Ekonomi Orman yangınlarıyla teknolojik mücadele

Orman yangınlarıyla teknolojik mücadele

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ormanların neredeyse üçte ikisinin sürekli yangın tehdidi altında olduğu belirtiliyor. Kozalak Yangın, yangın riski yüksek olan ormanlık bölgelerde köy halkına erken uyarı sensörleriyle destek olabilmek amacıyla Good4Trust ile birlikte destek sertifikaları hazırladı.

Orman yangınlarıyla teknolojik mücadele

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kozalak Yangın Kurucusu Batuhan Esirger, “2023 yazında ormanlık alanlarda 4 farklı yangını erken tespit ederek önlenmesine destek olduk, ekim ayı ortasında da, endüstriyel bir kâğıt depolama tesisinde erken tespit ettiğimiz yangın sayesinde 1400 tonun üzerinde atık kâğıdın yanmasına engel olarak 3500 metrik ton karbondioksitin atmosfere salınmasını engelledik. Ağaçlar İçin Giyilebilir Teknoloji ile çevresel verileri anlık olarak izliyoruz, önceden belirlenen veriler belli bir eşik değerine ulaştığında ise otomatik olarak alarm veriyor ve yangının önlenmesine yardımcı oluyoruz. Hazırladığımız destek sertifikaları ile ağaçları ve bölgede yaşayan orman köylüsünü Kozalak’larla koruyacağız. Alanları Türetim Ekonomisi Derneği ile belirleyecek, orman köylüsünün arazi sınırlarına kozalakları yerleştireceğiz ve gerçekleşenleri destekçilere raporlayacağız’’ dedi.

Haberin Devamı

Erken uyarı sensörü

Yangına Dirençli Üretim Modelleri Projesi Yürütücüsü Duru Uslu ise “İklim krizinin etkisiyle her geçen gün artan kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, coğrafyamızı daha fazla etkileyerek yangın tehlikesini artırıyor. Geç kalındığında veya yangının ateşiyle harekete geçildiğinde sonuç ne yazık ki hüsran oluyor. Bu nedenle erken uyarı sensörleri geliştiren Kozalak Yangın ekibi ile yürütmeye başladığımız çalışma üreticiler için çok faydalı olacak” ifadelerini kullandı.