EkonomiKısa kısa ...

Kısa kısa ...

06.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa kısa ...

Kısa kısa ...

MALİYE Bakanlığı, emlak vergisi beyannameleri aracılığıyla da kira geliri elde eden ev ve işyeri sahiplerini yakın takibe alıyor. Maliye Bakanlığı'nın önceki günkü Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre emlak vergisi mükellefleri, bina, arsa ve araziler için Mart, Nisan ve Mayıs aylarında belediyelere yapacakları genel beyan sırasında, hazırlanan "Emlak Vergisi Beyannamesi Ek Formu"nu da doldurup verecekler. Belediyeler, beyannameleriyle birlikte verilecek ek formları hemen Maliye'ye iletecekler. Formlar Vergi İstihbarat Merkezi'ne işlenecek, beyanname sahiplerinden vergi numarası olmayanlara, bu işleme sırasında numara da verilecek.
Maliye, formların işlenmesinin ardından bu defa çapraz denetim başlatacak. Çapraz denetim sırasında, emlak vergisi beyanında birden fazla evi ya da işyeri gözüktüğü halde, beyanda bulunmayan ve vergi ödemeyen mükellefler tek tek belirlenecek. Maliye Bakanlığı, bu mükellefler için hem vergi kaçırma cezası uygulayacak hem de beyan edilmeyen kira gelirini gecikme zammı ile tahsil edecek. (aa)

VERGİ numarası uygulaması, sahte vergi numarası olaylarını ortaya çıkarttı. Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, başta Ankara ve Gebze olmak üzere çeşitli merkezlerde vergi numarası almak için vergi dairelerine giden mükellefler, kendileri adına daha önce vergi numarası tahsisinde bulunulduğunu öğrendiler. Bu mükelleflerin "Biz, daha önce vergi numarası almadık" şeklinde itirazları üzerine, vergi numarasında da sahtekarlık yapıldığı ortaya çıktı.
Verilen bilgiye göre, vergi numarası uygulamasının başladığı dönemde bazı kişiler, çalıntı ya da kayıp nüfus cüzdanları aracılığıyla vergi dairesine giderek vergi numarası aldı. Bu kişiler, sahte kimliklerle vergi mükellefi olduktan sonra, sahte fatura basarak, bunları piyasaya sürdü. Yetkililer, vergi numarası uygulamasının yaygınlaşmasına paralel, daha önce başvurulan diğer numara sahtekarlığı olaylarının da ortaya çıkarılacağını belirttiler. (aa)

TÜRKİYE Tekstil Sanayicileri İşverenleri Sendikası (TTSİS) Başkanı Halit Narin, tekstil, özellikle de konfeksiyon sektöründeki istihdamın yüzde 65 - 70'inin kayıtdışı olduğunu söyledi. Narin, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde de kayıtdışı istihdamın yüksekliğine dikkat çekerek, "Türkiye'nin ihracatı yaklaşık 30 milyar dolar. Ancak, kayıtlı istihdam ile yapılan üretimin tutarı 12 milyar dolar. Bu müesseselerin tespit edilmemesi mümkün değil" dedi.
İstihdamın kayıt altına alınması için, öncelikle zorunlu tasarruf uygulamasının kaldırılması gerektiği belirten Narin, şöyle devam etti: "Zorunlu tasarrufu işçi ve işveren ödüyor. Bu yükü azaltmazsanız, kayıtsız çalışanları kayda aldıramazsınız. Ayrıca, SSK'da çalışan insanları dışarı çıkarıp, işyerlerini kontrol ettirip, kayıtsız çalışanları kayda aldıracaksınız". Narin, ihracatta ve kredide insanların çalıştırdığı işçi adedinin ve üretim miktarının kriter olması gerektiğini de belirtti.


KEŞFETYENİ
Kafa karıştıran sözler! Paylaşımını dakikalar içinde sildi
Kafa karıştıran sözler! Paylaşımını dakikalar içinde sildi

Cadde | 17.05.2025 - 09:08

Almeda, Instagram'dan paylaştığı kafa karıştıran hikayesini dakikalar içinde sildi.

Yazarlar