaşık 35 watt enerji üretebiliyor. Böylece, insanlar çılgınca dans ederken yarattıkları kinetik enerji de gece kulübünün ışıklarına güç veriyor. Böylece mekan, dışarıdan daha az elektrik kaynağına ihtiyaç duyuyor.
2012’de İspanya’daki bir gece kulübünde yapılan denemede üretilen enerjinin, saatte bir kilowatt saati bulduğu belirtilirken, söz konusu enerjinin 7 saat boyunca bir televizyonu çalıştırmaya ya da 285 cep telefonunu bir saat şarj etmeye yetebileceğine dikkat çekiliyor.
Firma, bunun bir benzerini futbol stadyumları için de geliştirmiş.