Ekonomi İŞTE TAMİNCE’NİN YENİ ORTAĞI

İŞTE TAMİNCE’NİN YENİ ORTAĞI

01.10.2010 - 00:38 | Son Güncellenme:

Rixos’un sahibi Fettah Tamince yeni ortağını Libya’da buldu. Müteahhit Burak Başlılar, Bodrum’da birkaç koya yayılacak dev bir kompleks yapacaklarını açıkladı

İŞTE TAMİNCE’NİN YENİ ORTAĞI

Kamuoyunda ismi pek bilinmeyen genç bir işadamı, iddialı projelerle Türkiye’nin gündemine oturmaya hazırlanıyor. Son 16 yıldır Libya’da müteahhitlik yapan 40 yaşındaki Burak Başlılar, ses getirmesi beklenen iki büyük ortaklıkla Türkiye’ye döndü. System İnşaat’ın sahibi Başlılar’ın yeni ortakları kamuoyunun yakından tanıdığı sürpriz isimler: Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince ve 2008 Ankara vergi rekortmeni Türkerler Grubu Başkanı Kazım Türkerler.
Dubai’de önceki gece dağıtılan prestijli ‘Ortadoğu Mimarlık Ödülleri’ (Middle East Architect Awards) töreninde, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen ve System İnşaat tarafından yapılan Libya’daki Trablus Kongre Merkezi, çok önemli iki derece aldı.
Ortadoğu’nun en iyi kültür binası seçilen merkez, dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’nın ardından Ortadoğu’nun en iyi ikinci binası da ilan edildi. Trablus Kongre Merkezi’nin altından ilginç bir işadamı portresi çıktı.

Libya’da tanıştılar
Burak Başlılar; Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya’nın kurduğu STFA bünyesinde 1996’da emniyet mühendisi olarak girdiği Libya’da, 2004’ten itibaren çok önemli işler alan bir müteahhit haline geldi. Önce Libya’daki öncü Türk müteahhitlerden Yaşar Özkan’la birlikte işler yapan Başlılar, sonra STFA’da tanıştığı Erkan Özmen ile System İnşaat’ı kurdu.
Başlılar, “Başka şirketlerin almaya cesaret edemediği işleri alarak ve kısa sürede kaliteli biçimde tamamlayarak bugüne geldik. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Sayif Bey’in büyük desteği ile kongre merkezini rekor bir süre olan 8 ayda bitirdik. Projemizin yanında Fettah Tamince de Rixos Oteli’ni yaptı. Orada tanıştık ve dost olduk” dedi.
Başlılar, Tamince ile ortak olarak bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirilecek olan en büyük turizm projesine başlayacaklarını açıkladı. “Dünya çapında” olacağı belirtilen yeni turizm kompleksi, Bodrum’da birkaç koya yayılacak. Dev projede en az 3 otel, yat limanları ve rezidansların yer alacağı belirtiliyor. Hemen hemen tüm izinleri alınan projeye birkaç ay içinde start verilecek. Başlılar, “Fettah Bey tanıdığım en düzgün işadamlarından. Türk turizmine çok büyük katkısı oldu. Birlikte başka projelere girmeyi de umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ragıp Paşa Köşkü’nü aldı
Artık işlerinin önemli kısmını Türkiye’ye taşımaya hazırlanan Burak Başlılar’ın bir ayağı da İstanbul’da olacak. Başlılar, yerleşmek üzere Caddebostan kıyısındaki ünlü Ragıp Paşa Köşkü’nü armatör Metin Kalkavan’dan satın aldı. Restorasyon için gerekli izinlerin önemli bölümünü tamamladığını belirten Başlılar, köşkü Tabanlıoğlu Mimarlık’a restore ettireceğini söyledi.

Tuz Gölü ihalesine de girdi
Hopalı işadamı Burak Başlılar, Libya’da halen 1.5 milyar doların üzerinde devam eden işleri bulunduğunu ve şirketinde 3 binin üzerinde kişi çalıştığını belirtti. Başlılar’ın Türkiye’de bulduğu bir diğer ortak ise inşaat ve enerji yatırımlarıyla tanınan Ankaralı işadamı Kazım Türkerler.
Kısa süre önce Suudi Arabistan’da Türkerler ile ortak olarak 330 milyon dolarlık 31 mahkeme binası inşa ihalesini kazandıklarını belirten Başlılar, hedeflerinin bölgede orta vadede 1.5 - 2 milyar dolarlık iş almak olduğunu dile getirdi. Türkerler’le birlikte Türkmenistan pazarına da gireceklerini vurgulayan Başlılar, “Türkiye’de ise Botaş’ın Tuz Gölü altında inşe edilecek doğalgaz depolama tesisi ihalesine Türkerler ile girdik. 1 milyarlık bu projede kendimizi şanslı görüyoruz. Şu an ihalede ismimiz geçmese de, ihale kazanılırsa ortaklık başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Orhan Pamuk randevu istedi
Mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, kendisi de bir süre mimarlık eğitimi gören Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un, birkaç ay önce eşi Murat Tabanlıoğlu’ndan randevu alarak Teşvikiye’deki evlerine gelmek istediğini anlattı. Pamuk, Tabanlıoğlu çiftinin penceresinden Nişantaşı’na bakarak kitabında kullanacağı farklı bir açı yakalamak istediğini belirtmiş. Ancak beklenen randevu henüz gerçekleşmemiş.


Multi’yle ofis yapıyor
Bugüne kadar 8 ayrı şehirde 2.1 milyar euro’luk yatırımla Forum Alışveriş Merkezi’ni açan Multi, ilk kez ofis inşa ediyor. Bakırköy’de yer alan Marmara Forum içinde yer alacak Garden Office’in mimari projesi Tabanlıoğlu’na ait. 30 bin metrekarelik ofisin yüzde 60’ının kiralandığını söyleyen Multi CEO’su Hulusi Bengü metrekare fiyatlarının Levent’e göre yüzde 50, Maslak’a göre yüzde 25 daha ucuz olduğunu ve 15 euro seviyelerinde gerçekleşeceğini dile getirdi.