Ekonomi Kapalı kapılar ardında yapay zeka buluşması

Kapalı kapılar ardında yapay zeka buluşması

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Teknolojinin ‘ağır topları’ ABD Kongresi’nde yapay zekayı tartıştı. Kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantıda 60’tan fazla senatör, yaklaşık iki düzine teknoloji yöneticisi yapay zekânın denetiminde hükümetin rolü olup olmaması konusunda farklı görüşler öne sürdü.

Kapalı kapılar ardında yapay zeka buluşması

Teknoloji sektörünün en büyük isimleri önceki gün ABD Kongre Binası’nda bir araya gelerek yapay zekanın yükselişini ve nasıl düzenlenmesi gerektiğini tartıştı. Yapay zeka güvenlik forumu’ olarak adlandırılan toplantıya Tesla ve SpaceX’in patronu Elon Musk, Meta’dan Mark Zuckerberg, Microsoft’un eski başkanı Bill Gates ve Alphabet’ten Sundar Pichai’nin yanı sıra OpenAI’ın kurucusu Sam Altman da katıldı. New York Times ABD’li politikacıların yapay zekanın düzenlenmesi konusunda yoğun bir hafta geçirdiğini bu toplantıdan bir gün önce, Senato’nun Yargı Komitesi’nin yapay zeka mevzuatı hakkında bir oturum düzenlediğini aktardı.

Haberin Devamı

Kapalı kapılar ardında yapay zeka buluşması

MEDENİYET RİSKİ

Toplantıyı ‘tarihi’ olarak nitelendiren Senato’nun çoğunluk lideri Demokrat Senatör Chuck Schumer, katılımcıların düzenleme fikrini kabaca onayladıklarını ancak bu tür kuralların neye benzeyeceği konusunda çok az fikir birliği olduğunu söyledi. Musk, toplantıda, denetimsiz yapay zeka teknolojisinin topluma karşı “medeniyet riski” teşkil ettiği uyarısında bulundu. Musk, yapay zekayı düzenlemede yapılacak yanlışlar “ağır” sonuçlar yaratacağı için değişikliklere “tepki vermekten ziyade proaktif olunması gerektiğini” söyledi. Musk’ın, sektördeki gelişmeleri denetlemek için devlete bağlı bir yapay zeka kurumu açılması çağrısında bulunduğu da bildirildi.

Zuckerberg ise toplantıda yapay zekayla ilgili belirleyici iki meselenin “güvenlik ve erişim” olduğunu ve ABD Kongresi’nin “yapay zekayı inovasyonu ve güvenlik önlemlerini destekleme amacıyla kullanması gerektiğini” belirtti.

Haberin Devamı

Zuckerberg, “Yeni teknolojiler genelde yeni zorluklar getirir ve ürünlerin sorumlu biçimde üretilip dağıtılmasını sağlamak şirketlerin görevi” dedi. Facebook’un kurucusu yapay zekanın potansiyel risklerini en aza indirirken, bir yandan da potansiyel faydalarını en üst düzeye çıkarmak adına yasa yapıcıları, akademisyenleri, sivil toplumu ve sektörü birlikte çalışmaya çağırdı. Bill Gates ise bu teknolojinin açlıkla mücadele için kullanılabileceğini savundu.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantı üretken yapay zekâ teknolojisindeki hızlı ilerlemelerden fayda sağlayacak kişilerin görüşlerine ağırlık verdiği için eleştirilere maruz kaldı. Fight for the Future’ın genel müdürü Caitlin Seeley George, “Odadaki insanların yarısı, zayıf yapay zeka düzenlemelerinden kâr edecek sektörleri temsil ediyor” eleştirisi yaptı. Toplantıya katılan teknoloji milyarderlerinin toplam serveti 550 milyar doları buluyor.