Ekonomi Karadeniz gazında sona doğru! CNN Türk ekibi tek tek görüntüledi

Karadeniz gazında sona doğru! CNN Türk ekibi tek tek görüntüledi

13.11.2022 - 12:57 | Son Güncellenme:

CNN TÜRK Zonguldak açıklarındaki Yavuz Sondaj Gemisi’ne girmiş ve Karadeniz'den çıkarılacak ve aylar sonra evlere verilecek o doğal gazı görüntülemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı açıklamada "Karadeniz doğalgazını ülkemiz sistemine bağlayacak çalışmaları hızlandırdık. Yerli gazın da sürece dahil olmasıyla Türkiye, gazın gazla rekabet ettiği, bölgesinde referans fiyat oluşumun sağlandığı bir ülke haline dönüşüyor" demişti. İşte son durum...

Karadeniz gazında sona yaklaşılıyor. Filyos limanından Sakarya gaz sahasındaki alanda boruların döşenme işlemi tamamlandıktan sonra gaz sisteme verilecek. Böylelikle tüm Türkiye, Karadeniz gazına kavuşacak.

Haberin Devamı

Dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak ile başlayan bu süreç Türkiye'yi enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltacak.

Türkiye bulunan 540 milyar metreküplük doğalgazı 2023 yılında, yani aylar sonra, kullanmaya başlayacak. Türkiye'nin on yıllık doğal gaz ihtiyacı karşılanmış olacak.

SON DURUMU ERDOĞAN PAYLAŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kastamonu'nun "Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu ilçelerine Doğal Gaz Verme Töreni"ne Üsküdar'daki Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'ndeki çalışmalar yüzde 80 oranında, deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru serimi işi yüzde 97 oranında tamamlandı. Deniz tabanının 2 bin 200 metre altında adeta enerji üssü kuruyoruz. Önümüzdeki sene bu gazı kullanmaya başlayacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Karadeniz gazında sona doğru CNN Türk ekibi tek tek görüntüledi

Erdoğan, "Yerli kaynaklarımızı da devreye alma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Arayışlarımızın sonunda Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahasında önemli keşif yaptık. Karadeniz doğalgazını ülkemiz sistemine bağlayacak çalışmaları hızlandırdık. Sakarya Gaz Sahası'ndaki 10 kuyudan 9'unun sondajı bitti.

Denizdeki gazı üretim haznesine iletecek 10 kuyu başı vanasından 5'i yerine yerleştirildi. Hala 3 sondaj gemisi, 9 adet ana inşaat ve montaj gemisi iş yüküne göre sayıları 20-30 arasında değişen destek gemisi sahada çalışıyor. Kara ve denizde yaklaşık 7 bin işçi faaliyet gösteriyor. Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'ndeki çalışmalar yüzde 80 oranında, deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru serimi işi yüzde 97 oranında tamamlandı.

Deniz tabanının 2 bin 200 metre altında adeta enerji üssü kuruyoruz. Önümüzdeki sene bu gazı kullanmaya başlayacağız" diye konuştu.

CNN TÜRK EKİBİ YAVUZ SONDAJ GEMİSİNDE

CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk, Halil Kahraman ve Ahmet Polat Yavuz Temmuz ayında Sondaj Gemisi’nde bir gün geçirmişti.

Her sabah ve akşam mühendisler mutlaka toplantı yapıyor. Gemide 206 personel var, bir ay çalışıp bir ay izin yapıyorlar. İşleri zor ama hepsi gururlu. Güvenlik de üst seviyede. Deniz ve Hava Kuvvetleri tarafından anbean takipteler. Gemide spor salonu da sosyal alanlar da var. Mühendisler için her şey düşünülmüş. 8 katlı bir gemi. Asansör de var burada. Mühendisler bu asansörleri kullanıp katlara ulaşıyorlar.

Haberin Devamı

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, şu bilgileri paylaştı:

"Önce denizin altı incelendi, araştırıldı, keşfedildi sonra müjde olarak açıklandı. Onlarca mühendis Türkiye’nin sondaj gemilerinde harıl harıl çalışıyor, doğal gazı çıkarmak için uğraşıyor. Biz de Yavuz sondaj gemisine inip bir gece geçireceğiz.

1,5 saatin ardından Yavuz gemisine iniyoruz. Bu gemilerde hataya yer yok. İndiğimizde gözümüze itfaiyeciler çarpıyor. Helikopterde olağanüstü bir durum olursa hemen müdahale edebilmek için. En ufak bir hata geminin patlamasına neden olabilir çünkü altı gaz yüklü. Gemi o kadar büyük ki bir yerden bir yere geçmek o kadar kolay olmuyor. Yavuz Sondaj gemisi 230 metre uzunluğunda ve 8 katlı.

Karadeniz gazında sona doğru CNN Türk ekibi tek tek görüntüledi

İŞTE TÜRKİYE'NİN BEKLEDİĞİ O DOĞAL GAZ!

Türkiye artık Karadeniz’deki gazı çıkarma faaliyetlerinin sonuna geliyor. Yavuz Sondaj gemisi de bu gazı çıkarmaya başladı.

Haberin Devamı

Her geminin ayrı bir görevi var. Bu gemi artık gazı çıkarma ev yakma işlemini yapıyor. Yani son vuruş bu geminin.

Karadeniz gazında sona doğru CNN Türk ekibi tek tek görüntüledi
CNN TÜRK görüntüledi Aylar sonra kullanılmaya başlanacak... İşte Karadenizden çıkartılan doğal gaz Hava karardığında gazın yakıldığı yeri görmek istiyoruz. Ateşe karşı korumalı kıyafetlerle geçiyoruz. Gazın ateşlendiği noktadayız. Çok tarihi anları ekrana getiriyoruz. Denizin derinliklerinden çıkarılan o gazın ateşlendiğini görüyorsunuz. Yaklaşık 1 yıl sonra Türkiye bu gazı kullanacak.

Karadeniz gazında sona doğru CNN Türk ekibi tek tek görüntüledi

Kuyu Tamamlama Mühendisi İsmail Şahin Yılmaz da şu bilgileri paylaştı:

Milli projede olmak büyük bir gurur. İnanılmaz gurur verici. Sakarya Gaz Sahası’nın gazı burada yanıyor ve 2023 yılının ilk çeyreğinde de bu gaz karada olacak. Şu an bu ateş yanıyorsa biz gazı karaya götüreceğiz demektir. Artık son aşamaya gelindi denilebilir. Bundan sonra 1-2 aşama daha var. Fatih Sondaj Gemisi sondaj operasyonlarına devam ediyor. Kanuni Sondaj Gemisi de gazın bu halde yakılabilmesi için adımları gerçekleştiriyor. Hepsinin ayrı ayrı görevleri var.

Haberin Devamı

Karadeniz gazında sona doğru CNN Türk ekibi tek tek görüntüledi

Şu an temizlik aşaması devam ediyor. Kuyudaki sıvıyı temizliyoruz. Sıvıyla birlikte gaz da geliyor. Yanıcı gaz olduğu için olduğu gibi bunu atmosfere bırakamıyoruz. Yanarak tehlikesini gideriyoruz. Kesinlikle insanın tüylerini diken diken ediyor.

Gemi Güvenli Zabiti Semih Kaynaş da şu bilgileri verdi:

Halkımız müsterih olsun. Biz buradayız, görevimizin başındayız. Gördüğünüz gibi Karadeniz gazı burada yanıyor.

Sondaj ve Kuyu Tamamlama Mühendisi Necip Bektaş da şöyle konuştu: Yerli ve milli bir projemizin içinde yer almaktan büyük zevk ve mutluluk hissediyorum. Orada yanan ateş içimizi ısıttı. İnşallah en kısa sürede karaya ulaştıracağız.

Yazarlar