Ekonomi Sakıp Ağa’ya veda edeli 15 yıl oldu

Sakıp Ağa’ya veda edeli 15 yıl oldu

10.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding’in merhum yönetim kurulu başkanı ve Türk iş dünyasının sevilen ismi Sakıp Sabancı, hayata veda edeli 15 yıl oldu.

Sakıp Ağa’ya veda  edeli 15 yıl oldu

Çok yönlü kişiliği ve başarılı bir iş adamı olmasının yanı sıra tevazusu, samimiyeti ve insan sevgisiyle Türk halkının gönlünü fetheden, halkın, sevgisini “Sakıp Ağa” diyerek gösterdiği Sakıp Sabancı, geride kendisini özlemle anan bir aile, onlarca dost, binlerce çalışan ve kendisini seven milyonlarca insan bıraktı.

Haberin Devamı

Renkli ve enerjik kişiliğiyle de tanınan Sabancı, 7 Nisan 1933’te Kayseri’nin Akçakaya köyünde, altı çocuklu Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

Ailesinin Adana’ya göç etmesiyle çocukluğu bu ilde geçen Sabancı, Adana Erkek Lisesi’nden zatürre hastalığı nedeniyle ayrılarak, Akbank’ta stajyer memur olarak erken yaşta iş hayatına atıldı.

Ardından sırasıyla Bossa Un Fabrikası’nda veznedarlık, Çiftlik Müdürlüğü ve Bossa Tekstil İşletmesi Müdürlüğü yaptı. 1957’de Bossa Tekstil Fabrikası’nda Genel Müdür Yardımcılığı’nı üstlenen Sakıp Sabancı, aynı yıl Türkan Civelek ile evlendi.

Çiftin, 1964 yılında Dilek, 1970 yılında Metin ve 1973’te Sevil olmak üzere üç çocuğu dünyaya geldi. Babası Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından 1 yıl sonra, 1967’de kardeşleriyle “Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ”yi kurdu ve 38 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 1974’te Sabancı Holding’i, o dönemler Sabancı Holding Genel Koordinatörü olarak görev yapan eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ısrarı üzerine İstanbul’a taşıdı.

Haberin Devamı

Sakıp Ağa’ya veda  edeli 15 yıl oldu

Dünyaya tanıttı

Bu dönemde Sabancı Topluluğu, çoğunlukla yüzde 50-50 ortaklık kurduğu, aralarında Bridgestone, Toyota, Danone, IBM, Carrefour gibi dev şirketlerle ismini birleştirerek Sabancı logosunu dünyaya tanıttı. Sabancı, 10 Nisan 2004’te 71 yaşındayken hayata gözlerini yumdu ve 100 bin kişinin katıldığı cenaze töreniyle Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Törenlerle anılacak

Renkli ve enerjik kişiliğiyle tanınan ve halkın, sevgisini “Sakıp Ağa” diyerek gösterdiği Sakıp Sabancı için bugün saat 11.00’de Zincirlikuyu Mezarlığı’nda ailesi, Sabancı Holding çalışanları ve sevenlerinin katılımıyla bir tören düzenlenecek. Ayrıca, Sabancı Center’da 19.00’da, Sabancı Üniversitesi ve Sakıp Sabancı Ailesi ev sahipliğinde, Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü ve Anma Töreni gerçekleştirilecek.