Ekonomi Rekor seviyeden dönen altın ve borsa için yeni tahmin! Piyasadaki geri çekilmenin nedeni belli oldu

Rekor seviyeden dönen altın ve borsa için yeni tahmin! Piyasadaki geri çekilmenin nedeni belli oldu

27.05.2024 - 08:04 | Son Güncellenme:

Geçen haftanın en dikkat çeken yatırım aracı altın ve borsa oldu. 2 piyasada da hafta içi zirve seviyelerin görülmesinin ardından sert kayıplar yaşandı. Peki altın ve borsadaki düşüşün sebebi ne? Dolar/TL’de 30’un altı mümkün mü? Ekonomist Hikmet Baydar, gram altında düşüşün devam edebileceğini belirterek rakam verdi. İşte detaylar...

Rekor seviyeden dönen altın ve borsa için yeni tahmin Piyasadaki geri çekilmenin nedeni belli oldu

Milliyet.com.tr Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçtiğimiz hafta salı günü 11 bin puan seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdıktan sonra haftanın kalanında düşüş gösterdi. Endeks cuma günü 10661 puan seviyelerine kadar indi.  

Haberin Devamı

Geçen hafta rekor seviyeleri gördükten sonra düşüşe geçen bir diğer yatırım aracı ise altın oldu. Ons altın geçen hafta pazartesi günü 2450 dolar seviyesini görürken, gram altın 2540 lira ile önemli bir yükseliş göstermişti. Altın fiyatları bu seviyeleri test ettikten sonra haftayı sert düşüşle kapattı. Peki altın ve borsadaki düşüşün sebebi ne? 

Dolar/TL’de ise 24 Nisan tarihinden bu yana yatay negatif seyir dikkat çekiyor. Kur defalarca 32.20 liranın altına geriledi. Peki dolar/TL’de 30’un altı mümkün mü? 

REKOR SONRASI ALTIN VE BORSADAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ BELLİ OLDU 

Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. Baydar, gram altında düşüşün devam edebileceğini belirterek rakam verdi. 

Haberin Devamı

Ekonomist Hikmet Baydar’ın açıklamaları şu şekilde: “Borsa geçen hafta salı günü zirveyi gördükten sonra perşembe ve cuma günleri satış ağırlıklı seyretti. Haftalık bazda yüzde 0.31 oranında bir değer kazancı var. 

Geçen hafta diğer enstrümanlara göre kıyasladığımızda borsa tek kazandıran yatırım aracı oldu. Dolar/TL yüzde 0.01, euro/TL yüzde 0.13, gram altın yüzde 2.81 oranında değer kaybetti. Bu yatırım araçları içerisinde borsa son iki günü satış ağırlıklı geçirmesine rağmen haftayı artıda kapatmayı başardı. 

ABD’de ekonomik veriler güçlü gelince ABD Merkez Bankası’na (Fed) ilişkin faiz indirimi beklentileri kasım ayına doğru kaymaya başladı. Fed’den sözlü yönlendirmelerde acele edilmeyeceği havası hakim. Yurt dışında özellikle ABD’de borsada satışlar gerçekleşmeye başlamıştı. Bunun sebebi Fed faiz indirimlerinin kasım ayına ertelenmesiydi. Global satış dalgası içeride borsada son iki gün piyasanın gevşemesine yol açtı. 

İçeride herhangi bir sürpriz yok. Merkez Bankası faizleri değiştirmedi, bu zaten beklenen bir şeydi. Makroihtiyati tedbirler çerçevesinde Merkez Bankası bazı ek tedbirlere gideceğini açıkladı. Türkiye cephesinde bir sürpriz yok. Daha çok ABD verilerinden dolayı, faiz indirimi beklentilerinin belirsiz olması ABD borsalarında olduğu gibi bizde de satışa yol açtı. 

Haberin Devamı

BORSADA YENİDEN 11 BİN PUAN MÜMKÜN MÜ? 

Evet, bu hafta çok fazla veri var. Yurt içinde büyüme, reel kesim güven endeksi, imalat sanayii, kapasite kullanım oranı, dış ticaret dengesi ve Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu açıklanacak. Bu verilerde olumsuz bir tablo görmediğimiz taktirde önümüzdeki hafta tekrar yukarıyı test edebiliriz. Teknik göstergelerde henüz aşağı sinyalleri yok. Şimdilik yukarı denemelere ‘devam’ diyebiliriz. Önümüzdeki günlerde tekrar zirve test edilebilir. 

BORSA İÇİN RAKAM VERİLDİ! BU SEVİYEYE KADAR YÜKSELEBİLİR 

Yabancı girişleri devam ettiği sürece borsaya dolar bazında bakarak yorum yapmak daha doğru olur.  Çarşamba günü 344 dolar seviyeleri denendi. Şu anda dolar bazlı seviye 331 dolarda. Önümüzdeki süreçte tekrar 344 dolar seviyelerini test edebiliriz. Borsada orta vadede yeni bir negatif veri ile karşılaşmazsak 358 dolar seviyelerini görebiliriz. Bu da borsanın yaklaşık olarak 11460 puan seviyesine yükselmesi demektir. 

ALTINDA SERT DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE? 

Haberin Devamı

Daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım açıklamalarda faiz indirimlerinin ötelenmesinin altın fiyatlarını düşürebileceği anlamına geleceğini söylemiştim. Faizler düşürüldüğü zaman altında yükselişi öngörmüştük. Ons altın aşağı sinyalleri verdiğinden burada kritik seviye 2350 dolardır. Bu seviyenin üzerinde tutunamadığı taktirde tekrar 2288 dolar seviyelerine kadar düşebilir. 

‘2 HAFTA İÇİNDE 2288 DOLARI GÖREBİLİR’ 

Faiz indirimlerinin kasım ayına ötelenmesi altın ve borsa için bir tehdittir. Ons altın 2350 dolar seviyelerinin üzerinde tutunabilirse tekrar yukarı yönlü seviyeleri görebiliriz. Şu an için ons altında orta vadeli göstergelerin yönü aşağı çevirmesi nedeniyle yeni bir olumlu haber gelmezse önümüzdeki 2 hafta içerisinde 2288 dolar seviyelerine kadar gerileme görebiliriz. 

‘GRAM ALTIN 2360 LİRAYA KADAR GERİLEYEBİLİR’ 

Orta vadeli göstergeler aşağı sinyalleri verdiği için düşüş ihtimali daha fazladır. Önümüzdeki günlerde dolar/TL’nin de aşağı yönlü hareket edeceğini düşünürsek gram altının 2360 lira seviyelerine düşme ihtimalinin arttığını söyleyebilirim. Şu anda 2380 lira önemli bir destektir. Gram altının bu seviyeden yükselme ihtimali var. Ancak zayıf kalmaya devam ederse 2360 lira seviyelerini görebiliriz. 

Haberin Devamı

'DOLARDA YÖN HALA AŞAĞI’ 

Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in belirttiği gibi eğer Merkez Bankası dolarda alıcı olmasaydı daha aşağı hareketleri bekliyor olacaktık. Dolarda yön hala aşağıdır. Merkez Bankası’nın rezervleri düzeltici hareketlerinin büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum. Dolar girişi devam ettiği sürece aşağı yönlü baskı devam edecektir. Merkez Bankası dolarda alış pozisyonunu değiştirebilir. Net rezervler 15-20 milyar dolarlara çıkarsa Merkez Bankası dövizin yönünü aşağı doğru bırakabilir. 

Sayın Mehmet Şimşek’ten gelen açıklamalar çok önemliydi. “Açık veya örtülü kur hedefimiz yok” dedi. Dolayısıyla doları herhangi bir yerde tutma hedefi yok. 

Dövizi yukarıda tutucu yönde bir politika izlenmeyeceğini anlıyoruz. Merkez Bankası ihtiyacı olan doları aldıktan sonra piyasadan çekilebilir. Bu da kurun aşağı yönlü hareketinin ivmelenmesi anlamına geliyor. 

‘KURDA AŞAĞI YÖNLÜ BASKI DEVAM EDEBİLİR’ 

Önümüzdeki süreçte enflasyon ve gri liste en önemli konular olacak. Bu konularda sürprizle karşılaşmazsak yabancı girişi devam edebilir. Yabancı girişi ile birlikte Merkez Bankası rezervleri de artar, bununla birlikte dolar/TL’de bir değerlenme görülebilir. O zaman kurda aşağı yönlü baskı devam edebilir. 

‘DOLAR/TL’DE 30’UN ALTINI GÖRME İHTİMALİMİZ YÜKSEK’ 

Eğer gri listeden çıkar ve yabancı girişi haziran başı itibarıyla artarak devam ederse, Merkez Bankası pozisyonlarını düzelttikten sonra döviz almaya devam etmezse bu durumda dolar/TL’de 30’un altını görme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.”