20.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
BÖHLER Avusturya lisansı ile 35 yıl önce üretime başlayan Gedik Kaynak, şimdi Böhler'e kendi markasını taşıyan cihazları satıyor. Avrupa Kaynak Birliği (EWA) üyeliğine Böhler Türk alınırken, Böhler Avusturya'nın üyeliği uygun bulunmadı.
Gedik Holding'in kurucusu Halil Kaya Gedik'den yönetimi devralan iki kardeş Hakkı Gedik ve Hülya Gedik Sadıklar, bu ilginç gelişmenin mimarları... Gedik Kaynak'ın yönetimini üstlenen Hakkı Gedik, 1963 yılında Böhler Avusturya lisansı ile kaynak elektrodu üretime başladıklarını, yıllar içinde işi nasıl öğrenip geliştirdiklerini şöyle anlattı:
"Böhler'den 35 yıl önce teknoloji aldık. Zaman içinde işi öğrenip kendimiz teknoloji üretmeye başladık. GeKa adı altında kendi markamızla mamül geliştirdik. Demir tel dışında bugün ileri teknoloji ürünü olan alüminyum, bakır, titanyum, seramik teller de üretiyoruz. Kaynak makinalarımız dünya piyasalarında yer edindi. GeKa'yı bir dünya markası yapmaya çalışıyoruz. Tıbbi protezlerde, uçak ve otomobil yan sanayiinde, gece görme dürbünlerinde, silahta kullanılan hassas dökümler yapıyoruz. 13 milyon dolarlık kapasite artırma ve teknoloji yenileme yatırımı içindeyiz. Artık durmak yok."
Gedik Kaynak, Türkiye'de üretilen F -16 uçaklarına da alüminyum elektrodlar veriyor. F -16 uçaklarının "sıfır hata" ile üretilmesi için sıfır hatalı malzemeler kullanılması gerekiyor. Uçağın gövdesini oluşturan parçaların elektrodlar ile birleştirildiğini belirten Hakkı Gedik, diğer parçalar ile F -16 sevk sisteminde kullanılan mekanik parçalar için özel yöntemler ile hazırlanmış kaynaklar hazırladıklarını söyledi.
GeKa marka elektrod ve telleri, ABD, Singapur, BAE, Rusya, Brezilya Güney Afrika dahil 33 ülkeye ihraç eden Gedik Kaynak, Avrupa Kaynak Birliği'ne de girmeyi başaran tek AB dışı firma konumunda. Hakkı Gedik, "Avrupa ülkelerine ihracat bizim için hayalken, şimdi bütün dünya ülkelerine ihracat yapabiliyoruz. Bu gelişim bizi Birliğe başvurma cesareti verdi. Avrupa'da bu alanda 100'e yakın şirket varken, bizimle birlikte sadece 20 firma birlik üyesi olmaya hak kazandı. Bize lisans veren Böhler Avusturya bile Birlik üyesi değil" dedi.
Hakkı Gedik, Gümrük Birliği'nin sanayici -ihracatçıları teşvik edici değil, köstekleyici düzenlemeler içerdiğine dikkat çekerek, kaynak cihazlarının ithalatı sıfır gümrüklü olmasına rağmen, parçaların ithalatında yüzde 6 fon ödediklerini söyledi.