Ekonomi İhracat rekoru 9’da 9’u buldu

İhracat rekoru 9’da 9’u buldu

05.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eylül ayı ihracatı 22.6 milyar dolarla rekor kırdı. Ticaret Bakanı Muş, “2022’nin ilk dokuz ayının tamamında en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık” dedi.

İhracat rekoru 9’da 9’u buldu

TRABZON DHA - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 artışla 22.6 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamı. Böylelikle, 2022 yılının ilk dokuz ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık” dedi.
Trabzon’da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katılan Mehmet Muş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk dokuz ayında da devam ettirmiştir. Geride bıraktığımız eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 artışla 22.6 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamıdır. Böylelikle, 2022 yılının ilk dokuz ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık.

2022 yılı Ocak - Eylül dönemi ihracatımız ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış ile 188.2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü bir performans göstermiştir. Eylül ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 26 artışla 55.6 milyar dolara yükselmiştir. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız 33 milyar dolar olmuştur. Ocak - Eylül dönemi ithalatımızın yaklaşık üçte biri enerji ithalatından kaynaklanmıştır.”

Haberin Devamı

Kimyevi madde birinci

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise, küresel ekonomideki olumsuz iklime rağmen Türk ihracatçısının eylül ayında da başarılı bir performans ortaya koyduğunu vurguladı. Gültepe, şunları söyledi:

“22.6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek eylül ayı performansını gerçekleştirmiş olduk. İhracatımız 9 ayda 188 milyar doları, 12 ayda ise 252 milyar doları aştı. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Geçen ay 15 sektörümüz ihracatını artırırken kimyevi maddeler küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle ilk sıradaki yerini korudu. 2.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kimyevi maddeleri, 2.7 milyar dolarla otomotiv, 1.9 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1.7 milyar dolarla çelik, 1.3 milyar dolarla elektrik elektronik sektörü takip etti. Eylülde hububat, makine ve yaş meyve sebze mamulleri sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi.”

İhracat rekoru 9’da 9’u buldu

Almanya ilk sırada, birim değer artışta

Mustafa Gültepe, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkenin Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandığını bildirdi. Eylülde Suudi Arabistan’a yüzde 221, Lübnan’a yüzde 102 ve İsviçre’ye yüzde 71’lik ihracat artışları kaydettiklerini anlatan Gültepe, 220 ülkeden 131’inde ihracatı artırdıklarına dikkat çekti. Gültepe, “Kilogram başına birim ihracat değerimiz geçen yılın eylül ayına göre yüzde 22 artışla 1.62 dolara yükseldi” dedi.